Piața jocurilor de noroc din România va înregistra o evoluție pozitivă în 2023?

562
banner mobila la comanda suceava

Reglementată în mod oficial din anul 2009 (OUG nr. 77), industria jocurilor de noroc din România a atras un număr mare de operatori cunoscuți la nivel global. Prin OUG nr. 20/2013, statul român a înființat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, care are atribute de autorizare, control, monitorizare și gestionare a acestei piețe. În 2022, sectorul jocurilor de noroc raporta un număr de 45000 de angajați și încasări de aproape 2 miliarde de Euro.

Cifrele sunt în creștere, după ce în 2021, valoarea încasărilor a fost de 1.2 miliarde de Euro. Pentru 2023 se așteaptă o nouă creștere a veniturilor din această industrie, în special datorită segmentului de iGaming. Acesta a înregistrat o dublare a încasărilor în ultimii ani, ajungând la peste 900 de milioane de Euro. Unul dintre motivele pentru care jucătorii aleg platformele de casino online este legat de ofertele bonus disponibile la operatorii de iGaming.

Care sunt motivele pentru care platformele de iGaming din România oferă atât de multe bonusuri?

Campaniile promoționale ale cazinourilor din mediul digital au contribuit atât la creșterea încasărilor, cât și a numărului de jucători. În 2020, de exemplu, peste 90% dintre jucători plasau pariuri pe platformele cu jocuri de noroc (desigur, faptul că sălile de jocuri și cazinourile fizice erau închise pe fondul crizei sanitare a cântărit foarte mult în reorientarea jucătorilor către site-urile cu jocuri de noroc).

Însă, spre deosebire de locațiile terestre care oferă jocuri de noroc, platformele de iGaming mizează pe un portofoliu extins de bonusuri și promoții. Acestea reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente de marketing prin intermediul cărora operatorii de jocuri atrag noi membri și își fidelizează membrii deja înscriși.

Cazinourile online oferă atât de multe bonificații pentru că aceste recompense nu sunt bani reali, ci bani bonus. Jucătorul va primi suma cash sau rotirile gratuite sub forma unei balanțe bonus care va fi activată abia după ce sumele în bani reali din contul jucătorului vor fi utilizate. Așadar, platformele de iGaming nu oferă bani reali în mod direct jucătorilor.

Mai mult decât atât, sumele bonus și câștigurile realizate cu banii dintr-un bonus nu se transformă în bani reali înainte de îndeplinirea cerințelor de rulaj. Care, de cele mai multe ori, implică un nivel destul de ridicat (35x, 45x sau 50x, în special în cazul bonusurilor cu rotiri gratuite). De asemenea, jucătorii nu pot obține sume mari atunci când folosesc un bonus.

În plus, un bonus fără depunere se dovedește a fi un bonus cu depozit la final, pentru că, platforma de iGaming nu permite transformarea câștigurilor obținute cu un bonus în bani reali fără constituirea unui depozit. Iar acest lucru înseamnă că operatorul de pariuri este mereu în avantaj (mai ales că jucătorii pierd mare parte din banii câștigați în timpul rulajului).

Există bonusuri care să îi avantajeze în mod direct pe jucători?

Dat fiind faptul că platformele de iGaming au nevoie de membri, iar bonusurile cu rulaj nu îi avantajează pe jucători în mod real, operatorii de jocuri de noroc au lansat ofertele promo fără condiții de rulaj. Acest lucru înseamnă că orice sumă câștigată de către jucător va ajunge în contul acestuia fără să mai fie necesară rularea acesteia.

Însă, pe lângă faptul că astfel de promoții sunt rare în comparație cu ofertele clasice de bonus (cu rulaj), ele nu permit nici obținerea unui câștig mare de către jucător (în general, valoarea unui câștig obținut cu un bonus fără rulaj este de maxim 100 Ron). Pe lângă bonusurile fără rulaj, cazinourile organizează și tombole cu premii cu atribuire directă (fără rulaj) către câștigători.

Cazinourile online din România ies mereu în câștig atunci când oferă bonusuri?

Platformele de iGaming beneficiază de avantajul casei și de controlul asupra condițiilor impune bonusurilor oferite. Jucătorul care activează un bonus va trebui să respecte cerințele și termenii stabiliți pentru a putea încasa bonusul, iar de multe ori acești termeni sunt destul de dificil de îndeplinit.

Mai mult decât atât, cazinourile stabilesc inclusiv jocurile la care pot fi utilizate bonusurile, nivelul de contribuite al jocurilor din portofoliu, setând inclusiv intervalul de timp alocat rulajului. Toate aceste condiții favorizează operatorul de jocuri de noroc, care, la final va obține profit de pe urma bonusurilor oferite jucătorilor.

Însă, bonusurile fără rulaj și cu cerințe de rulaj decente le oferă avantaje și jucătorilor. Aceștia primesc bani cash și rotiri gratuite care le pot aduce bani reali. Important este ca aceștia să își aleagă operatorul de jocuri de noroc cu licență ONJN care să le ofere cu bonusuri cât mai avantajoase!