Stilul nordic, așa cum îi spune și denumirea, își are rădăcinile în țările nordice, cele mai cunoscute țări ale lumii din punct de vedere al revoluționării modului de gândire și a perspectivei asupra designului interior. Designul nordic sau scandinav este, mai presus de toate, definiția modernismului, a simplității și a funcționalității. Termenul care caracterizează cel mai bine acest stil de design interior este hygge, termen danez interpretat drept confortabil, practic, primitor și călduros.
Cu aceste informații în minte, suntem siguri că deja ți-ai creat o imagine de ansamblu asupra stilului nordic de design interior, însă ne dorim să-ți oferim în rândurile următoare un top al principalelor caracteristici care stau la baza acestui stil de amenajare. Iată, așadar, 10 caracteristici care definesc cel mai bine frumusețea practică a acestui stil decorativ!
-
Mobilierul compact, confortabil și multifuncțional
Una dintre cele mai importante caracteristici ale stilului nordic este simplitatea funcțională a mobilierului. Piesele de mobilier din designul scandinav au la bază liniile drepte, clasice, simpliste, fără detalii încărcate de design. Stilul nordic mizează pe minimalism, ceea ce înseamnă că fiecare piesă de mobilier trebuie să îndeplinească un scop concret și să aibă un rol bine definit.
De asemenea, mobilierul multifuncțional este reprezentativ pentru amenajările scandinave, acesta fiind prevăzut cu multe spații de depozitare și îndeplinind roluri multiple. În acest stil de design interior sunt preferate canapelele, fotoliile, mesele și scaunele cu margini rotunjite și în nuanțe cât mai naturale, materialul preferat fiind lemnul.
-
Paleta cromatică neutră
Într-un decor scandinav, paleta cromatică are la bază albul și nuanțele deschise, căci acestea pot capta cel mai bine lumina naturală. Prin urmare, paleta de culori asociată stilului nordic este formată din alb și nuanțe de gri, maro sau negru, combinate adesea pentru a oferi spațiului o atmosferă calmă și primitoare. Designerii de interior permit introducerea în decorul scandinav și a nuanțelor pastelate de gri sau roz pudrat, care se potrivesc de minune cu textura lemnoasă a pieselor de mobilier.
-
Spații de depozitare ingenioase
Ordinea și organizarea sunt esențiale în stilul nordic de design interior, motiv pentru care alegerea unor spații de depozitare ingenioase este o caracteristică definitorie a acestui stil de amenajare. Utilizarea eficientă a spațiului, lipsa aglomerării inutile, numărul redus de piese de mobilier și alegerea unei mobile multifuncționale, cu spații de depozitare, se numără printre secretele stilului nordic.
-
Finisaje din lemn de culoare deschisă
În stilul nordic de amenajare, lemnul este utilizat atât pentru realizarea pieselor de mobilier, în asociere cu textile precum lâna sau inul, dar și pentru placarea pardoselii și a pereților. În acest sens, modelele de parchet potrivite pentru stilul scandinav sunt cele cât mai simple, naturale și geometrice. Este esențial ca podelele să fie cât mai luminoase și mai deschise la culoare.
-
Linii simple și spații aerisite
Piesele de mobilier prezintă linii simple, lipsite de detalii de design încărcate, însă nu într-atât încât să fie considerate ca aparținând unui design minimalist. Totodată, spațiile aerisite și prea puțin încărcate din punct de vedere vizual sunt una dintre cele mai importante caracteristici ale stilului nordic.
-
Lumina naturală din abundență
Lumina naturală este prețuită și valorificată la maxim în designul scandinav. Nordicii iubesc ferestrele mari, ce permit luminii naturale să scalde locuința, pe cât de mult posibil. Tocmai din acest motiv, designul nordic presupune alegerea unor draperii transparente, în nuanțe deschise, care să lase lumina naturală să învăluie interiorul casei.
-
Surse de iluminat artificial
Cum în toate țările nordice predomină frigul și întunericul, nordicii pun accentul pe abundența corpurilor de iluminat ca substitut al luminii naturale. De la lustre până la aplice pentru perete și veioze, corpurile de iluminat scandinave au întotdeauna o lumină caldă, intimă și plăcută, având menirea de a pune în valoare materialele naturale și paleta cromatică din interiorul locuințelor.
-
Plante de apartament
Plantele de apartament sunt și ele o caracteristică importantă a stilului nordic, mai cu seamă că au rolul de a împrospăta în egală măsură aerul și atmosfera dintr-o locuință. Designul scandinav prețuiește plantele verzi și le folosește din plin la amenajarea caselor, pentru că acestea adaugă o notă de vitalitate și de stare de bine încăperilor.
-
Țesături călduroase și confortabile
În stilul nordic, confortul primează, așa că dacă dorești să-ți amenajezi locuința în design scandinav este important să folosești în decor texturi plăcute la atingere, precum pături și cuverturi din lână, tricotaje, pufuri de podea și tabureți, măsuțe joase și perne decorative. Pe lângă funcționalitate, toate aceste elemente de decor transformă orice încăpere într-un spațiu călduros și confortabil.
-
Minimalism și funcționalitate
Chiar dacă o caracteristică definitorie a stilului nordic este minimalismul, acest lucru nu înseamnă că elementele de decor sunt inexistente. În fapt, acestea sunt chiar numeroase, însă discrete și de dimensiuni reduse, pentru a nu încărca spațiul inutil. Doar simplitatea și funcționalitatea sunt principii de bază care au dus la apariția stilului nordic!
Poți aborda cu ușurință stilul nordic în interiorul locuinței tale, atâta vreme cât ții cont de toate aceste caracteristici și nu pierzi din vedere esența stilului. Găsește-ți inspirația în rândurile de mai sus și oferă casei tale un aer scandinav, modern și minimalist!