Care sunt cele mai eficiente măști medicale pentru protecție Covid-19

Care sunt cele mai eficiente măști medicale pentru protecție Covid-19
banner mobila la comanda suceava

Purtarea unei măști de protecție este obligatorie în anumite contexte, datorită pandemiei cu care ne confruntăm. De la măști de pânză confecționate în casă, până la măști speciale pentru utilizarea în spitale, opțiunile disponibile pe piață sunt numeroase. 

Deoarece coronavirus se poate răspândi prin picături și particule eliberate în aer liber atunci când o persoană infectată vorbește, cântă, strănută ori tușește, purtarea măștilor de protecție poate fi o idee bună în locurile publice, chiar dacă acest lucru nu este impus de autorități. 

Află în continuare care sunt cele mai eficiente măști medicale pentru protecția Covid-19. 

Măști medicale

Denumite și măști chirurgicale, acestea sunt măști de unică folosință, care au ca scop protejarea persoanelor care le poartă, de picături care pot conține germeni. O mască medicală filtrează și particulele mari, atunci când purtătorul respiră. Poți cumpăra aceste măști de pe limemedical.ro, din orice farmacie sau din în majoritatea magazinelor cu amănuntul. Trebuie reținut că acest tip de măști sunt de unică folosință, asta înseamnă că trebuiesc aruncate după utilizare. Pentru a modifica dimensiunea măștilor chirurgicale, astfel încât să se potrivească cu fața, elasticul care se trece după ureche, poate fi înodat cu o buclă reglabilă. 

Măști N95

Este un tip de aparat respirator, care filtrează atât particulele mari, dar și cele mici. Măștile N95 oferă mai multă protecție decât măștile medicale, din acest motiv sunt recomandate furnizorilor de servicii medicale. La ca măștile chirurgicale, măștile N95 sunt de unică folosință, din acest motiv trebuiesc aruncate după utilizare. 

Fiind realizate din fibre cu încărcare electrică, măștile N5 pot capta particule mici, fiind din acest motiv evaluate ca unul dintre cele mai sigure modele de mască. Ele se găsesc în mai multe dimensiuni, pentru a se potrivi diferitelor forme ale feței. Atunci când sunt purtate în mod corect, măștile N95 pot opri până la 95% din particulele cu dimensiune chiar și de 0,3 microni. 

Unele măști N5 au supape care fac respirația mai ușoară, însă acestea nu filtrează aerul pe care îl respiră purtătorul. Din acest motiv, în anumite locuri, măștile N5 cu supapă au fost interzise. 

Măști de pânză

Acestea sunt destinate să oprească picăturile respiratorii care sunt eliberate atunci când purtătorul vorbește, strănută ori tușește. De asemenea, acționează ca o barieră pentru a proteja purtătorul de inhalarea picăturilor eliberate de alții. Cu cât o mască de pânză are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă. Materialul utilizat de obicei este bumbacul, care împiedică multe dintre picături să treacă prin mască. Măștile din pânză sunt reutilizabile, fiind fabricate din material lavabil, bine țesut, din două sau mai multe straturi și uneori cu un filtru între ele. 

OMS recomandă măștile de pânză fabricate din trei straturi de material, astfel:

  • Un strat interior realizat dintr-un material absorbant, precum bumbacul
  • Un strat de mijloc realizat din material nețesut, de preferat polipropilenă
  • Un strat exterior realizat dintr-un material neabsorbant, cum este poliesterul sau un amestec de bumbac și poliester

Măștile de pânză pot fi utilizate de mai multe ori, dar ar trebui spălate zilnic. Este un detaliu important în special în lunile reci, când secrețiile din nas sunt mai mari, iar riscul de contaminare crește. Ideal este să fie achiziționate mai multe măști textile, astfel încât acestea să poată fi spălate frecvent, dar să rămână altele disponibile pentru purtat. Măștile de pânză nu trebuiesc purtate ore în șir, ci trebuiesc înlocuite atunci când se udă ori se murdăresc. 

Indiferent ce tip de mască este purtată, dacă aceasta nu este manipulată corespunzător, fără a se atinge interiorul cu mâinile, proprietățile de prevenire a răspândirii sau infectării cu Covid-19 sunt reduse în mod semnificativ.

agentie SEO & promovare eficienta online