Importanța picturii în dezvoltarea copiilor

580
Importanța picturii în dezvoltarea copiilor
banner mobila la comanda suceava

Ca părinte, găsirea unor activități relaxante și distractive care să-i ocupe timpul copilului tău, dar în același timp să contribuie la dezvoltarea abilităților sale reprezintă o preocupare constantă. Una dintre activitățile către care ai putea să îi îndrepți atenția este pictura. Este relaxantă, plăcută, potrivită pentru diverse categorii de vârstă și poate avea mai multe beneficii când vine vorba de dezvoltarea copiilor. Care sunt acestea vei afla mai jos. 

  • Ajută la dezvoltarea abilităților motrice

Pentru a putea picta acea coală albă de hârtie sau pânza ce tocmai i-a fost pusă în față, un copil va trebui să învețe să mânuiască diverse instrumente de pictură, cu dimensiuni și forme diferite. Acest lucru contribuie la dezvoltarea motricității fine și a coordonării ochi-mână, adică a acelor abilități care îl ajută să mănânce, să se îmbrace, să scrie și să îndeplinească și alte sarcini complexe.[1]

  • Contribuie la dezvoltarea imaginației și a creativității 

Dă-i unui copil o coală albă de hârtie și câteva materiale pentru pictură de la Herlitz și vei fi uimită de câtă creativitate și imaginație poate da dovadă. Chiar dacă la început vei avea poate nevoie de puțin ajutor pentru a înțelege ce anume reprezintă pictura sa, vei aprecia cu siguranță unicitatea acesteia. Creativitatea și imaginația sunt două abilități de care va avea nevoie în fiecare zi a vieții sale și care, printre altele, îl vor ajuta să găsească soluția potrivită pentru diverse probleme.[3]

  • Ajută la dezvoltarea capacității de concentrare și a atenției 

Pictând, copilul va învăța să se concentreze asupra unei sarcini anume, să fie atent și să aibă răbdare pentru a o putea finaliza, chiar dacă acest lucru poate dura mai mult timp. Să transpună imaginea din mintea sa pe o coală de hârtie sau pe pânză nu este întotdeauna un lucru simplu, în special dacă este vorba de un copil ce acordă o atenție deosebită chiar și celui mai mic detaliu. 

Această capacitate de a concentra asupra unei sarcini, de a acorda atenție tuturor detaliilor și de a avea răbdare și de a continua să lucreze până își atinge scopul sunt însușiri care se vor dovedi utile în diverse aspecte ale vieții sale, inclusiv la școală. 

  • Îi învață să-și exprime sentimentele 

Pictura îi mai poate ajuta pe copii și să învețe să-și exprime sentimentele. Chiar dacă sunt mai timizi sau nu știu cum să verbalizeze ceea ce simt, pot folosi vopsele și pânza pentru a se exprima, pentru a comunica emoțiile lor.[3]

Prin culorile și formele pe care le folosesc, prin ce anume aleg sau nu să includă în pictura lor, cei mici le pot transmite celor din jur ceea ce simt, chiar și atunci când nu-și înțeleg nici ei prea bine propriile sentimente. 

  • Contribuie la dezvoltarea abilităților sociale 

Atunci când aleg să participe la un curs de pictură, cei mici au ocazia să interacționeze cu alte persoane cu interese similare, inclusiv cu copii mai mici sau mai mari, dar de regulă cu același nivel de experiență. Acest lucru le oferă ocazia de a-și dezvolta abilitățile sociale, de a învăța cum să-și împărtășească gândurile, ideile, și să-i asculte pe alții când fac același lucru. 

Pictura este o activitatea foarte plăcută și relaxantă, dar care în același timp reprezintă o modalitate fantastică de a-ți ajuta copilul să-și dezvolte diverse abilități, de la cele motorii până la cele sociale, să învețe să se concentreze, să aibă răbdare și să-și exprime sentimentele. Pe lângă faptul că are un rol important în dezvoltarea copiilor, această activitate mai are și avantajul de a putea fi practicată de la vârste mici. De asemenea, este ceva ce copilul tău poate face de unul singur sau împreună cu alți copii ori, de ce nu, se poate transforma într-o activitate în familie. 

Bibliografie

  1. „How to Help Your Child with Fine Motor Skills.” WebMD, WebMD, 5 Mar. 2021, www.webmd.com/parenting/how-to-help-your-child-with-fine-motor-skills. Accessed 16 Dec. 2022.
  2. „How Toddlers Can Gain Tons of Developmental Skills from Art.” Verywell Family, 2016, www.verywellfamily.com/the-benefits-of-art-for-toddlers-3954729. Accessed 16 Dec. 2022.
  3. „Play Idea: Painting – Waituhi.” Education in New Zealand, 27 May 2014, www.education.govt.nz/early-childhood/teaching-and-learning/learning-ideas/painting/. Accessed 16 Dec. 2022.