Conceptul de „superalimente” este destul de nou în societate și se referă la alimentele care oferă un maxim de beneficii nutriționale pentru un număr foarte mic de calorii.
Prin urmare, includerea superalimentelor ca parte a aportului nutrițional zilnic este un pas esențial pentru sănătatea generală a unei persoane.
Importanța superalimentelor
Superalimentele sunt bogate în minerale, vitamine și antioxidanți.
Antioxidanții sunt molecule naturale care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale producției de energie care pot dăuna sănătății (1).
Studiile au demonstrat că superalimentele bogate în antioxidanți și flavonoide ajută la prevenirea bolilor coronariene și a cancerului, precum și la îmbunătățirea sistemului imunitar și ameliorarea inflamațiilor din organism (2).
Consumul regulat de fructe și legume este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de afecțiuni legate de stilul de viață și mortalitate generală.
Comandă superalimente de pe Obio.ro!
Tipuri de superalimente
Somon
Conținutul ridicat de acizi grași Omega-3 din somon și alți peși grași, cum ar fi păstrăvul și heringul, poate reduce riscul de bătăi anormale ale inimii și nivelul de colesterol și poate încetini creșterea plăcii arteriale (3).
Legume cu frunze verzi (Verdețuri)
Oamenii identifică adesea spanacul și varza kale ca fiind superalimente. Acestea sunt bogate în vitaminele A, C, E și K și multe vitamine B.
Legumele cu frunze verzi conțin, de asemenea, carotenoizi, fier, magneziu, potasiu și calciu (4).
O ceașcă de kale oferă 550 de micrograme (mcg) de vitamina K, echivalentul a peste 680% din nevoile zilnice ale unei persoane. De asemenea, kale și alte verdețuri sunt bogate în fibre și apă, ambele ajutând la prevenirea constipației și la promovarea regularității și a unui tract digestiv sănătos (4).
Soia
Soia are o concentrație ridicată de izoflavone, un tip de fitochimic. Fitochimicalele sunt compuși care apar în mod natural în plante.
Unele cercetări au demonstrat că izoflavonele din soia ajută la reducerea cantității de lipoproteine cu densitate scăzută sau, altfel spus, colesterolul „rău” din sânge (LDL) (5).
Spirulină
Spirulina este un tip de cianobacterii, adesea denumite și alge albastre-verzi, foarte hrănitoare pentru organism. De obicei, este consumată sub formă de supliment alimentar.
Studiile au arătat ca spirulina poate îmbunătăți nivelul de colesterol și trigliceride, poate suprima oxidarea, poate reduce tensiunea arterială și scădea nivelul de zahăr din sânge (6).
Dacă dorești să încerci acest supliment, poți achiziționa spirulina tablete bio, 125 g.
Fructe de pădure
Nivelurile foarte ridicate de flavonoide din fructe de pădure și-au dovedit capacitatea de a reduce riscul de un atac de cord (7). Câteva fructe de pădure considerate superalimente sunt: afinele, zmeura, cireșele, acai și goji.
Alte alimente considerate superalimente care încep să câștige popularitate sunt:
- Usturoiul;
- Sfecla și sucul de sfeclă;
- Orzul;
- Nucile de brazilia;
- Neem și neem pudră ecologică, 125 g, RawBoost.
Orice persoană poate încorpora aceste superalimente într-o dietă sănătoasă variată atunci când sunt disponibile pe piață sau în magazinele naturiste.
Surse de informare:
(1) Ware, M. (2019). What are superfoods and why should you eat them? Medically Reviewed by RD Olsen, N. Superfoods: Health benefits, uses, and risks (medicalnewstoday.com)
(2) Yao, L.H. et al. (2004). Flavonoids in food and their health benefits. Plant foods for huan nutrition, pp. 113-122. Flavonoids in food and their health benefits – PubMed (nih.gov)
(3) Brazier, Y. (2023). Can fish oils and Omega-3 oils benefits our health? Medically Reviewed by RD Marengo, K. Fish oils and omega-3 oils: Benefits, foods, and risks (medicalnewstoday.com)
(4) Yan, L. (2013). Dark Green Leafy Vegetables. Dark Green Leafy Vegetables : USDA ARS
(5) Harvard T.H. Chan. Straight Talk About Soy. The Nutrition Source. Straight Talk About Soy | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health
(6) MS Leech, J. (2022). 10 Health Benefits of Spirulina. Medically Reviewed by RD Richter, A. 10 Health Benefits of Spirulina (healthline.com)
(7) RDN Ware, M. (2017). Everything you need to know about blueberries. Blueberries: Health benefits, facts, and research (medicalnewstoday.com)