Depistarea cancerului ovarian: 7 investigații recomandate

563
Depistarea cancerului ovarian: 7 investigații recomandate
banner mobila la comanda suceava

Cancerul ovarian apare atunci când o tumoră malignă se dezvoltă la nivelul ovarelor. Ovarele se află de o parte și de alta a uterului, fiind conectate de acesta prin trompele uterine. Ovarele sunt glande specializate în producția de estrogen și progesteron, dar și în formare de ovule. O tumoră malignă se diferențiază de cea benignă în ceea ce privește structura, dar și prin faptul că se poate răspândi la alte organe, fiind mai greu de tratat. Partea bună este că atunci când este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, șansele de vindecare sunt foarte mari, la fel și șansele de supraviețuire. Iată care sunt metodele prin care cancerul de ovare poate fi depistat. 

  • 1. Examenul pelvin

Examenul pelvin reprezintă examinarea ginecologică propriu-zisă, efectuată pe masa ginecologică. Medicul examinează vulva și vaginul, folosind un speculum – dispozitiv din plastic sau metal care deschide canalul vaginal. Folosind degetele, acesta examinează colul uterin și uterul. De asemenea, poate verifica structura ovarelor prin palparea concomitentă a zonei pelvine. Astfel, poate simți la palpare existența unei formațiuni anormale la nivelul ovarelor. În acest caz, investigațiile suplimentare, imagistice și de sânge, pot stabili cu certitudine dacă este vorba de o tumoră malignă (canceroasă) sau benignă (necanceroasă). 

  • 2. Ecografie

Ecografia este o investigație imagistică cu ultrasunete care preia imagini de la nivelul structurilor interne. Pentru investigarea ovarelor, aceasta poate fi efectuată transabdominal sau transvaginal. Ecografia transabdominală se efectuează prin deplasarea sondei ecografice pe abdomen, în zona pelvină, folosind un gel special. Gelul are rolul de a facilita trecerea ultrasunetelor prin peretele abdominal. Ecografia transvaginală se efectuează prin introducerea sondei ecografice în vagin, după ce a fost în prealabil acoperită cu un prezervativ și gel. Aceasta captează imagini mai detaliate. Totuși, ecografiile pot fi insuficiente pentru a diferenția o tumoră malignă de una benignă.  

  • 3. Analize de sânge – CA 125

Un marker tumoral este antigenul CA 125, o glicoproteină care se găsește la nivelul ovarelor și altor organe din organism. Pentru măsurarea acestui antigen tumoral se utilizează o probă de sânge. Valorile ridicate indică prezența cancerului ovarian. 

  • 4. Tomografia computerizată

Tomografia computerizată reprezintă o metodă imagistică ce utilizează raze X, pentru a prelua imagini ale organelor interne și țesuturilor. Scanarea se efectuează prin introducerea pacientei într-un aparat tip gogoașă, în timp ce stă întinsă pe o masă medicală. Acesta scaneză corpul din toate unghiurile, oferind o imagine în secțiune. 

  • 5. Scanare PET și PET/CT

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o investigație imagistică ce utilizează o substanță radioactivă pentru a evidenția creșterile tumorale. Substanța poate fi înghițită, inhalată sau injectată. Aceasta este absorbită de celulele tumorale, ceea ce va face ca zonele în care există tumori să apară luminate. Scanarea PET se efectuează prin introducerea pacientei într-un aparat circular, tip gogoașă sau în formă de litera „O”, în timp ce stă întinsă pe o masă medicală. Totuși, scanarea PET nu obține imagini foarte detaliate. De aceea, aceasta este adesea folosită în asociere cu tomografia computerizată. 

  • 6. RMN pelvin

RMN-ul pelvin cu protocol pentru endometrioză este un test imagistic utilizat cu succes în diagnosticul cancerului ovarian. Acesta utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini detaliate ale organelor și țesuturilor. Procedura se efectuează prin introducerea pacientei într-un aparat cilindric gol, pe o masă medicală. 

  • 7. Biopsie 

Uneori, diagnosticul de certitudine poate fi pus doar după ce tumora este analizată în laborator. Acest lucru este posibil după ce tumora este extirpată prin intervenție chirurgicală. Biopsia stabilește dacă este vorba de o tumoră benignă sau malignă. 

Prin urmare, cancerul ovarian poate fi depistat prin mai multe metode. Totuși, în stadii incipiente acesta poate fi silențios. Acest lucru justifică importanța controalelor ginecologice de rutină.