Microfoane Shotgun: Ce sunt și unde se folosesc?

Microfoane Shotgun: Ce sunt și unde se folosesc?
banner mobila la comanda suceava

Ești în căutarea unui echipament complet audio pentru activitățile tale: cânți? Faci vlogging? Vrei să înregistrezi știri sau documentare? Faci voiceovers sau chiar vrei să capturezi un eveniment live? Ei bine, fiecare tip de activitate are nevoie de un echipament sustenabil și performant, iar microfoanele nu sunt o excepție!

Află ce este un microfon shotgun, care sunt caracteristicile acestuia și unde este utilizat, astfel încât să poți investi întotdeauna în echipamentul audio necesar pentru activitățile tale!

Ce este un microfon shotgun?

Microfonul shotgun este o investiție de lungă durată pentru orice brand sau persoană care dorește să activeze în domeniul audio și nu numai deoarece pune la dispoziție o serie extinsă de avantaje și caracteristici versatile. 

Mai exact, un microfon shotgun este un model uni direcțional ce trebuie apropiat direct către sursa de sunet pentru înregistrarea corectă; de aceea este frecvent întâlnit la înregistrările de voce/ voiceovers pentru filme, seriale, desene sau jocuri video.

Microfonul este îndreptat către persoana care citește scenariul, oferind un rezultat clar și precis. Între receptor și emițător nu trebuie să existe blocaje audio. În cazul în care microfonul este poziționat greșit: în lateralul sau în spatele sursei audio, atunci sunetul nu va da randamentul dorit. 

Cu atât mai mult, atunci când este poziționat corect, microfonul shotgun elimină fără probleme sunetul de fundal, fiind deci folosit chiar și în mediile zgomotoase: străzi, parcuri sau evenimente de toate tipurile.

Avantajele microfonului shotgun

  • Microfonul shotgun poate fi montat atât pe stativele special concepute pentru astfel de instrumente audio, cât și pe camerele foto și video.
  • Spre deosebire de o lavalieră, microfonul shotgun nu trebuie să fie ascuns atunci când se realizează o înregistrare live deoarece nu va apărea în filmarea respectivă.
  • Există trei tipuri principale de microfoane shotgun, cu rază scurtă, lungă și super lungă – fiind deci utile în orice situație întâmpinată.
  • Există atât microfoane shotgun cu baterii, cât și unele fără baterii. Cele din urmă utilizează o alimentare de tip fantomă de 48V ce furnizează o energie impecabilă și un sunet curat.
  • Fiind conectate în principal prin cablu, cu excepția celor acumulate pe baterii, microfoanele shotgun beneficiază de o lățime de bandă de frecvență largă, fără întreruperi sau limitări RF (radio frequency).

Unde sunt folosite microfoanele shotgun?

Evenimente live

Microfonul shotgun poate fi utilizat fără probleme la evenimentele live, fie acesta muzicale, sportive sau la alte ocazii cu fundal gălăgios deoarece instrumentul va capta doar sunetul redat de vorbitor, filtrând deci sunetul din fundal: ceilalți oameni, muzica, aplauzele etc.

Inverviuri, conferințe și știri în spații aglomerate

Dacă ți-ai propus să înregistrezi o conferință, să realizezi un interviu, să creezi o știre sau chiar să asculți clar un curs de la universitate, atunci persoanele ce oferă toate aceste informații ar trebui să utilizeze un microfon shotgun, mai ales atunci când există zgomot puternic de fundal sau spațiul în care se discută este de dimensiuni medii sau mari.

Voiceovers pentru filme sau vlogging

Deoarece microfoanele shotgun concentrează sunetul dorit și oferă rezultate clare, precise, acestea sunt utilizate în special în activitățile de tip voiceovers și chiar și pentru vlogging. Actorii citesc scenariul direct în microfon, cel din urmă fiind îndreptat spre subiect. 

În acest caz, pot participa mai mulți actori într-o singură cameră și chiar dacă vor fi două persoane ce sunt nevoite să vorbească în același timp, microfoanele atribuite pentru fiecare vor prelua întocmai sunetul dorit de la un singur actor, fără replicile celuilalt.

După cum ai observat, microfonul shotgun oferă beneficii versatile și calitate excelentă în activitățile tale, însă este esențial să iei în considerare caracteristicile și avantajele pe care le pune acesta la dispoziție.

agentie SEO & promovare eficienta online