Ce trebuie să știi dacă vrei să alegi geamuri termopan

851
Ce trebuie să știi dacă vrei să alegi geamuri termopan
banner mobila la comanda suceava

Ferestrele termopan au devenit atât de populare datorită gradului ridicat de confort pe care îl asigură. Acestea oferă o mai bună izolație termică și fonică a locuinței și contribuie la o valoare mai mică a facturilor la curent și întreținere. Dacă dorești și tu să faci o astfel de alegere economică pentru casa ta, trebuie să știi la ce lucruri ar trebui să fii atent.

Tipul de geamuri termopan

Geamurile termopan sunt formate din mai multe foi de sticlă, unite între ele printr-o baghetă din aluminiu sau PVC și o membrană din cauciuc și încadrate de o ramă. Însă, aceste tipuri de ferestre pot conține două foi de sticlă (geam termopan dublu) sau trei foi de sticlă (geam termopan tripan sau triplu).

Iată ce alte diferențe mai există între geam termopan tripan vs geam termopan dublu. Ferestrele cu trei foi de sticlă asigură o izolare fonică mai bună, pot preveni apariția condensului și a igrasiei și contribuie la un consum mai mic de energie termică. Însă, aceste geamuri au o greutate mai mare și pot fi mult mai dificil de instalat.

Un geam tripan nu este în mod automat mai eficient din punct de vedere termic și fonic decât unul dublu, deoarece pot apărea pierderi de căldură din cauza spațiului mai mic dintre fiecare strat de sticlă. Este important să acorzi importanță adâncimii profilului PVC, grosimii sticlei, distanței dintre foile de sticlă și indicelui de transfer termic pentru a beneficia de toate proprietățile unui geam triplu.

Tipuri de sticlă

Geamurile termopan pot fi realizate din mai multe tipuri de sticlă. Printre acestea se numără sticla Float, care are un aspect natural, permite trecerea ușoară a luminii și poate fi tratată cu diverse substanțe pentru a deveni mai eficientă. Sticla Low-E este de asemenea transparentă și permite o bună trecere a luminii, dar este mai eficientă din punct de vedere termic datorită transferului său redus de căldură.

Sticla selectivă, sau sticla cu control solar, este ideală pentru a păstra o temperatură normală, lăsând lumina să treacă fără a se ajunge la supraîncălzirea locuinței. Pentru o mai bună protecție împotriva zgomotelor, dar și în cazul accidentelor, sticla laminată este o alegere potrivită. În cele din urmă, dacă dorești un geam decorativ cu un grad mai scăzut de vizibilitate, pentru camere precum baia, recomandăm sticla ornamentală.

Tipul de tâmplărie

În afara foilor de sticlă și a materialelor care fac legătura dintre acestea, un alt element esențial al geamului termopan este tâmplăria, sau rama PVC. Cel mai potrivit material pentru aceasta este PVC-ul, un plastic rezistent la apă, foc, diverse substanțe, dar și la șocuri, care poate fi achiziționat în nenumărate nuanțe. Acesta nu va rugini și va asigura o izolație superioară.Adâncimea recomandată pentru un profil PVC este de minim 74 mm și este indicat să optezi pentru unul cu trei garnituri de izolare, spre deosebire de majoritatea modelelor care au doar două. A treia garnitură are rolul de a etanșa mai bine fereastra, de a proteja feroneria și a crește durata de viață a tâmplăriei. Astfel, contribuie la scăderea costului întreținerii și a facturilor de energie.

Feroneria

Feroneria este compusă din acele elemente de închidere și deschidere a geamurilor și includ atât piesele din oțel prin care fereastra se închide sau se deschide, dar și mânerele. Geamurile termopan pot avea mai multe mecanisme de închidere și, în funcție de sistemul pe care ți-l dorești, va trebui să alegi și un tip de deschidere adecvat. Ferestrele moderne au opțiuni multiple de deschidere – în patru trepte, prin microventilație sau pe 6 mm, în plan paralel. Feroneria de calitate asigură și o rezistență crescută la atacurile hoților. E bine să te informezi înainte pentru a afla ce opțiuni îți asigură furnizorul de termopane.

Geamurile termopan sunt alegerea potrivită atunci când îți dorești să economisești energie și să știi că locuința ta este în siguranță. Ele pot preveni pierderile de căldură, pătrunderea sunetelor puternice și pot oferi un grad superior de siguranță antiefracție. Ține cont de toți acești factori pentru a alege cele mai bune geamuri termopane pentru casa ta.