Cum te ajută un test de carieră să afli care sunt abilităţile tale de bază

463
Cum te ajută un test de carieră să afli care sunt abilităţile tale de bază
banner mobila la comanda suceava

Cunostintele si experienta profesionala restranse nu mai sunt la fel de valoroase in ochii angajatorilor ca odinioara, daca nu sunt sustinute de competente universale.

Astfel, un test de aptitudini profesionale poate dezvalui pe care dintre ele le detii, si unde ar mai trebui sa muncesti.

Toti oamenii tind sa creada ca au o minte ascutita, dar numai un set de teste de inteligenta iti pot spune daca e asa sau nu.

Cum ramane cu cariera? Care sunt competentele universale sau flexibile?

Astazi, indiferent de profesia pe care o ai, nu este suficient sa stapanesti cunostintele de inalta specializare necesare, sa le perfectionezi in practica si apoi sa iti construiesti pur si simplu o reputatie. Totul in jurul nostru se schimba rapid: procesele de afaceri devin din ce in ce mai complexe, fluxul de informatii in orice mediu profesional este in crestere, abordarile familiare ale muncii si ale comunicarii intre oameni in timpul muncii sunt inlocuite de altele noi, tot ceea ce poate fi deseori automatizat.

Astazi, angajatorii apreciaza acum in mod deosebit persoanele care se adapteaza usor la orice schimbare, invata rapid reguli si tehnologii noi fara prea multe suspine. Si mai valorosi sunt cei care pot identifica noile tendinte utile inaintea tuturor si pot sugera ca acestea sa fie puse in aplicare fara a trebui sa astepte instructiuni de sus.

Intr-o perioada in care multe competente de specialitate devin rapid invechite si sunt inlocuite de altele noi, nu posesia acestor cunostinte si expertize unice este de o importanta capitala, ci altceva.

Competente de baza (soft skills)

Vorbim despre competentele de baza care sunt importante in absolut orice domeniu. In limba engleza, termenul de soft skills este stabilit pentru acestea, motiv pentru care le numim adesea si soft sau flexibile.

Orice functie profesionala moderna reprezinta un set de competente flexibile cele mai necesare, la care se adauga cunostinte specializate („hard skills”). Din ce in ce mai mult, competentele flexibile au prioritate fata de cunostintele de specialitate, deoarece acestea din urma devin rapid invechite si este mai usor sa le predai de la zero unei persoane cu competentele flexibile adecvate decat sa recalifici un profesionist care nu are competentele potrivite.

Competentele flexibile sunt, de exemplu, gandirea logica si critica, creativitatea, capacitatea de a construi relatii cu oamenii, adaptabilitatea la schimbare si asa mai departe. Banal? Din pacate, putini sunt cei care poseda setul „trivial” potrivit intr-o masura suficienta.

Ce abilitati flexibile apreciaza deja angajatorii si vor aprecia si mai mult

10 competente transversale pe care le vor aprecia angajatorii arata astfel:

 

  • Abilitatea de a rezolva probleme complexe;
  • Gandirea critica;
  • Creativitate;
  • Abilitati de gestionare a persoanelor;
  • Abilitati de a interactiona cu succes cu oamenii;
  • Inteligenta emotionala;
  • Abilitatea de a trage concluzii si de a lua decizii;
  • Centrarea pe client;
  • Abilitati de negociere;
  • Abilitatea de a invata lucruri noi rapid si usor.

Cum sa stii ce abilitati de baza ti-ai dezvoltat si care au nevoie de atentie

Daca ai incredere in opinia colegilor si nu iti este teama sa auzi adevarul despre tine, care poate fi neasteptat si nu foarte placut, ii poti intreba despre cat de puternic sau cat de slab esti in anumite abilitati. O alta modalitate este sa iti faci un test de cariera. Acesta va include intrebari detaliate si serioase de orientare profesionala. De obicei, acestea au ca scop gasirea celor mai puternice „competente transversale” si, pe baza acestora, se selecteaza cel mai potrivit domeniu profesional in care aceste abilitati sunt cele mai utile.

Tu cand ti-ai facut ultima data un test de cariera sau de aptitudini profesionale? Acum e timpl sa il faci.

agentie SEO & promovare eficienta online