Recomandări pentru îngrijirea pisicii gestante

434
Recomandări pentru îngrijirea pisicii gestante
banner mobila la comanda suceava

Perioada gestației este extrem de delicată pentru pisică și poate reprezenta un motiv în plus de îngrijorare pentru stăpân. Aceasta va avea nevoie de o îngrijire specială și de multă atenție, astfel încât totul să decurgă fără probleme și să poată avea pui sănătoși. Așadar, este important să te asiguri că știi să identifici corect o gestație la pisici și cum ar trebui să procedezi în astfel de situații.

Identificarea semnelor de gestație la pisici

Gestația la pisici este asociată cu mai multe manifestări, majoritatea fiind de natură fizică. Primul semn ce va putea fi observat este reprezentat de modificări la nivelul mameloanelor, care se vor înroși și umfla. Apoi, este posibil ca pisica să înceapă să aibă de-a face cu vărsături și greață și, treptat, va începe să crească în greutate. Odată cu evoluția gestației, abdomenul său va deveni din ce în ce mai proeminent.

Deși semnele de bază ale gestației sunt de natură fizică, pot apărea și câteva schimbări de comportament, care pot varia mult de la animal la animal. Este posibil ca pisica să devină mai afectuoasă și să dorească să primească mai multă atenție, însă există și posibilitatea ca aceasta să respingă atingerile și să fie mai distantă.

Durata gestației la pisici și semnele travaliului

Durata unei gestații la pisici poate varia destul de mult, însă un interval mediu ar fi de aproximativ 66 de zile. În general, majoritatea sunt cuprinse între 63 și 69 de zile, dar există și excepții. Este posibil să discutăm și despre gestații mai scurte, precum și unele mai lungi fără să fie vorba neapărat despre o problemă.

Odată ce se apropie momentul nașterii, vei observa cum comportamentul său se va modifica. Semnele travaliului vor marca o stare de agitație și miorlăit intens, scăderea apetitului și linsul excesiv. În plus, pisica va căuta să se retragă într-un loc ferit. Pentru a te asigura că este vorba despre începutul travaliului, poți verifica și temperatura felinei, care va ajunge la o valoare de 37.8 grade Celsius cu aproximativ 12 ore înainte de a avea loc startul travaliului.

Alimentația recomandată pisicii gestante

Pisicile gestante necesită o alimentație cu o cantitate mai mare de nutrienți și calorii decât în mod obișnuit, pentru a putea susține dezvoltarea sănătoasă a puilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că va trebui să crești porțiile pisicii, deoarece nu dorești ca aceasta să aibă de-a face cu probleme de greutate. De fapt, mai hrănitor va fi să schimbi complet formula pe care i-o oferi. Hrana junior, umedă și uscată, este potrivită chiar și pentru pisicile gestante, deoarece conține nutrienți din plin și susține dezvoltarea sistemului imunitar.

Pregătirea pentru nașterea puilor

Pentru ca pisicuța ta să aibă o experiență cât mai ușoară, o poți ajuta și tu cu câteva pregătiri. Odată cu apropierea travaliului, aceasta va căuta să își creeze un cuib, unde să poată avea puii. Poți cumpăra culcușuri pentru pisici de pe Petpal.ro, pe care să le așezi într-un loc călduros și retras, unde pisica să poată avea intimitate și să se simtă confortabil. Asigură-te că îi oferi timp să se acomodeze și că îi pui la dispoziție apă și hrană la discreție în acest loc, unde să nu fie deranjată.

Pisica ta are nevoie de o îngrijire cât mai atentă și de multă dragoste și răbdare în timpul gestației. Supraveghează fiecare schimbare care ar putea apărea în această perioadă și mergi cu mica felină în mod periodic la veterinar, pentru a vedea care este starea puilor și a descoperi la timp orice fel de problemă.

agentie SEO & promovare eficienta online