Amenajarea unei bucătării moderne: 3 elemente esențiale

497
Amenajarea unei bucătării moderne: 3 elemente esențiale
banner mobila la comanda suceava

Pentru majoritatea caselor și familiilor, bucătăria reprezintă un element central al locuinței. Este locul în care gătim, savurăm preparate delicioase, discutăm planuri și vise, ne „reîncărcăm bateriile” după o zi obositoare de activități. Pentru ne putea bucura pe deplin de această magie zilnică, în bucătăria contemporană sunt necesare anumite piese, aspecte și ajustări, astfel încât confortul, esteticul și utilul să se poată combina perfect.

Cum putem obține, așadar, amenajarea corectă pentru un asemenea spațiu? Rândurile de mai jos propun câteva idei demne de reținut.

Lucrări de amenajare interioară

Un proiect de amenajare începe cu acele detalii care nu se văd cu ochiul liber, dar de a căror funcționare ireproșabilă depinde totul. Evident, vorbim despre instalații precum:

  •  sistemele de alimentare cu apă;
  • instalația de evacuare a apelor uzate;
  • instalația de alimentare cu gaz;
  • sistemul de încălzire;
  • instalația electrică.

Fiecare dintre aceste sisteme trebuie să fie proiectat în funcție de necesitățile utilizatorilor și de specificul fiecărui cămin.

Alimentarea cu apă

Instalația de alimentare cu apă rece se recomandă a fi înlocuită integral – coloanele de alimentare (dacă locuința este într-un bloc vechi), țevile și robineții din interior. Motivele schimbării sunt: costul relativ mic al materialelor noi necesare, calitatea și caracteristicile net superioare față de materialele disponibile în trecut și compensarea efectelor nocive ale apei calcaroase de la noi.

Într-o bucătărie modernă, apa caldă poate fi furnizată fie de centrala termică, fie de un echipament tip instant sau de sistemul centralizat al orașului. Constanța fluxului și a temperaturii apei este condiționată de eficiența aparatului și de modul în care este configurat traseul de alimentare.

Scurgerea apelor uzate

Sistemului de scurgere a apelor uzate trebuie să i se acorde atenție în mod special, deoarece eficacitatea funcționării acestuia influențează atât prezența unui miros plăcut în bucătărie, cât și scurgerea rapidă a apei uzate de la chiuvetă, de la mașina de spălat/uscat rufe sau din mașina de spălat vase. Traseul trebuie să fie cât mai scurt și drept cu putință și să folosească avantajul gravitației.

Alimentarea cu gaz

Este necesară funcționării aragazului sau a  plitei, dar și centralei termice sau instantului de apă caldă. Astfel de instalație nu se poate realiza decât de către un prestator de servicii autorizat, aceasta fiind o condiție pentru autorizarea funcționării instalației.

Instalația electrică

Este la fel de importantă ca toate celelalte sisteme, căci de calitatea acesteia depinde funcționarea optimă a electrocasnicelor. Unele aparate pot fi destul de pretențioase în ceea ce privește calitatea și constanța alimentării, deci este obligatoriu ca totul să fie montat corespunzător.

Alegerea mobilierului

Pentru exploatarea la maximum a potențialului și spațiului dintr-o bucătărie, soluția ideală este realizarea mobilierului personalizat („pe comandă”). Electrocasnicele sunt încorporate ușor, elementele de design se combină perfect.

Bucătăria este, de obicei, spațiul în care servim mâncarea și stăm la masă, iar pentru atingerea acestui deziderat există numeroase modele de scaune de bucătărie și de mese, potrivite spațiului și designului interior adoptat.

Cum în bucătărie sunt utile spații variate pentru depozitare, acestea trebuie să fie rezistente, pentru a susține greutatea vaselor, a aparatelor. În plus, dulapurile trebuie să facă față influenței negative a schimbărilor de temperatură și umiditate a zonei de gătit.

Electrocasnicele – utile și estetice deopotrivă

Conceptul de bucătărie modernă nu poate fi imaginat fără tehnologie, căci aparatura electrocasnică ne face viața mai ușoară. Astfel, prezența clasicului aragaz cu un cuptor sau a unei plite în combinație cu un cuptor – pe gaz, curent sau mixtă – este absolut necesară. De asemenea, bucătăria are nevoie de o combină frigorifică în care să păstrăm alimentele sau de un robot de bucătărie care să ajute la pregătirea hranei.

Pentru mulți utilizatori, cuptorul cu microunde și espressorul sunt o prezență indispensabilă, datorită rapidității de a încălzi mâncarea sau pregăti cafeaua; la fel de necesară este și prezența unei mașini de spălat vase, indiferent de mărimea familiei. Dacă beneficiază de un spațiu generos, bucătăria poate găzdui mașina de spălat rufe și una de uscat rufe.

În amenajarea unei bucătării moderne putem vorbi, așadar, de elemente esențiale, unele putând fi considerate mai importante poate decât altele. Cum detaliile fac diferența, bucătăria rămâne un tot unitar în care fiecare trebuie să fie parte dintr-un plan atent gândit pentru a satisface întreaga familie.

agentie SEO & promovare eficienta online