O incursiune în istoria jocurilor de noroc ce datează încă din antichitate

556
istoria jocurilor de noroc
banner mobila la comanda suceava

Înainte să vă aducem în atenție cele mai vechi jocuri de noroc din istoria omenirii, ar fi bine să vedem ce înseamnă un joc de noroc. Conform definiției standard, un joc al cărui rezultat este puternic influențat de un mecanism de randomizare poate fi numit un joc de noroc.

În prezent, pentru a putea practica un joc de noroc, aveți nevoie de zaruri, cărți de joc, bile numerotate sau de un sistem complex precum ruleta sau slot machine.

Însă, pentru a fi cu adevărat un joc de noroc, la mijloc trebuie să existe o miză și aici vorbim de bani sau de obiecte de valoare. Am putea spune că fiecare pariu este un joc de noroc, însă nu orice joc de noroc este un pariu. În antichitate, jucătorii ajungeau să parieze pe grâne, case, terenuri sau animale, acestea fiind cele mai de preț.

Unele tipuri de jocuri ar putea imiplica și anumite abilități. Astfel, jucătorii pot dezvolta diferite strategii pentru a-și spori șansele de câștig. Ca exemple, avem poker sau blackjack, două dintre cele mai practicate jocuri de masă, iar jucătorii au nevoie de anumite abilități și strategii pentru a-și putea spori șansele de câștig în fața adversarilor. Când jucați blackjack pe bani reali, cu siguranță nu doriți să fiți cel care pierde.

Conform istoriei, jocurile de noroc sunt cunoscute la nivel global încă din cele mai vechi timpuri. Putem spune că au făcut și fac parte din cultura noastră. La început au fost practicate doar pentru relaxare și divertisment, ulterior fiind adăugată și latura materială.

Se spune că primele jocuri de noroc au fost inventate de om în jurul anului 3600 înainte de Hristos. Acestea erau bazate pe zarurile primitive construite din oase de animale și aveau mai multe fețe. Prin anul 2000 înainte de Hristos, oamenii au inventat zarul cu șase fețe așa cum îl știm astăzi. Astfel, jocul de zaruri ar putea fi considerat cel mai vechi joc de noroc din lume.

Printre cele mai vechi jocuri de masă este Senet, un joc descoperit în Egipt și se estimează că datează din perioada 3500-3100 î.Hr. Jocul era practicat de senatorii acelor vrmeuri. A fost un joc de societate, dar care a putut fi practicat și ca joc de noroc pentru că jucătorii alegeau să pună pe masă diferite mize.

Conform unor cercetători, Senet stă la baza jocului recunoscut astăzi ca fiind jocul de table. Se practica pe o tablă specială, iar mutarea pieselor era decisă de mișcarea zarurilor.

Jocurile pe care le știm astăzi au o istorie mai aproape de vremurile noastre. Cărțile de joc fac parte din categoria jocurilor ale căror origini sunt nedefinite, dar se spune că ar fi fost inventate în Tibet. Istoria lor s-ar intinde pe mai bine de 1000 de ani. În Europa, cărțile de joc au apărut în secolul al XIV-lea.

Un alt joc foarte mult îndrăgit și practicat în prezent este ruleta. Există numeroase ipoteze cu privire la originile acestui joc. Unii spun că ar fi fost inventat în Franța de Blaise Pascal prin anii 1700, alții spun că ruleta ar fi fost inventată în Marea Britanie sau Italia.

Jocurile de noroc au fost astfel o parte foarte importantă a civilizațiilor umane din istoria timpurie. Grecii, Romanii, chiar și Faraonii au contribuit la evoluția jocurilor de noroc și au influențat evoluția lor până în zilele noastre. Cu toate că gamblingul a evoluat și s-a dezvoltat de secole, două lucruri au rămas neschimbate: practicate lor pentru distracție și plăcerea de a paria.