Cum să instalezi o placă video: 6 pași importanți

620
Cum să instalezi o placă video: 6 pași importanți
banner mobila la comanda suceava

Printre cele mai importante upgrade-uri pe care le poți face pentru a crește performanțele computerului tău, se numără instalarea unei plăci video noi. Cu ajutorul ei, desktopul se va transforma într-un device pe care vei putea rula chiar și cele mai noi lansate jocuri, ce beneficiază de ultimele tehnologii din domeniu. 

Chiar dacă alegerea plăcii grafice potrivite este misiunea cea mai grea, nici montarea ei în carcasa calculatorului nu este chiar floare la ureche, din contră. În special dacă nu ai mai deschis niciodată un calculator, se poate să fii puțin descurajat de perspectivele lucrului cu niște componente atât de sensibile. Dar, cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei vedea că te poți descurca mai mult decât onorabil și, în maxim 15-20 de minute, o să te bucuri de performanțele noiii plăci grafice. 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți: 

  • Dezinstalează driverele vechi

Înainte de a scoate fizic placa video veche din calculator, asigură-te că ai dezinstalat driverele vechi. Atât Nvidia cât și AMD oferă resurse ușor de aplicat, astfel încât să poți trece ușor la următorul pas. Ulterior, după ce vei monta noua placă video RTX 3060 vei reinstala driverele adecvate. 

  • Scoate placa video veche

Pentru a face acest lucru în siguranță, oprește calculatorul și deconectează cablurile de alimentare ale computerului. Apoi, desfă șuruburile care țin partea laterală a carcasei exterioare. În final, trebuie să eliberezi mecanismul de cleme, cu ajutorul cărora placa video este susținută pe placa de bază. Această operațiune este destul de delicată și trebuie făcută cu atenție, fără a forța în niciun fel. Unele mecanisme necesită apăsare, iar altele trebuiesc trase în lateral. Odată scoasă placa grafică, asigură-te că o așezi pe o suprafață care nu este conducatoare de electricitate. Dacă este posibil, utilizează o pungă antistatică. 

  • Curăță praful din interior

Utilizarea unui PC pentru câțiva ani sau chiar luni, este cauza directă pentru depunerea unei cantități importante de praf. Acesta afectează funcționarea și performanțele calculatorului, cauzând tot felul de probleme. Dacă tot ai deschis carcasa desktopului, profită de ocazie pentru a aspira cea mai mare parte din praful depus. Pentru o curățare în profunzime, poți utiliza, la final, o pensulă fină ce ajunge chiar și în cele mai îndepărtate zone. 

  • Instalează noua placă grafică

Procesul este destul de facil, cu singura condiție ca dimensiunea plăcii grafice să fie adecvată dimensiunii carcasei PC-ului. Dacă totul este în regulă, nu trebuie decât să introduci placa grafică nouă în slotul PCIe. Și aici, lucrurile trebuie să se desfășoare cu delicatețe, în niciun caz nu trebuie să utilizezi forța. Dacă simți că intrarea plăcii video este îngreunată, verifică dacă este ceva care împiedică slotul PCIe. Odată instalată corect placa grafică, ar trebui să auzi un click specific. 

  • Conectează cablurile alimentare

Este vorba de unul sau doi conectori de alimentare PCIe, cu șase sau opt pini. Verifică cu atenție potrivirea corectă, deoarece montarea greșită a cablurilor poate duce la daune majore. Conectarea cablurilor este însoțită de un click caracteristic, dar poți verifica prin mișcarea lor blândă. Dacă le-ai conectat bine, nu ar trebui să se miște. 

  • Instarea driverelor

Odată ce placa video a fost conectată, mai trebuiesc instalate driverele software pentru sistemul de operare. Plăcile video moderne beneficiază de drivere cu instalare automată, dar verifică toate informațiile în instrucțiunile oferite de producător. Odată această operațiune finalizată verifică imaginile de pe monitor, pentru confirmarea unei instalări corecte.

Ține cont de recomandările de mai sus, iar instalarea noii tale plăci video în calculator va fi o misiune accesibilă. După ce ai finalizat toate probele pentru a te asigura că totul este în regulă, te poți bucura de cea mai bună experiență de gaming, inclusiv cu ultimele jocuri lansate pe piață.

agentie SEO & promovare eficienta online