Ce particularități au ochelarii de protecție pentru calculator

540
Ce particularități au ochelarii de protecție pentru calculator
banner mobila la comanda suceava

Evoluția tehnologică ne ajută zilnic să ducem la îndeplinire foarte multe sarcini care, odinioară, ar fi durat mult mai mult sau care ne-ar fi solicitat fizic ori psihic într-o măsură crescută. Cu toate acestea, pe lângă beneficiile evidente, monitoarele, ecranele telefoanelor sau tabletelor și chiar televizoarele contribuie la obosirea vederii și accentuează viteza cu care afecțiunile oftalmologice pot apărea. 

Pentru a-ți proteja ochii de lumina albastră (o lumină rece) emisă de display-uri, au fost concepuți ochelarii de protecție. Aceștia sunt folosiți în special de persoanele care petrec ore întregi în fața calculatorului zilnic și au ca scop principal atenuarea culorilor și relaxarea vederii. Află în rândurile următoare ce particularități au și dacă ar trebui să îi folosești. 

Cum funcționează ochelarii de protecție pentru calculator?

În urma perioadelor îndelungate de expunere la ecranele luminoase de pretutindeni, ochii tind să obosească mai rapid și vederea devine îngreunată la final de zi. Acest lucru se accentuează în timp, când orele consecutive în fața display-ului tind să devină o rutină. 

Astfel, ochelarii speciali pentru calculator au fost creați pentru a reduce la minimum acest cerc vicios, întârziind sau chiar împiedicând efectele nocive ale luminii albastre. Aceștia oferă un efect de mărire asupra obiectelor, oferind o stare de relaxare ochilor și diminuând simultan suprasolicitarea acestora. Sunt recomandați cu precădere persoanelor care stau la o distanță aproximativă de 50-60 de centimetri de ecrane (aceasta fiind și distanța optimă indicată de oftalmologi). 

De asemenea, ochelarii de protecție pentru calculator au un filtru de lumină care transformă lumina rece (albastră) în nuanțe calde, galbene. Acest lucru contribuie la susținerea producerii de melatonină, hormon responsabil cu buna calitate a somnului. Prin urmare, purtarea acestor dispozitive medicale este indicată atât pentru protejarea ochilor, cât și pentru îmbunătățirea altor aspecte care impactează sănătatea organismului. 

Ce particularități au ochelarii de protecție pentru calculator?

Precum orice alt produs creat în scop medical, ochelarii de protecție trebuie achiziționați în anumite condiții. Primul pas care trebuie făcut este un control oftalmologic de specialitate, care va determina cu exactitate stadiul de sănătate al ochilor tăi și dacă există riscuri de dezvoltare a anumitor afecțiuni de vedere. 

În funcție de rezultatele obținute, medicul îți poate recomanda să porți ochelari de protecție pentru calculator, fără alte indicații specifice. Există și situația în care vederea este deja afectată și este nevoie de dioptrii, caz în care vei avea nevoie de o pereche cu filtru pentru lumina albastră, dar și cu dioptrii. 

Trebuie să știi că ai posibilitatea să îți personalizezi ochelarii de protecție și cu un filtru pentru lumina UV, dar și cu lentile heliomate (acestea se vor dovedi utile în zilele însorite, acționând precum ochelarii de soare). În plus, poți opta pentru variante cu protecție împotriva zgârieturilor, a amprentelor sau cu tratamente hidrofobe ori oleofobe (împotriva apei și uleiurilor).  

Discută cu medicul tău oftalmolog pentru a lua o decizie informată atunci când vine vorba despre sănătatea ochilor tăi. Ochelarii simpli de protecție pentru calculator pot contribui la susținerea sănătății vederii, însă aceștia nu au și rolul de a corecta viciile de refracție. Pentru această situație, ai nevoie de o pereche personalizată, cu dioptrii.