Iluminatul băii: 4 reguli de care este important să ții cont

568
Iluminatul băii: 4 reguli de care este important să ții cont
banner mobila la comanda suceava

Iluminatul unei băi joacă un rol important, acesta răsfrângându-se atât la nivel de funcționalitate, cât și de estetică. Felul în care iluminezi un astfel de spațiu te poate ajuta să te bucuri de o baie cu adevărat spectaculoasă, plină de rafinament. Iată care sunt regulile pe care ar trebui să le respecți când vine vorba despre amenajarea băii și cum poți să le exploatezi cât mai mult în avantajul tău. 

Alege corpurile perfecte de iluminat

Baia este locul în care realizăm procesele de îngrijire (bărbierit, tuns, igienă), iar acest lucru înseamnă că spațiul va avea nevoie de lumină din plin. Pentru baie este recomandat să folosești corpuri de iluminat care să difuzeze lumina într-un mod plăcut și eficient, pe întreaga suprafață. Optează pentru o aplică baie suficient de mare pentru a asigura iluminatul principal, iar la nivel de perete poziționează la o distanță de circa 1- 1.5 m corpuri de iluminat locale, precum spoturi sau benzi de iluminare.

Aplicele cu forme geometrice, asimetrice chiar, se vor potrivi foarte bine într-o amenajare interioară a băii în stil modern, în vreme ce aplicele cu forme rotunjite pot completa perfect o amenajare clasică cu piatră naturală. 

Optează pentru lumină caldă în baie

Un aspect important îl constituie tipul luminii, pentru că aceasta va influența percepția asupra spațiului. Cele mai multe dintre băi nu beneficiază de lumină naturală suficientă, astfel că este necesară o lumină potrivită, cât mai apropiată de aceasta. 

Pentru baie este recomandat să utilizezi corpuri de iluminat cu lumină caldă, nu rece, care să ofere atât vizibilitatea dorită, cât și o strălucire aparte camerei. 

În plus, felul luminii îți poate influența chiar și starea de spirit, așa că cel mai indicat ar fi să optezi pentru variații de culoare care să îți crească productivitatea și energia. 

Amplasarea corpurilor de iluminat

În funcție de dimensiunea băilor vei putea alege și modul de dispunere a luminii. Spre exemplu, cea mai mare cantitate de lumină este necesară în zona lavoarelor și a chiuvetelor, acolo unde se desfășoară procesele de îngrijire. În același timp, în aceste zone unele persoane aleg să depoziteze medicamente în dulapuri pozate pe perete sau oglinzi. 

Este recomandat ca sursele de iluminare să fie dispuse la un regim mai mare de înălțime, peste dulapuri, putând opta pentru aplice cu braț sau pentru corpuri de iluminate speciale pentru astfel de dulapuri. De asemenea, poți avea în vedere și montajul unui candelabru sau a unei lustre în centrul băii, la nivelul tavanului, pentru a asigura iluminatul principal. 

Lumina din jurul oglinzilor este importantă

O tendință foarte actuală o reprezintă și folosirea oglinzilor de baie cu iluminare și funcție de dezaburire, care conferă băilor un aspect special, modern și cu adevărat unic.

Pe lângă aceste modele există și anumite corpuri de iluminat speciale pentru zona oglinzilor, care se montează pe perete într-un model simetric stânga-dreapta. În acest fel lumina nu este doar distribuită la nivelul zonei oglinzii, ci este și amplificată în același timp de prezența oglinzilor. 

Aceste corpuri de iluminat pot fi moderne, cu forme speciale, futuristice sau pot avea forme „îmblânzite”, de tipul lămpilor sau a felinarelor decorative. În unele cazuri putem vorbi chiar despre iluminare cu benzi LED, fie sub formă de becuri efective (precum în cazul oglinzilor de machiaj), fie sub formă de mici leduri încorporate în sistemul de iluminare. 

Amenajarea băii în ceea ce privește iluminatul necesită analiza spațiului, a stilului și a preferințelor, pentru că în definitiv aceste aspecte trebuie să conlucreze pentru a oferi băilor cel mai special aspect. De aceea este necesar ca aceste reguli de amenajare să fie luate în calcul, pentru că ele pot transforma orice simplă baie într-o adevărată oază de relaxare.

agentie SEO & promovare eficienta online