De-a lungul timpului polistirenul a început să fie din ce în ce mai cunoscut și mai utilizat în tot mai multe aspecte ale vieții moderne. Folosit inițial în industria alimentară, polistirenul a cunoscut o largă aplicabilitate, iar în prezent este folosit cu succes mai ales în construcții, sub forma polistirenului expandat pentru izolații termice. Dincolo de aceste aspecte polistirenul este un material cu multe „secrete”, iar despre acestea și nu numai discutăm în cele ce urmează.
Polistirenul expandat – de ce este atât de folosit în construcții?
Cei mai mulți dintre specialiștii în construcții recomandă polistirenul expandat ca fiind una dintre cele mai bune soluții pentru izolații termice. Caracteristicile de top ale materialului sunt completate și de un preț accesibil, astfel că dacă vrei să afli cât te va costa o lucrare de termoizolare a locuinței, poți să vezi aici oferta la polistiren expandat. Desigur, vei mai avea nevoie și de alte materiale și accesorii, însă acestea nu vor ridica costuri semnificative, astfel că prețul total al unei lucrări de izolare cu polistiren expandat vor fi foarte mici.
Ce face însă ca polistirenul expandat să fie atât de bine văzut de către specialiști? Ei bine polistirenul este un material care îndeplinește condițiile de izolare termică impuse de reglementările actuale, iar rezultatele izolării cu acest material sunt foarte bune în contextul eficientizării termice a locuințelor.
Polistirenul expandat are coeficienți foarte buni de transfer termic, ceea ce înseamnă că materialul nu permite schimburi de temperatură cu mediul exterior. Acest lucru se traduce prin economii substanțiale mai ales în timpul iernii, atunci când riscurile cele mai mari sunt acelea de pierdere a temperaturii interioare spre exterior. Atunci când apare transferul termic, aerul cald tinde să migreze spre exterior, prin intermediul punților termice.
Tendința noastră este aceea de a suplimenta încălzirea zonelor în care simțim că temperatura nu este cea dorită, astfel că în ipoteza pierderilor, vorbim despre o încălzire continuă, deficitară, cu consumuri foarte mari de energie.
Polistirenul expandat rezolvă această problemă, deoarece este o structură aerată ce nu permite transferul de căldură spre exterior. Practic polistirenul expandat anvelopează zonele, ca parte unui termosistem cu performanțe foarte bune, comparabile cu cele ale vatei minerale sau cu cele ale spumei poliuretanice.
Polistirenul are nevoie de plasă și adeziv
Pentru a realiza un termosistem în mod corect, care să permită o izolare foarte bună a spațiilor, este nevoie de monolitizare cu ajutorul unui adeziv potrivit. De asemenea, vei mai avea nevoie de dibluri pentru fixarea plăcilor de polistiren, dar și de plasă pentru armarea suprafețelor, pentru ca termosistemul să fie stabil și sigur.
Se recomandă ca adezivul să fie ales în funcție de stratul suport, pentru ca acesta să adere cât mai bine la el. De asemenea, este nevoie de curățarea suportului și de efectuarea reparațiilor, pentru ca termosistemul să reziste cât mai bine, pentru cât mai mult timp.
Polistirenul expandat se folosește cu precădere la exterior
În vreme ce polistirenul extrudat este folosit preponderent la interior, din cauza faptului că acesta nu ocupă foarte mult spațiu, polistirenul expandat este folosit foarte adesea pentru realizarea exterioară a termosistemelor.
Chiar dacă are o grosime mai mare, acest lucru nu constituie un inconvenient, ci din contră, un avantaj, mai ales în contextul izolărilor care necesită grosimi de strat de circa 10-15 cm.
Polistirenul expandat este una dintre cele mai bune soluții de izolare, așadar ar trebui să discuți cu inginerul sau cu echipa cu care vei face realizarea izolării casei, pentru a înțelege cât mai bine avantajele pe care le oferă un astfel de produs. Alege inspirat și vei vedea beneficiile imense pe care le aduce polistirenul expandat, mai ales în ceea ce privește confortul termic și eficiența energetică a clădirilor!