Semnele și simptomele unui ficat bolnav

193
Semnele și simptomele unui ficat bolnav
banner mobila la comanda suceava

Adesea, bolile ficatului se dezvoltă silențios în stadiile incipiente, fără ca persoanele să simtă ceva. Însă, o stare de oboseală accentuată poate fi semnul unei afecțiuni hepatice sau al unor deficiențe în funcționarea ficatului. O afecțiune frecventă, de care suferă aproximativ 30% din populația adultă în țările dezvoltate și circa 10 % dintre copii este ficatul gras non-alcoolic.

Află din acest articol dacă este posibil să ai probleme cu procesele complexe în care sunt implicate celulele hepatice, care sunt simptomele unui ficat bolnav, mai multe detalii care ar trebui să te îngrijoreze și ce măsuri ar trebui să iei pentru sănătatea ta.

Boala ficatului gras și manifestările acesteia

Considerată cândva o afecțiune specifică vârstei mijlocii și asociată consumului excesiv de alcool, boala ficatului gras se manifestă acum și la persoane tinere care consumă puțin sau nu consumă deloc alcool. Boala ficatului gras non-alcoolic este o acumulare anormală de grăsimi în celulele hepatice.

Sedentarismul, consumul de alimente procesate, asocierea cu alte afecțiuni cronice precum diabetul, cu supraponderalitatea și obezitatea, contribuie la înmulțirea celulelor grase în ficat. Progresiv, se dezvoltă inflamația, care provoacă mărirea dimensiunilor ficatului, fibrozarea și, apoi, în ultimă fază, cicatrizarea celulelor ficatului.

Vestea bună este că, dacă se iau măsuri din timp, evoluția bolii ficatului gras poate fi controlată, iar celulele hepatice se pot regenera, împiedicându-se fibrozarea și cicatrizarea.

Ai putea suferi de ficat gras dacă te simți în permanență obosit, dacă nu mai ai poftă de mâncare, dacă te confrunți cu senzația de plin și balonare chiar și când mănânci puțin și dacă simți o durere ca o apăsare în partea dreaptă a abdomenului superior.

Un ficat gras netratat poate duce la o boală hepatică mai gravă numită steatohepatită non-alcoolică (NASH), în care ficatul gras se inflamează. Aceasta poate provoca ciroză hepatică (cicatrizare a ficatului) și cancer la ficat.

Alte simtome asociate bolilor hepatice

Uneori, bolile hepatice evoluează silențios, iar simptomele pot să apară mai violent, afecțiunile manifestându-se prin tulburări de ritm intestinal, greață, vărsături, icter sau îngălbenirea tegumentului și a corneei, slăbiciunea musculară, la care se adaugă, desigur, oboseala accentuată și slăbiciunea musculară. Sunt efectele unei funcționări deficitare a ficatului, în care celulele sale nu mai fac față proceselor în care sunt implicate.

Asociate cu febra, pot fi indicii ale unei hepatite infecțioase sau ale cirozei hepatice. Sunt semne că ficatul se luptă să funcționeze. Oricare dintre simptomele menționate mai sus sunt un semnal că trebuie să te adresezi medicului. Dacă experimentezi și febră, insuficiență respiratorie, scaune închise la culoare, sânge în vomă, amețeală sau confuzie, este vorba despre o urgență medicală.

Ce poți face pentru protejarea ficatului?

Un stil de viață echilibrat, o dietă diversificată, consumul redus de grăsimi, zahăr și alcool, precum și un program constant de mișcare pot contribui la menținerea sănătății ficatului. Pentru boala ficatului gras, medicul îți poate prescrie un medicament cu silimarină. Acest compus obținut din extractul de armurariu are multiple beneficii pentru sănătatea ficatului, protejând celulele împotriva stresului oxidativ, stimulând regenerarea lor, reducând inflamația, fibrozarea și cicatrizarea acestora.

Silimarina standardizată este de mare ajutor pentru ficat în procesul de eliminare a toxinelor din medicamente, alcool, ciuperci și alimente procesate.

Protejarea sănătății și activității optime a ficatului este esențială pentru desfășurarea celor peste 600 de funcții pe care acest organ vital le îndeplinește în organismul uman. Atenția la simptome precum oboseală, lipsa poftei de mâncare, durere în partea dreptă a abdomenului superior, vizita la medic și adoptarea măsurilor de tratament înainte ca afecțiunile să degenereze sunt deosebit de importante pentru a stimula capacitatea de regenerare a celulelor hepatice și a menține ficatul într-o stare bună de funcționare.