Jocurile de cazinou, între divertisment modern și controverse… tradiționale

97
Jocurile de cazinou, între divertisment modern și controverse... tradiționale
banner mobila la comanda suceava

Le observăm cu siguranță în diverse medii, de exemplu la TV, pe internet și pe panouri outdoor: reclamele la jocuri de cazinou sunt mereu pozitive, pline de energie, cu spirit ludic, adresate publicului modern, educat, activ social, dornic de experiențe de divertisment dincolo de rutina zilnică. Astfel de mesaje publicitare ne expun o lume efervescentă, vibrantă, perfect legitimă! Cazinourile online, la fel ca cele terestre, oferă astăzi resurse de distracție precum sloturi, ruletă, blackjack sau baccarat, în condiții de legalitate și siguranță depline.

Tocmai pentru că implică rulaj de bani, jocurile de noroc sunt ferm reglementate în cele mai multe state de pe glob. Altfel spus, nu pot fi organizate oriunde, oricum, de oricine. În România, Ministerul Finanțelor a creat o instituție subordonată care se ocupă în mod direct de reglementarea și supravegherea industriei de gambling. Astfel, inclusiv pe internet, orice platformă de cazinou adresată românilor poate să activeze doar dacă deține o licență locală din partea ONJN.

Implicit, totul este controlat în cele mai mici detalii, pentru a se garanta securitatea datelor personale și a tranzacțiilor, dar și corectitudinea jocurilor. De asemenea, sume importante de bani sunt colectate permanent la bugetul de stat. Industria de jocuri de noroc din România, online și offline, a creat zeci de mii de locuri de muncă în mod direct, dincolo de toate beneficiile aduse economiei pe verticală.

Controverse culturale și sociale în lumea modernă

În ciuda acestor fapte, imaginea înrădăcinată în societate cu privire la jocurile de cazino nu este tocmai una pozitivă. Controversele țin de considerente culturale și sociale, de percepția publică generală a acestei zone de divertisment. Este adevărat că jocurile de noroc au fost asociate în trecutul îndepărtat, la nivel global, cu activități ilegale precum spălarea de bani. Imaginea aceasta a fost cultivată din plin de industria de filme de la Hollywood, unde istoria se împletește cu ficțiunea.

Aceste vremuri sunt demult trecute, în prezent problemele de profil fiind mai degrabă cazuri izolate. Acum, totul este controlat atent de către autorități, iar ramura economică reprezentată de gambling online în țara noastră are oficial aproximativ 0% evaziune fiscală. Orice incident care face excepție este sancționat și corectat, așa cum este normal în orice domeniu.

O altă zonă sensibilă este cea legată de problemele de adicție ale unor jucători. Deși vorbim de doar câteva procente din totalul de jucători, evident că este o chestiune care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Autoritățile și companiile din domeniu acționează tot mai ferm în acest sens, folosind inclusiv instrumente moderne de monitorizare și intervenție, bazate pe tehnologie de ultimă generație.

Lucrurile sunt și mai simple pe internet, unde operatorii de online casino își cunosc clienții prin simplul fapt că orice jucător trebuie să se înregistreze cu date reale, iar activitatea sa este contabilizată, inclusiv din astfel de considerente, pentru propria sa protecție.

Jocurile de cazinou, între divertisment modern și controverse... tradiționale

Importanța jocului responsabil și acțiunile în favoarea acestui concept

Jocul responsabil este promovat în prezent prin informare și educare a publicului, pentru prevenție – soluția preferată, desigur. În paralel, se acționează pentru corectarea problemelor, prin intervenție rapidă, punctuală, la fiecare caz. Așadar, lucrurile sunt sub control pentru mare parte dintre jucători, deși cazurile negative, ca în orice domeniu, ies mai ușor în evidență.

Social și cultural, jocurile de noroc sunt adesea blamate pentru faptul că implică, ca scop aparent, obținerea de câștiguri rapide, fără muncă. De fapt însă, tratate în mod corect, jocurile de cazinou și orice alte forme de gambling sunt exclusiv resurse de divertisment. Eventualele câștiguri reprezintă extra beneficii posibile, dar nu probabile!

La fel ca la loterie, când cumperi un loz sau joci o variantă loto, nu înseamnă că investești în scopul obținerii de bani, ci doar îți încerci norocul în mod distractiv, având șansa desigur la un premiu mai mic sau mai mare. În cazul jocurilor de cazinou, adesea distracția nu se rezumă la o încercare pasivă a norocului, ci sunt implicate abilități, reacții, experiență, detalii relevante care pot face diferența între un joc câștigat și unul pierdut.

În concluzie, jocurile de cazinou sunt astăzi variante moderne de distracție, care pot fi incluse între mai multe hobby-uri ale celor care optează și pentru asemenea resurse. Contează enorm această abordare echilibrată, astfel încât elementele posibil negative ale jocurilor de noroc să fie total excluse.

Jocurile de noroc cu mize reale se adresează în exclusivitate persoanelor ce au împlinit vârsta de 18 ani. Fii responsabil!

Pizza Suceava