Copilăria înseamnă bucurie, puritate, zâmbete, iubire şi multă joacă. Pentru ca un copil să crească sănătos, atât din punct de vedere fizic, dar şi psihic, pentru a se dezvolta echilibrat, are nevoie de o îngrijire atentă şi asumată, astfel încât să primească toate pârghiile necesare.
Va primi grija adulţilor, multă iubire şi toate resursele spre evoluţie. Una dintre acestea este joaca. Un copil care se joacă, va creşte frumos şi sănătos. Fiecare jucărie adaptată vârstei, va contribui la dezvoltarea fizică şi psihică, susţinând dezvoltarea abilităţilor deja dobândite şi creionarea altora noi.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea celor mici
Pentru un bebeluş, joaca începe încă din primele luni de viaţă. Cântecelele mamei, sunetul caruselului de deasupra pătuţului, o jucărie zornăitoare sau una prevăzută cu luminiţe şi sunete, vor contribui la dezvoltarea celui mic, ajutându-l să îşi conştientizeze simţurile şi să şi le dezvolte. Prin joacă, cel mic îşi va descoperi comunicarea şi se va localiza în mediul unde trăieşte. Pe măsură ce cresc, mititeii îşi vor dezvolta abilităţile motrice şi îşi vor extinde paleta de activităţi. Este foarte important ca jucăriile oferite celor mici să fie potrivite vârstei şi abilităţilor acestora. De asemenea, este recomandat ca băieţeii să se joace cu jucării destinate lor, iar fetiţele cu cele create pentru ele. Odată ce devin mai mărişori, băieţeii vor găsi foarte atrăgătoare o maşinuţă, un camion de jucarie sau o masă cu activităţi, având un rol important în dezvoltarea dexterităţii, imaginaţiei şi creativităţii.
Jucării pentru fetiţe şi pentru băieţi
Studiile au demonstrat că preferinţele fetiţelor pentru păpuşi, hăinuţe, accesorii şi mărgele, iar ale băieţeilor pentru truse de scule, un elicopter de jucărie, cuburi de construit sau maşini de curse, sunt dictate de activitatea hormonală a acestora, poziţionându-se astfel în normalitate. Din acest motiv, este important ca jucăria oferită copilului dumneavoastră să fie cea potrivită, inclusiv din acest punct de vedere.
Rolul jucăriilor în dezvoltarea comunicării
Prin joc şi joacă, un copil învaţă, creşte şi se dezvoltă. Jucându-se jocuri potrivite vârstei şi gradului lui de creştere, îşi va dezvolta mobilitatea şi motricitatea, capacitatea de concentrare, creativitatea, imaginaţia, dar şi abilitatea de a socializa şi comunica, atât în familie, cât şi în grupurile de copii din care face parte. Dacă preferă trenulete de jucărie, joaca va fi foarte distractivă, dar şi educativă, stimulându-i imaginaţia, dezvoltându-i capacitatea de concentrare şi influenţându-i semnificativ comunicarea. O cursă cu maşinuţe, trenuleţe sau camioane va genera dorinţa de a câştiga, dezvoltându-i strategii şi modalităţi noi de joacă.