Cum să-ți vopsești singur mobila: 5 sfaturi practice

Cum să-ți vopsești singur mobila: 5 sfaturi practice
banner mobila la comanda suceava

Proiectele DIY de acasă te ajută să-ți folosești simțul creativ și estetic, dar mai ales să economisești bani făcând ceea ce-ți place. Dacă ești pasionat de bricolaj și vrei să dai o nouă viață mobilierului din casa ta, optează pentru opțiunea de a-ți vopsi mobila singur. Acest procedeu este facilitat de uneltele potrivite, timp, rabdare și spațiu. Ți-am pregătit câteva sfaturi practice, pentru a-ți face procesul mai ușor și plăcut. Iată care sunt acestea: 

 • Găsește spațiul potrivit pentru lucru 

Procesul nu implică doar vopsirea efectivă a suprafețelor din lemn, ci și dezasamblarea, șlefuirea, tratarea și reinstalarea mobilei. Din acest motiv este esențial să găsești o zonă potrivită pentru lucru sau să depui cât mai mult efort la protejarea podelelor și obiectelor din casă.  

În mod ideal, ar trebui să începi acest proiect afară, în curte, în garaj, pe terasa apartamentului sau într-un mic atelier special dedicat. Deoarece acest lucru nu este mereu posibil, asigură-te că acoperi toate lucrurile din casă cât mai bine și sigur. În cadrul procesului de șlefuire se va crea mai mult praf decât te aștepți, așa că trebuie să fii cât mai precaut posibil. 

 • Alege uneltele care îți ușurează munca 

Proiectele de acasă implică posibilitatea de a-ți lua timp liber pentru a le finaliza. În astfel de momente trebuie să fii cât mai eficient și să îți termini treaba rapid, dar și bine. Alege un compresor de aer pentru aplicarea vopselii cu ajutorul unui pistol de vopsit pneumatic. În acest fel îți vei ușura munca semnificativ, în special odată ce treci de etapele mai complicate ale acestui proces.  

Sculele electrice au menirea de a te ajuta să lucrezi la nivel profesionist și acasă, în special dacă ai o pasiune pentru aceste proiecte și le începi adesea, pentru a-ți renova casa, dar și din pură plăcere. 

 • Vopsește pe bucăți 

Dezasamblarea mobilierului, dacă acest lucru este posibil, înainte de a începe întregul proces, te va ajuta să lucrezi cu mai multă precizie și mai bine. Chiar dacă, la o primă vedere, poate părea mai simplu să vopsești întreaga piesă, există zone și bucăți care nu vor fi tratate și vopsite corect. Dacă alegi să te ocupi de fiecare piesă în parte, vei putea pune accent și pe calitate, nu doar pe economisirea timpului. 

 • Pașii de pregătire și vopsire pe scurt 

Vopseaua îți permite să oferi un nou aspect mobilierului tău, fără a fi nevoit să optezi pentru alte piese. De asemenea, dacă vrei să păstrezi un corp vechi, din lemn de calitate, merită să începi un astfel de proiect. Iată pașii pe scurt: 

 • Curăță cât mai bine lemnul și îndepărtează straturile de praf sau petele de ulei și grăsime. 
 • Îndepărtează stratul vechi de vopsea, dacă există, cu ajutorul hârtiei abrazive grosiere sau cu mașina de șlefuit. 
 • Șlefuiește suprafața lemnului, chiar dacă nu există vopsea deja existentă pe corpul de mobilier. 
 • Tratează lemnul cu un strat de grund, care îl pregătește pentru aplicarea vopselei. 
 • Aplică vopseaua pe care o alegi. 
 • După 24 de ore aplică un nou strat de vopsea.

Asigură-te că protejezi cu atenție suprafețele podelei și lucrurile din jurul tău când lucrezi. În special dacă vopsești cu ajutorul compresorului, vei avea nevoie de spațiul din curte sau dintr-o încăpere destinată muncii. 

 • Lasă loc de greșeli 

Când vopsești singur mobila, trebuie să fii cât mai permisiv în ceea ce privește greșelile pe care le poți face. În special la alegerea vopselei este posibil să nu găsești de la început varianta potrivită. Nu uita că nuanțele se schimbă în funcție de lumină, iar odată ce o aplici pe lemn, pot apărea surprize care implică mai multe drumuri la magazinul de bricolaj. Acceptă acest proces și documentează-te cât mai mult. Poți chiar să testezi vopselele pe una dintre bucățile mobilierului după dezasamblare.  

Bucură-te de un proces cât mai rapid și bazează-te pe îndemânarea ta. Cu ajutorul celor mai potrivite instrumente și unelte, poți chiar să-ți renovezi de unul singur întreaga locuință.

agentie SEO & promovare eficienta online