Schiezi iarna aceasta? Iata 4 aspecte utile de care sa tii cont!

849
banner mobila la comanda suceava

Printre sporturile de iarna preferate ale tuturor se afla si schiatul, o activitate extrema, perfecta de practicat in anotimpul rece. Chiar daca nu ai mai incercat aceasta senzatie pana acum si vrei sa o faci sau ai experienta pe schiuri si te pregatesti de plecare, acest articol iti va prezenta cateva lucruri utile de care sa tii cont. Curiozitatile despre partiile bune din tara sau chiar din afara si aspectele ce tin de echipamentul specific sunt doar o parte dintre elementele pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a te pregati de vacanta.

Iata 4 curiozitati despre schiat pe care trebuie sa le cunosti chiar daca esti sau nu experimentat 

 1. De la incepator la avansat? De cate ori ai nevoie?

Cu siguranta, daca pui in picioare pentru prima data schiurile, o vei face cu un antrenor langa tine sau cu o persoana avizata in acest domeniu. Asadar, in functie de programul pentru care optezi, trecerea de la neexperimentat la avansat se poate intampla chiar si in cateva zile. Daca mergi pe o partie pentru incepatori si urmezi orele de schi in fiecare zi, timp de cel putin 4 ore, evident cu pauze, peste 3 zile poti sa cobori singur o partie dreapta de 10-12 km. 

In functie de tine si mai ales de antrenorul pe care il alegi sau chiar de vreme, programul de invatare al acestui sport poate sa varieze.

 1. Ai echipamentul complet? Dar accesoriile pentru siguranta ta?

Un lucru esential pentru a avea o experienta cat mai sigura este, desigur, echiparea corecta si completa. 

Echipamentul special pentru acest sport este unul destul de complex, deoarece, pe langa claparii si schiurile necesare, ai nevoie si de o salopeta corespunzatoare si neaparat de o casca speciala de ski. Pe langa toate acestea, tot din elementele de protectie fac parte si ochelarii, care reprezinta un obiect destul de important, dar si cagula, care te va proteja din punct de vedere termic, dar se foloseste si pentru a sta casca mult mai bine pe cap.

 1. Care sunt cele mai frumoase partii pentru schiat din tara? Dar din afara?

Exista numeroase partii in Romania care sunt foarte bune si pe care le recomandata specialistii acestui sport si anume:

 • Cavnic, Maramures
 • Ranca, Gorj
 • Suior, Maramures
 • Sinaia, Prahova
 • Predeal, Brasov
 • Straja, Hunedoara

Conditiile de care poti profita pe acestea sunt la fel de bune ca cele din afara tarii, dar, daca, totusi, vrei sa pleci in vacanta intr-o alta tara la ski, poti avea in vedere partiile:

 • Serbia, Kopaonik
 • Republica Cehă, Spindleruv Mlyn
 • Bosnia, Jahorina
 • Polonia, Bialka Tatrzanska
 • Slovacia, Jasna
 • Bulgaria, Bansko
 1. De ce sa iti cateva haine in plus pentru partie in bagaj?

Din cauza vremii sau a posibilelor accidentari, este posibil sa ai nevoie de ceva mai multe haine pentru partie decat ai pus initial in bagaj. Exista sansa ca cele pe care deja le-ai purtat sa nu se usuce in timp util pentru a fi utilizate din nou sau chiar sa fie agatate pe traseu, fapt ce va duce la deteriorarea lor. Pentru a scapa de aceste griji, asigura-te ca vei pune in rucsac sau geamantan si cateva articole de imbracaminte in plus, pentru a fi precaut.

Acum ca ai aflat cateva dintre lucrurile importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand mergi sa schiezi, asigura-te ca vei tine cont de ele pentru a avea o experienta cat mai sigura si mai frumoasa, indiferent de nivelul de experienta sau de locul unde vei practica acest sport.