Felul în care este amenajat spațiul de lucru influențează foarte mult productivitatea și confortul persoanelor care lucrează în acest areal. Există o serie de metode prin care poți transforma un birou într-un spațiu de lucru eficient, iar despre acestea discutăm în cele ce urmează.
Eficientizarea zonei tavanului
Izolarea termică poate oferi confort, însă în același timp eficientizează consumurile și costurile. Izolarea poate fi făcută indiferent de elementele structurale, astfel că poți instala, spre exemplu, un tavan fals din vată bazaltică, care va preveni pierderile de căldură la nivelul zonelor superioare, mai ales dacă vorbim despre tavane sub poduri sau mansarde. De asemenea, un astfel de tavan are un efect pozitiv și asupra amenajării corecte și eficiente a zonei superioare, prin mascarea cablurilor, a țevilor și a imperfecțiunilor.
Izolarea tavanului nu are efect doar la nivel termic, ci și fonic, astfel că spațiul de lucru devine mai confortabil, dar și mai eficient, răspunzând nevoilor utilizatorilor.
De asemenea, poți izola pereții, folosind vata bazaltică, din aceleași considerente ca și în cazul tavanelor. Izolarea va reduce costurile și va păstra o temperatură constantă la interior, reducând astfel efectul punților termice responsabile mai ales de pierderile de căldură.
Alegerea mobilierului conform dimensiunilor spațiului
Una dintre cele mai mari greșeli în ceea ce privește eficientizarea spațiului o constituie alegerea deficitară a mobilierului. În funcție de stilul ales și de dimensiunea spațiului de lucru este indicat să alegi mobilierul potrivit, care să nu necesite foarte mult loc.
Acesta poate fi configurat din corpuri moderne, în funcție de compartimentarea aleasă. Mobilierul modular este cea mai bună soluție pentru spații de lucru, deoarece acesta permite organizarea eficientă a elementelor de birou, a documentelor sau a aparaturii speciale.
Compartimentarea corectă a spațiului
Pentru a eficientiza spațiul la locul de muncă este nevoie și de o compartimentare corectă a acestuia. Folosește rigips pentru construirea pereților de compartimentare cu structură ușoară, dar și alte materiale care să contribuie la delimitarea corectă a spațiilor. Construiește scafe pentru organizarea biroului și delimitează zona de lucru de spațiul de relaxare.
Rigipsul este un material eficient chiar și din punct de vedere al izolării, astfel că alegerea este astfel perfectă în contextul folosirii acestui material pentru a limita pierderile de căldură.
Implementarea sistemelor moderne de pardoseală
Pardoseala flotantă este o soluție deosebit de eficientă pentru eficientizarea zonelor de lucru. Aceste tipuri de pardoseli sunt construite ca o supraînălțare a pardoselii existente, pe o structură metalică foarte rezistentă.
Panourile din oțel folosite ca acoperire găzduiesc sub acestea un spațiu suficient de amplu încât să permită ascunderea cablurilor și a firelor, astfel încât pardoseala flontantă devine unul dintre cele mai utile moduri de a amenaja un spațiu, fără ca acesta să mai fie încărcat de fire și cabluri.
Pardoselile flotante conferă spațiilor un aspect elegant și modern, dar și o durabilitate foarte mare, iar în același timp nici nu consumă foarte mult din spațiu, la nivel de înălțime a camerei.
Folosirea corpurilor de încălzire moderne
Pentru a te bucura de mai mult loc în interiorul spațiului de lucru ar trebui să ai în vedere și elementele de încălzire, deoarece acestea fie pot fi modernizate sau înlocuite cu variante moderne, fie pot fi eliminate în totalitate. Schimbă așadar caloriferele vechi, din fontă, cu calorifere din aluminiu sau oțel, sau instalează un sistem de încălzire în pardoseală.
Fiecare dintre aceste soluții te pot ajuta să eficientizezi cât mai mult spațiul în care lucrezi, însă în același timp îți vor oferi și posibilitatea de a face o schimbare la nivelul aspectului acestuia. Alege soluția optimă de amenajare și bucură-te de un spațiu modern și durabil, perfect pentru a-ți desfășura activitatea.