3 aspecte de care să ții cont când alegi anvelope off-road

584
3 aspecte de care sa ții cont când alegi anvelope off-road
banner mobila la comanda suceava

Dacă ai chef de o aventură în sălbăticie la volanul mașinii tale, e musai să pleci la drum cu anvelope off-road. Acestea sunt proiectate special pentru teren accidentat și zone noroioase sau acoperite cu zăpadă, iar fără ele nu ai nicio șansă să răzbați, oricât de puternică ar fi mașina.

Există anvelope off-road pentru toate tipurile de vehicule, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt aspectele de care trebuie să ții cont când îți alegi un set de astfel de cauciucuri. 

Respectă dimensiunea recomandată de producător

Nu trebuie să te iei după sfaturile tuturor „specialiștilor” care îți recomandă cauciucuri mai late sau mai înguste, fără a ține cont și de tipul mașinii pe care o folosești. Cel mai bine este să consulți manualul de fabricare a mașinii sau să afli aceste date direct de la producător.

Lățimea, diametrul și înălțimea anvelopelor off-road variază de la un model la altul iar dimensiunile cele mai potrivite pentru mașina ta le poți afla doar din surse demne de încredere. 

Ține cont de condițiile din teren

Cauciucurile off-road se împart în trei categorii, în funcție de tipul de teren pe care dau randamentul maxim. De aceea, pentru alegerea celei mai potrivite categorii, trebuie să ai o idee despre cum arată terenul pe care vrei să te aventurezi. Din acest punct de vedere, ai trei opțiuni, după cum urmează:

  • Cauciucuri All Terrain – sunt echivalentul cauciucurilor all season pentru asfalt, numai că în cazul lor vorbim de anvelope care se pretează pe orice tip de teren. Astfel de cauciucuri se comportă excelent pe asfalt, iarbă, pietriș sau zăpadă proaspătă, însă pe zăpadă umedă și noroi adânc nu fac față cu brio. Sunt recomandate doar dacă schimbi frecvent drumurile asfaltate cu cele de țară, însă pe teren foarte accidentat ai nevoie de altceva.
  • Cauciucurile Mud Terrain – ideale pentru terenurile dificile, cu mult noroi și zăpadă umedă, conferă mașinii o aderență perfectă datorită crampoanelor bine conturate. Fiind proiectate pentru condiții dificile, au pereții laterali mai duri, pentru a nu se tăia la contactul cu pietrele. Un inconvenient ar fi nivelul de zgomot mai ridicat, dar cui îi mai pasă de asta când adrenalina e la maxim.
  • Cauciucuri Mud & Snow – întrunesc toate calitățile pe care trebuie să le aibă anvelopele off-road, comportându-se impecabil atât pe noroi cât și pe zăpadă și gheață. Banda de rulare este prevăzută cu canale mai mari și mai mici datorită cărora mașina „sapă” prin zăpadă și noroi, menținându-și aderența chiar și pe pantele foarte înclinate.

Folosește același model pentru toate roțile

Chiar dacă anvelopele off-road sunt considerabil mai scumpe decât cele obișnuite, este recomandat să faci un efort financiar și să îți cumperi toate cele patru cauciucuri de noi. Dacă vei folosi anvelope second hand, cu grade diferite de uzură, eficiența acestora se va reduce considerabil și chiar riști să rămâi blocat cu mașina într-o zonă mai dificilă.

De asemenea, este foarte important să comanzi toate cele 4 anvelope de același model și de la același producător. Astfel, te vei bucura de maximul de stabilitate, iar anvelopele se vor uza uniform. Fiind foarte rezistente, acest lucru se va întâmpla în timp, însă atunci când va fi momentul, e recomandat să schimbi toate cele 4 anvelope, respectând aceleași reguli.   

Utilizarea unor cauciucuri off-road neadecvate poate duce la creșterea consumului de carburant, care și așa este unul destul de ridicat pe astfel de trasee. În plus, aderența și stabilitatea ar avea de suferit, iar aventura ta s-ar putea termina prost.

Ținând cont de toate acestea, noi spunem că este mai practic și mai sigur să îți alegi cu mare atenție anvelopele off-road, luând în considerare și sfaturile pe care ți le-am oferit.