Cum alegi ascensorul potrivit pentru un imobil?

Cum alegi ascensorul potrivit pentru un imobil?
banner mobila la comanda suceava

În general, ascensorul este un dispozitiv destinat blocurilor de locuințe și clădirilor care au mai multe etaje, însă există și anumite categorii speciale de lifturi, special proiectate pentru locuințe, pentru persoane cu dizabilități, lifturi de marfă, ori industriale.

O astfel de utilitate trebuie să fie prevăzută în proiectul inițial al clădirii, iar tot în acest stadiu se decide care este cel mai potrivit tip de ascensor, în funcție de imobil. Deși această decizie trebuie lăsată în seama specialiștilor, noi îți prezentăm care sunt principalele criterii după care se face alegerea unui ascensor, pentru a ști la ce să te aștepți. 

Tipul și destinația clădirii

Primul aspect de care trebuie să se țină seama este destinația pe care o va avea imobilul în care urmează să se instaleze ascensorul. Poate fi vorba de un bloc de locuințe, o clădire de birouri, un spital, un hotel sau un sediu de instituție, fiecare tip de imobil necesitând un ascensor adaptat unor nevoie specifice.

Astfel, lifturile pentru spitale trebuie să aibă o cabină mai mare pentru a permite transportul pacienților pe tărgi sau în scaune rulante, în timp ce un ascensor pentru  un sediu de instituție trebuie să fie adaptat și pentru nevoile persoanelor cu dizabilități. În același timp, în marile complexuri comerciale, pe lângă ascensorul de persoane, este necesar și un lift pentru marfă, în vreme ce lifturile din clădirile de birouri trebuie să aibă un timp așteptare sub 30 de secunde, pentru că utilizatorii sunt mai mereu grăbiți. Dacă aceste clădiri au un regim de înălțime ridicat, lifturile trebuie să funcționeze cu viteză sporită, pentru ca timpul de așteptare să se încadreze în cele 30 de secunde recomandate. 

Traficul în imobil

În alegerea tipului de ascensor contează și numărul de persoane care îl vor utiliza zilnic. Spre exemplu, în blocurile de locuințe se folosesc, de obicei, lifturi cu o capacitate de patru persoane. Nu sunt lifturi de marfă, iar de acest aspect trebuie să țină cont locatarii și să nu încarce cabina peste sarcina maximă admisă.

Ascensoarele din clădirile cu destinație publică trebuie să fie adaptate să facă față unui trafic mai intens. Acestea au nevoie de o cabină mai generoasă, în care să încapă mai multe persoane, și de un motor mai puternic decât al unui lift de bloc. 

Spațiul disponibil

Instalarea unui ascensor presupune existența unui spațiu special amenajat, de aceea, acest detaliu trebuie avut în vedere încă din faza de proiectare.

  • Pentru a putea folosi integral spațiul destinat ascensorului, poți opta pentru un model de lift electric „fără camera mașinii”. În acest caz, toată instalația electrică de comandă se montează lângă ușă, la ultimul etaj, sau poate fi încastrată chiar în tocul ușii, iar mecanismul de acționare este în puțul liftului. În cazul lifturilor hidraulice, întreaga instalație electrică se montează într-o cutie plasată la baza ascensorului. În ambele situații, nu este nevoie de o cameră specială pentru partea electrică, iar asta constituie un avantaj.
  • Dacă vrei să instalezi un ascensor într-o clădire veche, care dispune de un spațiu limitat, cele mai potrivite modele sunt cele cu spațiu de securitate redus. În cazul acestora, dimensiunea standard de siguranță a spațiului superior este redusă de la 3,6 centimetri la 2,6 centimetri, sau chiar mai puțin. Prețul unui astfel de ascensor este mai ridicat însă, mult mai redus decât cheltuielile necesare pentru lărgirea spațiului.
  • O altă opțiune sunt ascensoarele de ultimă generație, care au nevoie de un spațiu tehnic semnificativ redus față de cele clasice. În acest mod, poți instala un ascensor de șase persoane, într-un puț proiectat pentru un lift de patru persoane.

Nu ezita să apelezi la o firmă de ascensoare, căreia să i te adresezi, pentru recomandări avizate și pentru servicii de instalare și mentenanță, pentru orice tip de lift.

agentie SEO & promovare eficienta online