Cum alegi uleiul de motor potrivit pentru mașina ta?

419
Cum alegi uleiul de motor potrivit pentru mașina ta?
banner mobila la comanda suceava

Găsirea uleiului potrivit pentru motor pare o treabă simplă, dar provocările încep atunci când întâmpini o varietate uimitoare de uleiuri disponibile pe piață. Fiecare dintre acestea se distinge prin cantitatea de aditivi adăugați, grad de vâscozitate, tipuri diferite de uleiuri în funcție de numărul kilometrilor parcurși, etc.

Cea mai bună metodă prin care poți ajunge la o soluție este să apelezi la manualul mașinii. Acolo vei identifica tipurile de ulei corespunzătoare mașinii tale, în funcție de criterii precum – numărul de kilometri, modul de condus, temperaturile ambientale și altele.

Ce este important să știi despre uleiurile de motor?

Uleiul de motor potrivit nevoilor tale este cel care oferă protecție optimă componentelor mașinii și care participă la funcționarea acesteia. Uleiul de calitate superioară este esențial, deoarece influențează durata de viață a motorului mașinii și încurajează rularea cât mai eficientă.

Uleiul de calitate are capacitatea de a-și menține intact nivelul de fluiditate, indiferent de condițiile climatice. Așadar, acesta va fi la fel de eficient, atât atunci când motorul se află la turații înalte, cât și iarna, la pornirea vehiculului.

Un ulei de calitate pentru motorul mașinii tale trebuie să aibă capacitatea de rezistență crescută la uzură și de a-și menține calitățile inițiale cât mai multă vreme. Un ulei care își păstrează calitățile de la început nu necesită schimbat prea des, chiar dacă mașina este utilizată în condiții de trafic urban intens, offroad, etc.

Uleiul nu se găsește în formă pură. Acest produs conține diverse substanțe chimice și minerale, care modifică acțiunea uleiului în interiorul motorului. De exemplu, în cazul mașinilor cu kilometraj mare, se pot întâlni cazuri speciale în care se folosesc mai mulți agenți anti-uzură, sau inhibitori de coroziune și alte elemente care să prelungească durata de viață a motorului.

De obicei, producătorul auto sugerează minim două vâscozități de ulei de motor, cum ar de exemplu: 5W20 sau ulei de motor 5W30. Acest lucru se întâmplă deoarece, motoarele necesită grade de vâscozitate diferită, în funcție de modul în care este utilizat vehiculul.

Criterii de selecție a uleiului de motor potrivit pentru mașina ta

Pentru a te asigura că vehiculul funcționează în parametrii optimi, analizează câteva reguli de bază care sa te ghideze către alegerea ideală.

  • Specificațiile producătorului

Verifică manualul tehnic al mașinii și află informații detaliate referitoare la uleiul recomandat pentru mașina ta și despre perioada în care acesta trebuie schimbat.

  • Anotimpul 

Dacă dorești să oferi protecție mașinii pe parcursul întregului an, experții sunt de părere ca schimbarea uleiului de motor trebuie să se facă în funcție de sezon. Mai poți rezolva problema cu ajutorul uleiului de motor multigrad, care își menține vâscozitatea la nivel constant, indiferent de schimbările climatice.

  • Stilul de condus

Dacă ești șofer începător sau conduci de puțină vreme, atunci cu siguranță nu știi faptul că alegerea uleiului de motor este influențată de stilul în care conduci.

Care sunt tipurile de ulei pentru motor pe care le recomandă specialiștii?

Pe piață se găsesc trei categorii de uleiuri:

  • Full sintetic

Acesta  se bucură de cele mai multe aprecieri, fiind cel mai performant ulei de motor la ora actuală. Uleiul full sintetic are rol de combatere a formării de depozite, pentru a-și conserva nivelul de vâscozitate inclusiv la temperaturi extreme.

  • Semisintetic

Uleiurile semisintetice au la bază elemente minerale. Nu ating nivelul de performanță a categoriei menționate anterior, dar sunt avantajoase din punct de vedere financiar.

  • Mineral

Acest tip de ulei este obținut din petrol, prin procesul de nivelare a segmentelor uleioase specifice. Uleiurile minerale se remarcă prin nivelul crescut de vâscozitate, dar și prin prețurile mai accesibile decât primele categorii.

Înainte de a achiziționa un anumit tip de ulei pentru motor, asigură-te că este aprobat de producătorul mașini tale, pentru a nu risca să compromiți funcționalitatea motorului pe termen lung. Uleiul de motor trebuie furnizat de la o sursă credibilă, care nu comercializează produse contrafăcute sau inutilizabile, din cauza condițiilor improprii pentru depozitare.

agentie SEO & promovare eficienta online