Dacă obișnuiești să gătești zilnic, se poate întâmpla uneori să ai senzația că ai încercat toate rețetele și să intri în pană de idei. Te înțelegem perfect, și de aceea am și decis să-ți dăm o mână de ajutor cu câteva idei de rețete apetisante pentru prânz.
Cartofi cu bacon și cașcaval
Este o rețetă pe cât de simplă pe atât de delicioasă, care poate fi preparată ușor cu câteva ingrediente. Pentru patru porții ai nevoie de:
- 2 cartofi;
- O lingură de ulei de măsline;
- 50 de grame de bacon;
- 50 de grame de cașcaval ras;
- O jumătate de ceapă albă;
- O ceapă verde;
- 75 de mililitri de smântână.
În primă fază, se spală cartofii și se înfășoară în folie de aluminiu, după care se bagă la cuptor și se lasă să se coacă o oră la 180 de grade. În acest timp, se pregătesc celelalte ingrediente, începând cu ceapa albă, care se taie mărunt și se pune la călit în uleiul de măsline. Când aceasta capătă un aspect sticlos, se adaugă bucățile de bacon, iar vasul se îndepărtează de pe foc după ce acestea se rumenesc.
După ce cartofii sunt gata, se scot de la cuptor și de taie pe jumătate, scobind apoi miezul fiecărei bucăți cu o lingură și adăugându-l peste ceapă și bacon. Amestecul se completează cu ceapa verde tăiată mărunt, smântână și cașcavalul ras. Pentru un plus de savoare, recomandăm cașcavalul afumat de la Mirdatod, îmbogățit cu piper sau cu boia.
Se amestecă totul bine, după care în cele patru jumătăți se adaugă această umplutură.
Cartofii se mai bagă la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade, iar la final se ornează cu ceapă verde.
Plăcinte cu șuncă și ciuperci
Pentru patru porții din acest preparat la fel de apetisant ai nevoie de:
- Un ou;
- 100 de grame de brânză de vaci;
- 100 de grame de cașcaval ras;
- 250 de mililitri de lapte bătut;
- 150 de grame de făină;
- 250 de grame de șuncă presată;
- 250 de grame de ciuperci;
- O jumătate de linguriță de sare;
- O ceapă verde;
- O legătură de pătrunjel;
- O jumătate de linguriță de bicarbonat;
- Piper.
Se începe cu ceapa, care se taie mărunt, după care se călește în puțin ulei. Se adaugă apoi șunca presată tăiată cubulețe, apoi ciupercile. Tigaia se lasă pe foc circa 10 minute, timp în care ingredientele se amestecă permanent. La final, se adaugă pătrunjelul tocat, împreună cu sare și piper, după gust.
Se trece apoi la prepararea aluatului, amestecând mai întâi oul cu brânza de vaci și o jumătate din cantitatea de lapte bătut. La final se adaugă făina, amestecând totul foarte bine.
Laptele bătut rămas se amestecă apoi cu bicarbonatul, după care se adaugă în aluat. Acesta se amestecă bine până când capătă consistența unui aluat de clătite.
Apoi, se pune puțin ulei la încins într-o tigaie, după care se adaugă aluat cu polonicul, ca la clătite.
Când începe să se coacă, se adaugă pe mijloc umplutură și se presară cașcaval ras, după care foaia de luat se pliază în două, cu ajutorul unei linguri sau al unei spatule.
Bărcuțe cu ou
Este un fel de mâncare care va fi apreciat mai ales de cei mici, însă și adulții îl vor găsi la fel de savuros.
Lista de ingrediente pentru 4 porții include:
- 4 chifle mici;
- 4 ouă;
- 4 linguri se smântână;
- 200 de grame de bacon;
- 200 de grame de cașcaval.
Chiflele se taie în partea de sus și li se scoate miezul, după care se adaugă în fiecare câte o lingură de smântână 50 de grame de bacon și 50 de grame de cașcaval. Deasupra se sparge câte un ou, iar la final se bagă la cuptor, unde se lasă circa 10 minute la 180 de grade.
Sperăm că aceste rețete te-au ajutat să le oferi celor dragi o surpriză plăcută la masa de prânz și că felurile prezentate vor deveni unele dintre favoritele lor.