Și păsările de curte resimt efectele temperaturilor ridicate din sezonul cald, așa că trebuie să creezi toate condițiile ca acestea să le afecteze cât mai puțin. Nu este deloc dificil, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum să procedezi pentru ca păsările tale să nu sufere de cald.
Pune-le mai mult spațiu la dispoziție
Păsărilor nu le place să stea înghesuite, cu atât mai puțin în sezonul cald, când au nevoie de mai mult spațiu pentru a se răcori. O caracteristică aparte a păsărilor de curte constă în faptul că nu transpiră, iar principala modalitate de a se răcori este întinderea aripilor.
Din acest motiv, au nevoie de un spațiu mai generos în care să se poată mișca nestingherite cu aripile întinse. În caz contrar, căldura și înghesuiala le vor face să devină agresive, iar atunci vor începe să se ciupească între ele cu ciocurile, smulgându-și penele și provocându-și răni.
În exterior, păsările fiecare pasăre are nevoie un spațiu de aproximativ un metru pătrat, iar în adăposturi, spațiul individual trebuie să fie de cel puțin 0,3 metri pătrați.
Dublează-le cantitatea de apă
Cum este și firesc, păsările de curte beau mai multă apă în sezonul cald, necesarul zilnic ajungând la o jumătate de litru pentru fiecare. În mod normal, o pasăre consumă aproximativ 250 de mililitri de apă pe zi, iar în condiții de temperaturi ridicate, consumul se dublează.
De aceea, în sezonul cald, trebuie să le oferi mai multă apă, folosind o adăpătoare mai mare sau mai multe adăpători. Este important ca apa să fie permanent proaspătă și curată, iar în acest sens trebuie schimbată zilnic dimineața și seara.
Nu în ultimul rând, adăpătorile pentru pui și păsările adulte trebuie amplasate la umbră, iar dacă vrei ca apa să se mențină rece mai mult timp, poți adăuga câteva cuburi de gheață.
Aerisește adăposturile
Chiar dacă nu mai e atât de intensă, căldura se face simțită și după lăsarea serii, când păsările se retrag în adăpost. Într-o atmosferă înăbușitoare le va fi imposibil să se odihnească, așa că trebuie să le asiguri condiții corespunzătoare și în adăposturi.
Astfel, geamurile și gurile de aerisire ale acoperișurilor trebuie să fie permanent deschise și poți monta chiar un mic ventilator cu baterii care să mai răcorească interiorul. Dacă așternuturile sunt căptușite cu paie, stratul nu trebuie să fie mai gros de 5 centimetri, pentru a nu reține căldura.
Oferă-le multe furaje
Căldura le taie păsărilor din pofta de mâncare, prin urmare vor consuma hrană mai puțină în perioada verii. În astfel de condiții, este important să mănânce în principal furaje, pentru că acestea le asigură întreaga cantitate de nutrienți necesari.
Regula este ca furajele să aibă o pondere de 90%, iar diferența de 10% poate consta și în alte gustări care sunt pe placul păsărilor. Spre exemplu, le poți oferi pe timpul zilei bucăți de fructe și legume congelate, pe care le vor savura cu plăcere, având și un efect răcoritor. Furajele trebuie oferite dimineața și seara, în timp ce micile gustări de care am amintit pot fi oferite pe timpul zilei.
Amplasează hrănitorile într-o zonă umbrită și asigură-te că fiecare pasăre are suficient spațiu pentru a ciuguli. Dacă hrănitoarea este prea mică, păsările se vor înghesui și vor deveni irascibile, ajungând din nou să se ciupească și să-ți smulgă penele.
Mai trebuie amintit faptul că păsările de curte trebuie să aibă permanent ceva de făcut și trebuie să le ții ocupate pentru a le împiedica să se încaiere. Poți face acest lucru foarte simplu, dându-le să ciugulească o căpățână de varză, un balot de lucernă sau niște cozi de pepene.