Trecerea de la scutec la oliță: ce trebuie să știi?

485
Trecerea de la scutec la oliță: ce trebuie să știi?
banner mobila la comanda suceava

Renunțarea la scutece este un moment așteptat cu nerăbdare de părinți. Odată cu trecerea la oliță sau reductor, scapi de un efort și reduci cheltuielile. Însă autocontrolul nevoilor fiziologice la copii se dovedește deseori greu de obținut. În plus, nu toți copiii se dezvoltă la fel din punct de vedere fizic, mintal și emoțional. Părinții trebuie să se adapteze la ritmul de dezvoltare al propriului copil. Grăbirea trecerii la oliță ori întârzierea ei poate avea consecințe neplăcute. De asemenea, abordarea unor metode nepotrivite pentru deprinderea autocontrolului poate face mai mult rău decât bine. De aceea, este important să cunoști tot ce presupune acest moment din viața copilului tău.

Care sunt factorii de care depinde renunțarea la scutece?

Dezvoltarea fiziologică

Din punct de vedere istoric, scutecele pentru nou-născuți sunt o invenție relativ recentă. Până la apariția lor, părinții așezau bebelușii pe oliță imediat ce aceștia erau capabili să se susțină în poziția șezut. În prezent specialiștii descurajează renunțarea timpurie la scutece. Copiii trebuie să se dezvolte în primul rând fiziologic pentru a se putea controla.

Mușchii care controlează sfincterul trebuie să fie îndeajuns de puternici ca să poată întârzia excreția. În medie, maturizarea acestora are loc la vârsta de 18 luni. Însă fiecare copil este diferit, astfel că dezvoltarea corespunzătoare poate apărea oricând în intervalul 12-24 luni. Controlul eliminării fecalelor apare mai întâi în timpul nopții, iar apoi în timpul zilei. Urmează obținerea controlului vezicii urinare pe timpul zilei și apoi pe timpul nopții.

Îți vei da seama că cel mic este pregătit fiziologic pentru trecerea la oliță atunci când:

  • conștientizează că excretă;
  • nu are scaune noaptea;
  • menține scutecul uscat mult timp;
  • nu-i place să se simtă murdar;
  • are scaune regulate.

Dezvoltarea motorie

Deprinderea eliminării la oliță necesită abilități motrice mai complexe decât credem. Coordonarea mișcărilor necesare pentru dezbrăcare și așezare și memorarea acestora necesită timp pentru învățare. Dacă cel mic își poate da jos singur hainele, înseamnă că are abilitățile motrice necesare pentru trecerea la oliță sau reductor.

Dezvoltarea cognitivă

Eliminarea controlată a excrețiilor presupune mai multe etape: conștientizarea, mersul la oliță, dezbrăcarea, estimarea timpului necesar etc. Copilul nu este pregătit să renunțe la scutece până nu poate  memora toți pașii. De asemenea, trebuie să fie capabil să înțeleagă explicațiile tale și asocierea dintre anumite lucruri și acțiuni și nevoia de a urina sau defeca. Semnele care indică atingerea nivelului optim de dezvoltare cognitivă pentru renunțarea la scutece sunt:

  • cunoașterea vocabularului necesar pentru pregătirea trecerii la oliță (acțiuni, părți ale corpului și obiecte);
  • capacitatea de a imita comportamente;
  • capacitatea de a urma instrucțiuni.

Dezvoltarea emoțională

Dezvoltarea emoțională a copilului este greu de măsurat, dar joacă un rol important în trecerea de la scutece la oliță. În general, se consideră că cel mic este pregătit atunci când:

  • vrea să obțină aprobarea familiei;
  • arată dorința de a face singur anumite lucruri;
  • imită și vrea să fie ca ceilalți.

Cum înveți copilul să facă la oliță?

Dacă există toate semnele că cel mic este destul de dezvoltat pentru renunțarea la scutece, poți începe antrenamentul pentru oliță. Este important să ai răbdare cu copilul și să nu-l cerți, condiționezi negativ sau pedepsești. Explicațiile și exemplul personal reprezintă cele mai bune soluții. Din momentul trecerii la oliță este bine să renunți la utilizarea scutecelor, pentru că astfel va fi mai dificil să obții rezultatul dorit.

Când trebuie să mergi la medic?

Întârzierea deprinderii autocontrolului este firească la unii copii. După vârsta de 2 ani majoritatea are control asupra sfincterului, iar după 5 ani asupra vezicii urinare. Consultul medical este util pentru descoperirea unor cauze fiziologice sau malformative care împiedică autocontrolul. În cazul enurezisului secundar (lipsa controlului vezicii după o perioadă în care copilul nu a manifestat probleme) vizita la medic este imperativă.

Trecerea de la scutece la oliță se poate dovedi o provocare. Ai răbdare cu copilul tău și ține cont de informațiile din articolul nostru.

Referințe:

  1. https://healthcare.utah.edu/the-scope/list/2018/04/when-should-child-be-out-of-diapers;
  2. https://healthcare.utah.edu/the-scope/list/2018/04/when-should-child-be-out-of-diapers.
agentie SEO & promovare eficienta online