Ți-ai pregătit mașina pentru sezonul rece? Află ce trebuie să faci atunci când temperatura din termometre începe să scadă

702
banner mobila la comanda suceava

Mulți șoferi fac o mare greșeală că nu-și pregătesc mașina pentru sezonul rece și așteaptă ca primii fulgi de nea să cadă din cer pentru a lua inițiativa. Chiar dacă încă nu a nins încă, temperaturile sunt cu mult mai mici față de perioada trecută a anului iar carosabilul tot poate îngheța, lucru care afectează funcționalitatea mașinii dacă nu se intervine corespunzător. 

Iată ce trebuie să știi:

 

  • Verifică constant densitatea și nivelul antigelului

 

În sezonul rece, antigelul (anticongelant necoroziv) previne ca fluidele și piesele motorului să nu înghețe atunci când afară sunt temperaturi sub zero grade Celsius. De aceea, este extrem de important ca nivelul și densitatea acestuia să se afle mereu în parametri. Mecanicii auto recomandă ca pe timpul iernii să ai mereu în portbagaj un bidon de antigel de rezervă în cazul în care trebuie să completezi cantitatea acestuia.

 

  • Schimbă anvelopele înainte de scăderea temperaturilor

 

Mulți șoferi greșesc atunci când se decid să nu schimbe anvelopele înainte de sezonul rece. Ei continuă să circule cu setul de vară sau cu cel all season, mai ales dacă ninsoarea încă nu s-a așternut pe carosabil, iar această alegere nu este favorabilă în cazul în care mașina este expusă constant temperaturilor scăzute. Chiar dacă nu există zăpadă, cauciucurile de vară nu fac față frigului, gheții și umidității crescute și pot aduce deformări și fisuri nedorite.  

Nu trebuie să faci un efort financiar imens, pentru că poți cumpără anvelope de iarnă ieftine de la anvelope-oferte.ro, unde, de asemenea, sunt puse la dispoziție toate informațiile necesare pentru a face alegerea optimă în conformitate cu specificațiile mașinii tale.

 

  • Folosește corect instalația de climatizare a mașinii

 

Dacă îți lași mașina în parcare pe timpul nopții, atunci când vrei să pleci în toiul dimineții, trebuie neapărat să pornești instalația de climatizare, pentru a crea o temperatura ambientală optimă condusului. 

Dacă nu este folosită corespunzător, această instalație poate duce la un consum extrem de ridicat al bateriei, așa că, înainte de plecare, verifică funcționalitatea rezistențelor de încălzire.

 

  • Trebuie să întreții în permanentă calitatea accesoriilor auto

 

Când temperaturile sunt foarte scăzute, accesoriile auto, precum încuietorile, broaștele, ștergătoarele de parbriz și mânerele portierelor laterale și a portbagajului pot fi grav avariate din cauza stratului de chiciură și gheață care se depune pe acestea. Este important să ai asupra ta un spray special pentru degivrare, care, prin câteva pulverizări, va acționa rapid și va dezgheța uniform, fără efort.

 

  • Evită să folosești frâna de mâna pe timpul iernii

 

Încă din timpul școlii auto ești învățat să folosești frână de mâna atunci când parchezi mașina, indiferent că este în pantă sau pe loc drept, însă, pe timpul iernii, acest reflex ar trebui evitat (doar în cazul parcării pe solul drept), pentru că ar putea să ducă la blocarea cablului și a plăcuțelor de frână din cauza formării de gheață în jurul acestora.

Iarna, pe cât este posibil, evită parcarea în zonele de pantă și spală mașina într-un service autorizat, unde procesul de uscare este foarte riguros.

Pe lângă toate aceste sfaturi, înainte de sezonul rece, trebuie să faci schimbarea tuturor pieselor a căror grad de uzură este ridicat și să adopți o conduită de conducere preventivă din cauza riscului mare de derapaj.