5 criterii în funcție de care să alegi vasul de toaletă pentru baia ta

539
5 criterii în funcție de care să alegi vasul de toaletă pentru baia ta
banner mobila la comanda suceava

Alegerea vasului de toaletă potrivit pentru locuința ta poate juca un rol important în confortul zilnic. Pe lângă asta, într-o lume în care se risipesc tot mai multe resurse, vasul potrivit te poate ajuta să economisești apă. De aceea, este important să profiți la maximum de avantajele pe care le oferă tehnologia modernă chiar și atunci când vine vorba de alegerea instalațiilor sanitare. 

Acest ghid te va ajuta, în continuare, să alegi un model potrivit de vas de toaletă. 

Aspecte care trebuie urmărite în alegerea vasului de toaletă

Vasul de toaletă nu mai este de mult doar un loc destinat nevoilor fiziologice, ci poate contribui semnificativ la aspectul general al unei băi. De asemenea, funcționalitatea acestuia este foarte importantă, mai ales când vorbim de factori precum eliminarea deșeurilor, ușurința igienizării sau prevenirea înfundării conductelor. 

Dacă nu știi ce anume ar trebui să ai în vedere pentru alegerea unui vas de toaletă, iată câteva criterii!

 • Tipul de alimentare cu apă și flush-ul

Pe piață există, în prezent, două tipuri principale de vasuri de toaletă: cele cu alimentare gravitațională și cele cu presiune asistată.

 • Un vas de wc cu alimentare gravitațională are la bază o supapă de spălare, iar apa curge dintr-un rezervor direct în vasul de toaletă, cu o presiune suficient de mare pentru a împinge deșeurile în scurgere. De regulă, acesta este cel mai utilizat în locuințele clasice și chiar în clădiri comerciale.
 • În cazul toaletelor cu presiune asistată, pe măsură ce apa comprimă aerul din rezervor, se creează o presiune care împinge cu putere deșeurile în josul conductei de evacuare. Flush-ul este unul mai puternic și mai zgomotos decât în cazul celor cu alimentare gravitațională. De aceea, o toaletă cu presiune asistată este o alegere bună pentru familiile numeroase sau în cazul în care în locuință există copii mici ce ar putea arunca mereu obiecte ce pot înfunda conducta. 
 • Eficiența consumului de apă

Modelele moderne și de înaltă eficiență de vasuri de toaletă sunt create în prezent astfel încât să optimizeze consumul de apă și să-l păstreze la un nivel minim. Există câteva astfel de opțiuni:

 • vas de toaletă cu un rezervor fără clapetă – este creat astfel încât să prevină scurgerea liberă a apei între flush-uri; 
 • toaletele cu spălare dublă, ce au la bază tehnologia dual flush. Acestea au două butoane pe rezervor, ceea ce îți permite să alegi o spălare parțială pentru deșeurile lichide sau o spălare completă pentru deșeurile solide. 
 • Dimensiunea vasului

În alegerea vasului de toaletă trebuie să ții cont de doi factori simpli, dar foarte importanți: înălțime și lățimea. Fiecare baie este amenajată diferit și este important să știi că vasul de wc pe care îl alegi se va potrivi perfect spațiului pe care îl ai la dispoziție. Pe lângă asta, în alegerea înălțimii este important să ții cont de proporțiile fizice ale persoanelor din locuința ta. 

 • Forma vasului

Există două tipuri principale de vasuri de toaletă în funcție de forma lor:

 • vas rotund/oval;
 • vas alungit.

Vasul alungit oferă mai mult spațiu de ședere și este mai confortabil pentru unii utilizatori. Pe de altă parte, cel rotund sau ușor oval ocupă mai puțin spațiu, factor foarte important pentru băile mici.  

 • Design-ul toaletei

Factorul estetic este întotdeauna unul demn de luat în considerare atunci când vrei o baie modernă. În acest moment, în magazinele de specialitate vei observa două tipuri principale de vase de toaletă:

 • toalete dintr-o singură bucată, care sunt montate de obicei în perete, lăsând spațiul de dedesubt liber. Au un aspect foarte elegant, ajută la menținerea mai ușoară a igienei, însă vin și cu un preț pe măsură. Totodată, necesită modificarea întregii instalații sanitare și, de aceea, se potrivesc mai bine pentru proiectele noi de construcții decât pentru renovări;
 • toalete din două piese, care sunt montate în podea și au rezervorul în spatele sau deasupra vasului, la vedere. Acestea costă mai puțin, dar pot fi mai greu de curățat, deoarece conducta dintre rezervor și vas poate reține murdăria.

După cum ai observat, există mai multe caracteristici care trebuie luate în considerare atunci când cumperi un vas nou de toaletă, precum înălțimea, forma, culoarea, dar și stilul sau tehnologia de spălare.

agentie SEO & promovare eficienta online