Metode distractive si eficiente pentru a citi copiilor de la 0 la 3 ani si prescolarilor

605
banner mobila la comanda suceava

Povestile joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea copiilor. Este bine ca cei mici sa inteleaga ca prin citit au acces la informatii utile si ca abilitatile pe care le dezvolta in acest mod sunt importante pentru succesul lor in viata. Mai mult decat atat, lectura ajuta copiii sa aiba mai multa incredere in ei, sa faca fata sentimentelor si emotiilor pe care le simt si le permite sa aiba un vocabular mai amplu.

AICI sunt cateva idei pentru a imbunatati aptitudinile de lectura ale copilului tau intr-un mod distractiv pentru amandoi:

  • Copii intre 0 si 3 ani

Cititul trebuie sa fie parte din fiecare zi

Incearca sa citesti copilului cel putin 15 minute in fiecare zi. Ora de culcare este un moment potrivit pentru a parcurge o carte impreuna.

Tine-ti in brate copilul in timp ce citesti

Pune copilul in poala si permite-i sa tina cartea si sa intoarca paginile. In felul acesta va fi mult mai antrenat in activitate.

Citeste cu intonatie

Foloseste-ti fata, corpul si tonul pentru mai multa expresivitate si imita voci diferite pentru personaje. Este recomandat sa acorzi mare atentie limbajului nonverbal pentru a fi un bun povestitor.

Invata cand sa te opresti

Daca cel mic isi pierde interesul si nu este atent, pune cartea deoparte pentru cateva momente. Cu timpul, copilul va putea sa stea si sa asculte pentru un timp mai indelungat. 

Vorbeste despre imagini 

Arata catre pagini si vorbeste despre acestea. Indeamna-l pe micut sa identifice indicii despre poveste.

Arata-i cuvintele 

Pe masura ce citesti, poti trece cu degetele pe sub randuri. Curand, copilul isi va da seama ca sunt citite cuvintele, nu imaginile.

  • Prescolari

Spune-i cat de mult te bucuri sa cititi impreuna

Vorbeste cu copilul despre cum timpul de povesti este partea ta preferata din zi. 

Lasa copilul sa aleaga 

Este important ca cel mic sa-si aleaga singur cartile. In acest mod, cititul va deveni mult mai interesant si mai distractiv pentru el.

Arata-i cum se citesc cuvintele 

De la stanga la dreapta, din susul paginii in jos. Explica-i cum sunt separate prin spatii.

Pune-i intrebari 

Discutati despre ce se intampla in poveste si arata-i imaginile. Pune intrebari precum: “Ce crezi ca se va intampla?” sau “Ce inseamna acest lucru?”.

Lasa-l sa iti puna intrebari 

Daca se intampla acest lucru, opreste-te si raspunde chiar daca trebuie sa intrerupi basmul. Gaseste modalitati prin care sa ii explici povestea prin fapte din realitate, eventual intamplari din copilaria ta. 

Vorbiti despre punctuatie

Explica-i ca punctuatia indica felul in care se citeste. Poti spune, spre exemplu, “Cand vorbim, uneori facem o mica pauza intre cuvinte. Acest lucru il aratam in scris prin utilizarea virgulei”.

Inconjoara-l pe cel mic cu carti 

Incearca sa ai carti pentru copii in casa pentru a le putea citi oricand. Include in colectia voastra povesti, lucrari de istorie, carti de colorat, stiintifice si educative. In acest fel, micutul nu se va plictisi si va putea invata lucruri noi.

Fa cititul special 

Fa in asa fel incat operele literare si cititul sa fie speciale. Ofera-i carti drept cadouri sau recompense, mergi cu el la librarie, aranjati impreuna biblioteca.

Cum probabil stii deja, lectura este o parte esentiala in cresterea si dezvoltarea copilului tau. Este foarte important sa faci timpul de citit interesant si placut, deoarece in acest mod cel mic va astepta nerabdator acest moment al zilei, avand astfel ocazia de a invata si mai mult.