Iarna este unul dintre anotimpurile preferate ale copiilor, insa lunile acestui anotimp nu reprezinta numai distractie nesfarsita, vacanta, sarbatori si cadouri. Sezonul rece este foarte inselator chiar si pentru adulti, iar in aceasta perioada este cel mai usor ca cei mici sa prinda o raceala sau gripa.
Este dovedit faptul ca sistemul imunitar slabeste odata cu venirea iernii, iar copii sunt cei mai expusi in fata bolilor, deoarece imunitatea lor nici nu este complet dezvoltata.
Iata cum iti poti proteja mai bine copilul in sezonul rece, conform sfaturilor medicilor:
-
Plimbari la aer curat si consumul de usturoi
Stiai sau nu, usturoiul este o masura de protectie foarte buna impotriva bolilor si afectiunilor pentru copiii de toate varstele. Copiii mai mari pot consuma usturoi in mancare, iar in cazul bebelusilor, se foloseste o metoda veche – se curata capul de usturoi, se taie in bucatele, se se strange pe un snur (ca margelele) si se pune langa patutul in care doarme.
Este foarte important sa iesi la plimbare cu cel mic chiar si cand este putin frig afara, pentru ca este cunoscut faptul ca aerul rece este principalul dusman al virusilor si al infectiilor. De asemenea, este bine sa aerisesti zilnic camera in care doarme si se joaca cel mic, din acelasi considerent.
-
Alimentatie sanatoasa si vitamine
Este unul dintre principalele aspecte caruia ar trebui sa-i acorzi o mai mare atentie in sezonul rece. Dieta copilului este mai saraca in timpul iernii, raportata la anotimp, iar organismul este lipsit de vitamine si alte substante nutritive ce se gasesc in legumele si fructele proaspete.
Incearca sa-i asiguri o alimentatie exclusiv naturala in lunile reci.
Poti compensa lipsa fructelor proaspete prin sucuri naturale, compoturi, piure de morcov sau mar, etc. In ceea ce priveste legumele proaspete, pe acestea le poti inlocui cu legume congelate de calitate, de la producatori renumiti.
De asemenea, pentru un aport suficient de vitamine, poti sa iei in considerare si varianta suplimentelor de imunitate pentru copii, deoarece contin vitamine si alte minerale importante si contribuie activ la intarirea organismului celui mic.
-
Igiena personala
Particulele de murdarie de pe strada se depun extrem de repede pe hainele si parul copiilor. Asadar, este recomandat sa-i schimbi hainele celui mic in mod regulat. Totodata, il poti sfatui sa se imbaieze zilnic si sa-si spele parul mai des.
De asemenea, ar fi bine sa-l obisnuiesti sa se spele seara, nu in timpul zilei, pentru ca este contraindicat sa iasa din casa imediat dupa baie – pe strada, corpul se raceste instantaneu, iar temperatura lui scade dramatic. Astfel, el se poate imbolnavi mult mai usor.
-
Starea de spirit
Desi probabil va fi o surpriza si o confuzie in acelasi timp pentru multi parinti, s-a dovedit faptul ca o stare de spirit buna poate contribui la imunitatea copilului. Veselia, vitalitatea si buna dispozitie sunt factori importanti ce il pot face pe cel mic aproape imun la boli.
A mentine o stare buna de spirit in fiecare zi este un sfat pe care ar trebui sa-l urmeze inclusiv adultii – daca tu ai o stare buna de spirit, i-o vei transmite si copilului tau, iar calitatea vietii se va imbunatati considerabil.
În concluzie, dacă vei ține cont de sfaturile specialiștilor, poți contribui destul de mult la întărirea imunității copilului tău, iar sezonul rece va reprezenta mai mult decât răceli și stat în casă.