Cum alegi pompa potrivită pentru recircularea apei din piscină

622
banner mobila la comanda suceava

Recircularea apei este extrem de importantă pentru menținerea piscinei curate și sigure pentru utilizatori. Ca sistemul să fie funcțional și sustenabil, trebuie să alegi pompa potrivită caracteristicilor bazinului tău. Descoperă mai multe despre tipurile de produse disponibile pe piață și criteriile de selecție de care să ții cont.

Cum funcționează sistemul de recirculare a apei din piscină

Pentru a menține apa limpede și cu un aspect plăcut, a împiedica formarea algelor și înmulțirea bacteriilor, este absolut necesar să instalezi un sistem de recirculare potrivit piscinei tale, care să funcționeze corect. Această etapă trebuie planificată încă din faza de proiect, ca toate elementele circuitului trebuie să fie compatibile.

Ai la dispoziție mai multe tipuri de pompe recirculare apă piscină, dintre care trebuie să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Rolul acesteia este de a trage apa prin deschizăturile de pe pereții cuvei, numite skimmere, și prin sifoanele de pe fundul bazinului.

Apa trece prin sistemul de filtrare, care poate fi cu nisip, cu cartuș sau cu diatomee. Astfel, sunt eliminate impuritățile de dimensiuni foarte mici. Ulterior, pompa de recirculare împinge apa înapoi în piscină prin niște duze de retur. Procesul ar trebui să aibă loc continuu cel puțin 8-10 ore pe zi, pentru a împiedica în mod eficient dezvoltarea algelor și bacteriilor.

Cum alegi pompa de recirculare pentru piscină

Este important ca pompa de recirculare a apei să facă față volumului piscinei tale și să aibă o capacitate optimă de filtrare. Alte criterii pe care să le iei în considerare înainte de a face achiziția sunt: zgomotul produs, mai ales dacă este amplasată în preajma bazinului, temperatura maximă a apei, tipul prefiltrului etc.

Tipuri de pompe de recirculare a apei

O primă deosebire se face între pompele de recirculare a apei cu viteză fixă și cele cu turație variabilă. Iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni, astfel încât să faci o alegere cât mai bună pentru nevoile tale și specificațiile bazinului.

Pompă clasică

O pompă de recirculare clasică trage și pompează apa din piscină cu o turație constantă. Prețul de achiziție este, în general, mai avantajos, însă costurile generate de utilizarea produsului sunt mai mari comparativ cu un model cu viteză variabilă.

Pompă cu turație variabilă

În contextul scumpirilor la energie electrică, recomandăm folosirea unor pompe eficiente energetic, cum ar fi cele cu turație variabilă. Sunt garantate economii considerabile, chiar de până la 85%, la facturile furnizorilor de electricitate, față de un produs clasic.

Un alt avantaj al pompelor cu turație variabilă și al utilizării acestora la o viteză redusă este creșterea calității apei. Dacă presiunea prin care aceasta trece prin filtru este mai scăzută, se asigură o îndepărtare mult mai eficientă a particulelor de murdărie.

Menține apa curată, strălucitoare și sigură pentru sănătatea înotătorilor, prin instalarea unui sistem de recirculare funcțional și prin alegerea pompei potrivite volumului bazinului. Mai mult, optează pentru un produs sustenabil, fără un consum ridicat de energie electrică.