Cum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului?

498
Cum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului
banner mobila la comanda suceava

Chiar dacă sunt privite drept simple obiecte anti-plictiseală, care îi distrează pe cei mici și îi țin preocupați, jucăriile au, de cele mai multe ori, un rol mult mai important. Acestea pot servi drept material educativ, care încurajează dezvoltarea abilităților cognitive, a imaginației și a altor skill-uri necesare pentru viață.

De asemenea, diferite jucării pot fi potrivite și eficiente la diferite vârste, așa că alegerea acestora pentru copilul tău este esențială.

Acestea fiind spuse, iată ce jocuri și jucării îi poți oferi prichindelului tău în funcție de vârsta sa!

  • Jucăriile potrivite pentru un bebeluș sub un an

În primele luni de viață, copiii sunt fascinați de mișcările și de sunetele din jurul lor. Ei de-abia încep să se acomodeze la mediul înconjurător, totul fiind complet nou.

De aceea, jucăriile perfecte pentru ei sunt caruselurile dansante, cu melodii relaxante, dar și jucăriile pe care le pot atinge, scutura, apăsa sau mișca, alcătuite dintr-o singură bucată, pentru a nu putea fi rupte sau desfăcute.

În această perioadă, cei mici pot avea dureri gingivale; în acest sens, jucăriile dure, dar totuși cu protecții, special create pentru gingii, pot fi ideale.

  • Jucăriile potrivite pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani

După primul an de viață, cel mic începe să fie captivat de relația cauză-efect. Începe să deprindă noi mișcări, să își controleze corpul mai bine și să îl intereseze jucăriile care aduc un element de noutate.

Astfel, poți alege jucării interactive pentru copii, pe care cel mic să le poată desluși și explora. Verifică mereu dacă jucăria la care te-ai gândit este potrivită vârstei. De regulă, producătorii menționează acest lucru pe ambalaj.

  • Jucăriile potrivite pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani

În acest interval, copiii adoră să intre în diferite roluri. Fie se joacă de-a bucătarul, de-a profesorul și de-a mămica, fie caută noi moduri de a experimenta ceea ce văd în jur prin intermediul jucăriilor.

De aceea, îi poți ajuta să se raporteze mai ușor cumpărându-le jucării care imită obiectele reale din lumea adulților: bucătării, unelte, alimente, device-uri de jucărie, ce pot fi utilizate în siguranță și integrate în jocuri de rol. De asemenea, și păpușile sau personajele din pluș pot fi instrumente excelente.

Printre jucăriile ideale la aceste vârste se numără și puzzle-urile simple, jocurile cu cuburi sau alte piese precum Lego, la un nivel puțin mai dificil decât în trecut, când cel mic avea sub patru ani.

  • Jucăriile potrivite pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 ani

În această perioadă, copilul tău începe să dezvolte propriile sale interese și hobby-uri. Devine curios cu privire la anumite domenii ale vieții, iar aceste pasiuni este bine să fie încurajate și susținute.

De exemplu, dacă cel mic adoră mașinile și cunoaște toate modelele existente pe piață, cumpără-i mașinuțe cu telecomandă. Dacă fetița ta adoră bijuteriile, cumpără-i un set de creație cu mărgeluțe și alte elemente decorative ce pot fi transformate în brățări, coliere și cercei.

  • Jucăriile potrivite pentru un copil cu vârsta de peste 7 ani

Aceasta este vârsta la care, de obicei, copilul tău începe să interacționeze mediul școlar. Își cunoaște colegii, începe să își dorească să aparțină de diferite grupuri și să se identifice cu oamenii pe care îi admiră.

Acestea fiind spuse, deseori, copilul tău va dori să-i cumperi jucării actuale, pe care restul prietenilor deja le au. De asemenea, va fi atras de diferite jocuri ce se pot juca în echipe, precum board games sau jocuri cu cărți.

Jocurile video sunt și ele populare la această vârsta, ele putând contribui la dezvoltarea creativității, a gândirii strategice și a competitivității.

Așadar, când alegi jucăriile pentru copilul tău, ține întotdeauna cont de vârsta acestuia. Iar când copilul este suficient de mare pentru a alege singur, asigură-te că jocurile sunt educative și constructive, potrivite pentru etapa lui de dezvoltare.