7 metode de prevenire a incendiilor în instituții publice

628
7 metode de prevenire a incendiilor în instituții publice
banner mobila la comanda suceava

Siguranța la incendiu trebuie să fie o prioritate în instituțiile publice. Aceste spații ample sunt frecventate zilnic de foarte multe persoane și implică o mulțime de riscuri ce pot afecta integritatea construcțiilor și viețile oamenilor. În clădirile publice există o mulțime de echipamente și materiale combustibile ce pot conduce cu ușurință la un proces de ardere autoîntreținută, care să se propage cu o viteză foarte mare.

Focul creează adevărată catastrofe, de aceea este esențială stabilirea unor măsuri de precauție eficiente. Iată câteva dintre principalele metode de prevenire a incendiilor:

  • Instalarea ușilor rezistente la foc

Ușile special proiectate pentru a rezista în fața flăcărilor o perioadă determinată de timp, precum cele cu închideri speciale de la Brixia sau ușile metalice antifoc, sunt foarte utile în prevenirea răspândirii incendiilor. În cazul unui eveniment nefericit, elementele de acest gen au capacitatea de a împiedica focul să se propage în alte părți ale clădirii, ceea ce ajută la protejarea oamenilor și a bunurilor. Totodată, ușile antifoc mențin o cale de evacuare sigură deoarece rezistă la căldură și fum timp de 30, 60, 90 sau 120 de minute.

  • Montarea echipamentelor de detectare și avertizare

Există nenumărate produse ce pot fi instalate în instituțiile publice pentru identificarea incendiilor în cel mai scurt timp posibil și avertizarea persoanelor din interior. Detectoarele de fum și sirenele sunt esențiale în clădirile de orice fel deoarece alertează oamenii, care pot ieși în siguranță, înainte ca focul să ajungă la ei. În cazul construcțiilor racordate la rețeaua de gaz, o bună măsură de prevenire a incendiilor este și montarea unor senzori speciali. Ca cei pentru fum, aceștia emit semnale acustice sau luminoase dacă detectează o scurgere de gaz și opresc instant alimentarea cu gaze.

  • Dotarea spațiilor cu dispozitive împotriva incendiilor

Stingătoarele și hidranții de apă trebuie să nu lipsească din nicio instituție publică, să fie permanent accesibile și în stare perfectă de funcționare. În situația clădirilor administrative trebuie amplasat un extinctor la fiecare 300 de metri pătrați.

Pe lângă acestea soluții pot fi luate în considerare și sistemele automate de tip sprinkler. Concepute pentru a reacționa la o temperatură prestabilită, acestea detectează rapid incendiul și îl poate stinge prin stropirea automată cu apă, la debutul focului sau pentru limitarea extinderii flăcărilor.

  • Instruirea personalului administrativ

Toți angajații din instituțiile publice trebuie să fie instruiți în ceea ce privește măsurile de prevenire a incendiilor și folosirea echipamentelor de stingere a focului. În plus, este important ca personalul să cunoască foarte bine și procedurile de evacuare în cazul izbucnirii unui incendiu.

  • Utilizarea finisajelor incombustibile

De regulă, finisajele folosite pe căile de evacuare a persoanelor trebuie să fie rezistente la foc. Mai exact, la placarea cu materiale combustibile a pereților se pot lua măsuri de protecție ce presupun tratarea cu substanțe ignifuge. De asemenea, se poate lua în considerare întreruperea locală a continuității produselor care ard mai ușor, integrarea instalațiilor automate de stingere și montarea unui chepeng antifoc potrivit pentru instituții publice în spațiile înguste ori cu trafic redus.

  • Stabilirea unei politici anti-fumat

Reglementarea fumatului este obligatorie în clădirile publice. Țigările aprinse, dacă sunt aruncate la întâmplare, pot conduce cu ușurință la declanșarea unui incendiu. Așadar, stabilirea și aplicarea unei politici referitoare la locurile unde este interzis fumatul și unde se poate fuma, doar în exterior, reprezintă un lucru esențial pentru limitarea riscului de incendiu.

  • Amplasarea corectă a echipamentelor electrice

O cauză a incendiilor în clădirile unde lucrează mai mulți oameni este montarea de iluminat la o distanță mult prea mică de anumite materiale inflamabile. Toate sursele de lumină și echipamentele electrice trebuie să fie poziționate în mod corespunzător, astfel încât să nu existe niciun risc major. 

Fără îndoială, orice măsură ce include verificarea frecventă a tuturor instalațiilor, interzicerea accesului în interior cu substanțe inflamabile și protejarea oamenilor, a clădirii și bunurilor de orice mijloace care pot produce incendii, scade riscul generării unei tragedii. Incendiile izbucnesc ușor, se propagă cu rapiditate și pot conduce la pagube uriașe, de aceea este important să se implementeze soluții de prevenire și limitare a focului.