Primele semne și simptome de sarcină: cum să le recunoști și să le înțelegi

668
Primele semne și simptome de sarcină: cum să le recunoști și să le înțelegi
banner mobila la comanda suceava

Primele semne și simptome de sarcină pot fi trecute cu vederea de unele femei, în timp ce altele pot resimți de la început disconfort accentuat. La 5 zile de la fertilizarea ovulului de către spermatozoid pot să se manifeste schimbări în organismul viitoarei mame. Primul semn precoce este lipsa menstruației, dar mai sunt și altele precum greață și vărsături, modificări ale sânilor și oboseală accentuată ce nu pot fi puse pe seama stresului sau a unor afecțiuni de sănătate.

Explicăm în cadrul acestui material care sunt primele semne și simptome de sarcină, cum să le recunoști și să le înțelegi și când trebuie să mergi la medic pentru diagnostic clar.

Lipsa menstruației vs. sângerarea de implantare

Dacă ai un ciclu menstrual regulat și observi lipsa menstruației, adică amenoreea, acesta ar putea fi un prim simptom al unei sarcini. La polul opus se află situația în care apar sângerări diminuate cantitativ, de culoare roz sau maronie, care pot fi sesizate la 6 – 12 zile de la momentul concepției, de aici numele de sângerare de implantare și care pot fi confundate în primele zile cu menstruația propriu-zisă.

Oricare dintre aceste situații te pot duce cu gândul la primele simptome de sarcină pentru care ar trebui să realizezi cel puțin un test de sarcină acasă și să acorzi atenție altor manifestări caracteristice stării de graviditate. (1), (2)

Umflarea sânilor și sensibilitatea sporită

Modificările sânilor sunt de regulă asemănătoare cu cele din sindromul premenstrual. Sânii devin plini, se umflă și sunt mai sensibili. Poate acestea nu sunt cele mai importante schimbări prin care vor trece sânii în sarcină, venele pronunțate și areolele care se închid la culoare în asociere cu durerile resimțite frecvent sunt semne clare ale unei sarcini. (1)

Oboseală accentuată

În primele săptămâni, precum și în primul trimestru de sarcină oboseala și epuizarea te vor însoți, așadar ai nevoie de odihnă de calitate, pentru mai multe ore decât în mod normal. Schimbările hormonale, creșterea cantității de progesteron care menține sarcina, te vor face să te simți lipsită de energie, să îți fie somn permanent și să ai unele modificări de temperament, efecte normale în această perioadă a sarcinii. (1), (2)

Mirosuri, greață și vărsături

Simțul mirosului se transformă în sarcină și chiar din primele săptămâni poate fi un simptom al noii tale condiții. Unele mirosuri cu care erai obișnuită ți se pot părea dintr-o dată neplăcute, ceea ce poate să conducă la senzație de greață, însoțită adesea de vărsături. Dacă niciunul dintre simptomele descrise anterior nu te-au trimis cu gândul la posibila sarcină, greața și vărsăturile sunt semne experimentate de femeile însărcinate în procent mare. (1), (2)

Urinare frecventă

Urinarea frecventă nu este doar un simptom al unei răceli, ci și un semn al sarcinii care apare de regulă la debutul acestei perioade și care te va însoți pe tot parcursul celor 9 luni, cu mențiunea că spre final vei merge aproape tot timpul la toaletă. Creșterea volumului de sânge în sarcină determină o mărire și a cantității de urină, frecvența urinară fiind în creștere la gravide pe măsură ce se apropie momentul nașterii. (1), (2)

Constipația

Și constipația este un semn al sarcinii și manifestările neplăcute te vor chinui mai mult în sarcină, hormonii care produc schimbări drastice în corpul tău vor influența și mișcările tractului intestinal care devin mai lente. Alimentele rămân mai mult în intestine, apa este reabsorbită și se instalează constipația, o problemă comună în sarcină, care poate fi combătură eficient, cu ajutorul medicului specialist. (1), (2)

Aceste simptome nu sunt observate toate la fiecare femeie în parte. Unele gravide pot avea mai multe manifestări, altele mai puține, de asemenea, intensitatea semnelor sarcinii este diferită de la un caz la altul.

Fie că ți-ai dorit sarcina, fie a fost neplanificată, odată ce te confrunți cu unele dintre semnele specifice gravidelor trebuie să programezi un consult ginecologic pentru confirmarea sau infirmarea acesteia. Specialiștii pot estima de timpuriu posibilele complicații și pot diagnostica precoce anomaliile congenitale pentru a lua toate măsurile necesare.

Acest articol despre primele semne și simptome de sarcină este strict informativ. Periodic trebuie să mergi la un control ginecologic, iar dacă suspectezi o sarcină, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. Pregnancy – signs and symptoms – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-signs-and-symptoms

2. Signs and symptoms of pregnancy – https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/signs-and-symptoms-of-pregnancy/