Lustre pentru spații mici: cum să optimizezi iluminarea într-un spaţiu mic

832
Lustre pentru spații mici: cum să optimizezi iluminarea într-un spaţiu mic
banner mobila la comanda suceava

Spaţiile mici pot fi puse în valoare cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite. Pe lângă utilitatea evidentă, lumina poate contribui la îmbunătăţirea aspectului general al camerei. Lustrele pentru spaţii mici ajută la crearea senzaţiei de spaţialitate şi la crearea de zone de interes. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să optimizezi iluminatul în spaţii restrânse:

Ţine cont de configuraţia camerei

Când vine vorba de suprafaţa unei încăperi contează nu numai numărul de metri pătraţi, ci şi dispunerea lor. Pentru camerele înguste trebuie să alegi mobilier şi corpuri de iluminat cât mai compacte. Spaţiul de pe pereţi şi plafon este limitat, alege aşadar plafoniere uşoare, de mici dimensiuni. Aplicele de perete sunt de asemenea o opţiune excelentă pentru camerele mici.

Care este destinaţia camerei?

Lumina este un factor important pentru crearea ambientului dorit. În lipsa luminii naturale, care este cea mai odihnitoare pentru ochi, trebuie să alegi un iluminat artificial cât mai apropiat ca intensitate şi culoare.

Pentru fiecare activitate în parte există o lumină potrivită. Tonurile variază de la cald la rece sau de la galben la alb neon. Luminile calde favorizează relaxarea, odihna şi confortul, în timp ce lumina rece te ajută să te concentrezi mai bine atunci când citeşti sau lucrezi.

În ceea ce priveşte intensitatea, camere mici nu permit instalarea de corpuri de iluminat pentru fiecare activitate în parte. O soluţie salvatoare în acest sens o reprezintă întrerupătoarele de tip dimmer. Din gamă de corpuri de iluminat de la Doraly poţi alege modelul potrivit în funcţie de specificul camerei, de la loc de relaxare până la spaţiu de lucru.

Scoate în evidenţă anumite zone

Tot cu ajutorul corpurilor de iluminat potrivite poţi scoate în evidenţă un spaţiu sau un anumit obiect. Spre exemplu, dacă ai un tablou valoros sau o amintire preţioasă pe perete, poţi folosi o lampă sau o aplică pentru evidenţierea obiectelor art deco.

Foloseşte iluminat încastrat

De asemenea, dacă într-un spaţiu restrâns ai amenajat un birou sau o masă de lucru, este esenţial să-l luminezi corespunzător. Cel mai simplu este să instalezi o lampă de birou, a cărei lumină să cadă pe blatul pe care lucrezi. Alternativa este să instalezi benzi LED fie în dreptul monitorului sau al corpului de bibliotecă alăturat.

Coboară luminile la nivelul pardoselii

O altă soluţie ingenioasă este instalarea de lumini de bază la nivelul pardoselii. Acestea sunt deosebit de utile pentru spaţiile înguste, cum sunt holurile întunecate. Cu ajutorul unui sistem de senzori de mişcare vei putea optimiza inclusiv consumul de energie. În cea mai mare parte a timpului, corpurile de iluminat rămân în stare de veghe, în timp ce atunci când spaţiul este tranzitat sunt activate la intensitate maximă.

Profită de luminile suspendate

În spaţiile mici trebuie să valorifici fiecare centimetru pătrat. În ceea ce priveşte luminile, acestea pot fi suspendate de tavan. Alege una sau mai multe lustre discrete care să lumineze întreaga cameră, lăsând astfel liberi pereţii pentru mobilier. Lumina care bate de sus în jos acoperă o arie mult mai largă şi este odihnitoare pentru ochi.

Încăperile mici nu sunt condamnate să fie anoste. Cu ajutorul ideilor de amenajare potrivite le poţi transforma în spaţii largi şi primitoare. Primul element util în acest sens este iluminatul artificial. În lipsa unor ferestre generoase sau a prezenţei luminii naturale a soarelui, corpurile de iluminat pot prelua această funcţie esenţială. Ţine cont de dispunerea camerei şi de activitatea pe care o vei desfăşura în spaţiul respectiv pentru a alege lustrele potrivite, culoarea şi intensitatea luminii. Prin crearea senzaţiei de spaţialitate vei îmbunătăţi semnificativ calitatea experienţei din spaţiile restrânse.

Pizza Suceava