Cum influențează parfumurile modul în care ne simțim

385
Cum influențează parfumurile modul în care ne simțim
banner mobila la comanda suceava

Parfumurile au o influență importantă asupra modului în care ne simțim, chiar dacă deseori nici nu percepem acest lucru. Deși suntem ființe predominant vizuale, simțul olfactiv ne oferă informații despre mediu, ne ajută să facem alegeri și ne modifică percepția asupra a ceea ce este în jur și asupra noastră. Când mirosim, creierul reacționează și emoțional, nu doar rațional. Simțul olfactiv nu și-a făcut încă loc în lumea digitală, dar, dacă se va ajunge la integrarea sa în experiența digitală, este cert că nu vom mai fi la fel. Mirosurile declanșează emoții, amintiri și idei noi, dar puțini oameni știu exact cum se întâmplă acest lucru. Descoperă în continuare cum influențează parfumurile modul în care ne simțim. 

Cum simțim mirosurile

Pentru a înțelege de ce parfumurile declanșează și răspunsuri emoționale, trebuie să aflăm cum simțim mirosurile. Fie că nasul nostru inspiră cu plăcere colecția de arome de uleiuri esențiale GoodLife sau se strâmbă în fața unui miros neplăcut, mecanismul biologic este același. Când inspirăm, moleculele de substanțe ajung pe mucoasă, care le dizolvă și le pregătește pentru celulele receptoare. Acestea din urmă generează un impuls care se transmite prin intermediul nervilor olfactivi  până ajunge la bulbul olfactiv din creier. Aici, semnalul este prelucrat și transmis altor zone cerebrale.

Cum ne influențează parfumurile starea

Relația dintre parfumuri și starea noastră fizică, psihică și emoțională are legătură cu una dintre cele mai importante zone din creier: hipocampusul. Acesta este responsabil pentru reacții, sentimente, dar și pentru memorarea evenimentelor și a spațiului și pentru transformarea amintirilor de scurtă durată în amintiri persistente. Prelucrarea semnalelor olfactive se face în apropierea hipocampusului, de aceea mirosurile ne declanșează amintiri și emoții. 

Mintea noastră reacționează însă diferit la anumite tipuri de parfumuri. Orice persoană se simte mai bine când simte miros de vanilie, lavandă sau scorțișoară. În schimb, mirosul de gunoi afectează dispoziția oricui. Acest lucru are legătură cu substanțele din componența uleiurilor volatile. Unele uleiuri din plante au efect calmant, altele tonic. În schimb, moleculele care se ridică în aer din gunoi ne trezesc emoții negative, pentru că asociem mirosul resimțit cu un pericol pentru sănătate.

Cum îți parfumezi locuința corect

Poți folosi parfumurile în avantajul tău, dacă știi cum să faci acest lucru. În primul rând, este important să alegi uleiuri volatile naturale, nu substanțe chimice. Acestea din urmă pot provoca alergii sau pot dăuna pe termen lung orgasnimului. De asemenea, renunță la mijloacele de parfumare a casei prea intense, ca spray-urile sau unele lumânări parfumate. O aromă prea puternică, deși plăcută, poate deveni obositoare. Cel mai indicat este să îți achiziționezi un odorizant profesional de uleiuri volatile, pentru că dozează eliberarea de vapori în cantitatea potrivită. 

Cum poți folosi parfumurile pentru a te simți bine

Utilizarea parfumurilor pentru trezirea unor senzații plăcute este mai răspândită decât credem. Poate că ai observat că în multe magazine simți arome plăcute. Acestea au rolul de a te face să asociezi experiența shoppingului în acel loc cu confort și relaxare. Astfel, este posibil să cumperi mai mult și mai des. 

Fiecare plantă are beneficiile sale, de aceea este bine să alegi uleiurile volatile în concordanță cu efectele urmărite. Lavanda și teiul au efect calmant. Eucaliptul, menta și cimbrișorul sunt utile în curățarea căilor respiratorii, iar citricele au un efect tonic. Bineînțeles, pentru relaxare poți alege parfumuri pe care le asociezi cu emoții plăcute. Uleiul de scorțișoară sau de portocală îți pot aminti de copilărie, de exemplu. 

Parfumurile declanșează inconștient amintiri și emoții. Putem folosi acest lucru în avantajul nostru, dacă alegem mijlocul corect de a ne parfuma casa și aromele potrivite. 

Surse

PT, Staff. “The Hidden Force of Fragrance – Psychology Today.” Psychology Today, 2016, www.psychologytoday.com/us/articles/200711/the-hidden-force-fragrance.

agentie SEO & promovare eficienta online