Procesul de renovare a unui apartament generos este unul de durată și care, totodată, necesită multă energie, efort și resurse. Fără îndoială, iei în considerare o serie de schimbări majore ca să-l transformi în casa visurilor tale! Ei bine, lucrările de acest gen vin uneori la pachet cu multe surprize, adesea neplăcute. Din acest motiv, este esențial să începi renovarea cu un plan bine pus la punct. Ca să-ți venim în ajutor, avem pentru tine câteva sfaturi utile care-ți pot fi de folos pentru obținerea căminului mult dorit. Iată-le:
-
1. Fă o evaluare detaliată a apartamentului
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când ei în calcul renovarea unui apartament cu trei camere este evaluarea spațiului. Mai exact, trebuie să verifici fiecare încăpere ca să determini ce lucrări vor fi necesare. Plănuiești să vopsești doar pereții, să schimbi parchetul și să înlocuiești mobilierul sau vrei să refaci și instalația electrică ori pe cea sanitară? Indiferent cât de veche este locuința, trebuie să ai de la început o imagine de ansamblu asupra tuturor tipurilor de lucrări pe care vrei să le execuți.
-
2. Gândește-te la aspectul final al locuinței
Dacă este destul de simplu să-ți dai seama ce reparații vei efectua în apartament, nu putem spune același lucru și despre designul final. Este important să te gândești la un concept vizual deoarece toate camerele trebuie să se încadreze cromatic și stilistic în aceeași arie. Așadar, stabilește stilul decorativ pe care îl vei urma și vezi cum îl vei integra în fiecare încăpere a casei tale. O idee grozavă ar fi să-ți alegi toate finisajele dorite, culorile, decorațiunile și piesele de mobilier. Atunci când știi, de exemplu, ce scaune de birou pentru adulți sau copii vei cumpăra, cum vor arăta ușile și ce parchet vei pune în dormitor, poți face o randare foto-realistă ca să vezi cum va arăta la final fiecare colțișor al apartamentului tău.
-
3. Măsoară spațiul cât mai corect
În cazul unui proces de renovare, fiecare centimetru contează. Prin urmare, încearcă să faci măsurători cât mai corecte și să verifici de două ori totul ca să te asiguri că mai târziu nu va fi nevoie să refaci nimic. Toate reparațiile, modificările și înlocuirile ulterioare îți pot aduce cheltuieli suplimentare semnificative. În situația în care nu te descurci prea bine cu măsurătorile, lasă totul în seama meșterilor.
-
4. Stabilește un buget estimativ pentru renovare
Măsurătorile sunt de ajutor ca să înțelegi legătura dintre camere și să ai o perspectivă de ansamblu asupra apartamentului, dar și să faci o evaluare a costurilor. Nu vei putea face un calcul precis, dar ai grijă să iei în considerare toate lucrările. Din start, bugetul va fi unul destul de mare pentru că vorbim despre un apartament cu trei camere. Mai departe, cheltuielile variază considerabil în funcție de complexitatea lucrărilor și de cum vei face renovarea, pe cont propriu sau cu o echipă de specialiști. Odată ce ai pus la punct tot ceea ce îți dorești, vezi cât ești dispus să investești în renovare și la ce renunți sau, din contră, ce mai pui pe listă.
-
5. Documentează-te cu privire la pașii acestui proces
Ordinea în care vei face lucrările este esențială pentru rezultatul final. În general, se începe cu înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare, apoi urmează curățarea și repararea pereților și decopertarea altor suprafețe precum pardoseala acoperită cu gresie. Se continuă cu înlocuirea sistemului de încălzire, a parchetului, gresiei și faianței, montarea ușilor și ferestrelor, vopsirea pereților și decorarea casei.
-
6. Creează un plan separat pentru bucătărie și baie
Aceste încăperi necesită o atenție deosebită pentru că implică mai multe finisaje și o amplasarea optimă a obiectelor. De asemenea, integrarea în decor a unor aparate digitale sau diverse sisteme poate ridica unele probleme.
-
7. Alege o perioadă potrivită pentru renovare
De regulă, renovarea unui apartament se face, primăvara sau vara. În aceste anotimpuri poți aerisi spațiul în mod corespunzător astfel încât să nu întâmpini nicio problemă cu umezeala și uscarea materialelor.
Înainte de demararea lucrărilor, ai grijă să obții și toate autorizațiile necesare, dacă este cazul și să-ți anunți vecinii că vei renova apartamentul. În acest fel, te asiguri că ai luat în calcul orice aspect și că poți începe să-ți transformi locuința ca să obții căminul dorit.