De mai bine de 10.000 de ani, oamenii au vazut lemnul atat ca sursa de incalzire (in prima faza), cat si ca materie prima pentru diverse constructii. Chiar si in secolul XXI, in care betonul si sticla sunt utilizate preponderent in constructii si arhitectura, multe persoane prefera lemnul nu numai datorita esteticii, cat si a avantajelor de ordin functional: durabilitate naturala, maleabilitate, izolatie termica si senzatia de confort.
De toate aceste beneficii te poti bucura vreme indelungata daca alegi sa tratezi lemnul corespunzator. Spre exemplu, constructiile realizate din material lemnos fac parte din clasa C4 de combustibilitate, motiv pentru care este absolut necesara imbunatatirea comportamentului acestuia la foc (conform Normativului de siguranta la foc P118/1999).
Si cum lemnul este un material combustibil cu aprindere rapida, tratarea lemnului cu solutii ignifuge reprezinta o buna investitie. De altfel, ignifugarea presupune tratarea cu o substanta inhibitoare de flacara, care poate intarzia aprinderea materialului si reduce viteza de propagare a incendiului. Desigur, acest procedeu nu exclude aprinderea si arderea materialului lemnos, ci doar ii confera acestuia imbunatatirea gradului de rezistenta in cazul unui incendiu.
Daca esti interesat de un astfel de tratament, online vei gasi o multime de firme care ofera servicii de ignifugare, asa cum este si servicii-ignifugare.ro. Acestea te vor ajuta in mod profesional sa imbunatatesti rezistenta la foc a unei cladiri, de la gradul V la gradul III si reduci riscurile cauzate de incendiu, dar si de alti daunatori.
Solutia ignifuga este ca o bariera impotriva focului, prelungind faza de ardere lenta, fapt ce conduce la incetinirea incendiului si le ofera posibilitatea pompierilor sa intervina din interior, fara a se ajunge la faza de ardere generalizata.
Tipuri de cladiri pentru care este recomandata ignifugarea:
- constructii noi, la modificarea sau schimbarea destinatiei sau a conditiilor de utilizare a celor existente;
- constructiile provizorii combustibile pentru ateliere, remize, depozite, magazii etc. in care se lucreaza cu substante combustibile sau cu foc deschis;
Este important de mentionat ca si ignifugarea are un termen de valabilitate. In momentul in care expira valabilitatea ignifugarii anterioare, este recomandata executarea unor noi lucrari, pentru a se mentine starea de siguranta a cladirii.
Realizata in mod corespunzator, ignifugarea poate localiza un incendiu la focarul initial, reduce costurile unei constructii limitand alte masuri de protectie anti foc foarte scumpe si poate reduce costurile incheierii unei polite de asigurare.
In ceea ce priveste beneficiile pe termen lung, pe langa imbunatatirea rezistentei lemnului la foc, substantele folosite pentru ignifugare, mai ales cele pentru lemn, iti vor asigura un substantial aport fungicid si insecticid.