Cum ştii când este timpul să schimbi plăcuţele de frână a unei biciclete

1730
Cum stii cand este timpul sa schimbi placutele de frana a unei biciclete
banner mobila la comanda suceava

De obicei bicicletele au cateva tipuri de frane de baza, franele cu disc si franele pe janta.

Indiferent de modul in care sunt actionate, fie prin cablu sau hidraulic, toate aceste frane la biciclete au placute, ceea ce incetineste rulmentul care se roteste rapid.

Frâne pe disc

Franele pe disc sunt cel mai des intalnite pe biciclete scott de munte, desi, mai recent, odata cu aparitia modelelor de buget, sunt disponibile chiar si pe bicicletele de sosea.

Pentru a evalua uzura placutelor de frana pe disc la biciclete cube, va trebui sa le scoti mai intai din etrier, adica cel mai bine este sa inspectezi placutele atunci cand sunt scoase de pe bicicleta. Dupa ce le privesti, vei vedea ca ca uzura nu este distribuita uniform, o parte a placutei s-a uzat mai mult decat cealalta. Acest lucru se intampla in cazul franelor hidraulice, ceea ce poate insemna ca pistonul este usor nealiniat sau ca mansonul de etansare al pistonului din etrier este murdar. Pistonul va trebui sa fie netezit si usor uns inainte de montarea placutelor noi. Cel mai bine este sa folosesti ca lubrifiant lichid, in functie de ceea ce se foloseste la frana, mai degraba decat un spray sau ulei. Cateva picaturi vor fi suficiente, iar excesul trebuie sters cu o carpa.

Asadar, stii ca trebuie sa inlocuiesti franele in cazul in care grosimea suprafetei de lucru a placutei este mai mica de 1 milimetru. Desigur, o astfel de placuta inca functioneaza, dar asta nu inseamna ca trebuie sa intarzii cu inlocuirea. Daca abrazivul se uzeaza si metalul placutei se freaca de discul de frana, cel mai probabil va trebui sa inlocuiesti discul sau sa il inlocuiesti foarte des. Rotile cu o suprafata de franare distrusa vor „roade” placutele foarte repede.

Cum stii cand este timpul sa schimbi placutele de frana a unei biciclete 2

Frâne pe jantă

Cum ramane cu franele pe janta? Cu ele e mai usor! Indiferent de tipul de frana (V-brake/cantilever/hidraulica), iti poti da seama dintr-o privire daca sunt uzate. Probabil ca ai observat ca exista mici urme de lovituri in placutele de frana si probabil ca te-ai intrebat de ce sunt acolo. Acestea sunt acolo pentru a-ti permite sa stii mai usor cand este timpul sa inlocuiesti placutele. In momentul in care placutele sunt atat de uzate incat dungile dispar, acesta este un semnal de inlocuire.

Astfel, orice modificare a performantelor de franare care nu are legatura cu reglajul franelor este probabil un semnal ca placutele de frana au ceva in neregula. Nu uita ca este mai usor si mai ieftin sa schimbi placutele decat sa cumperi un nou disc de frana sau sa schimbi rotile.