Marmura este o piatră folosită din cele mai vechi timpuri în construcții, datorită numeroaselor sale calități. Rezistența și durabilitatea sunt două dintre aceste calități, iar mărturie stau o serie de construcții antice din marmură, care s-au păstrat până azi.
Și în prezent, marmura este folosită în construcții, în special în amenajările interioare. Există mai multe tipuri de marmură, principalele criterii de clasificare fiind culoarea și zona de proveniență. Fiecare tip de marmură are particularitățile sale și se pretează pentru un anumit gen de amenajări interioare, după cum vom arăta în cele ce urmează.
Marmura albă
Este tipul de marmură cel mai des folosit în amenajările interioare, mai ales în cazul bucătăriilor și al băilor. De asemenea, marmura albă este ideală și pentru holuri și livinguri, precum și pentru placarea scărilor de interior. Principalele tipuri de marmură albă sunt:
- Marmura de Carrara–poate cea mai cunoscută marmură în întreaga lume, provine din regiunea italian Toscana, unde este extrasă din localitatea cu același nume, supranumită „Capitala mondială a marmurei”.
- Volakas–provine din Grecia și este ușor de recunoscut datorită venelor netede gri din interiorul plăcilor de un alb intens. Având o suprafață fină, este folosită mai ales pentru placarea pereților.
- Liliac–Denumirea este dată de culoarea violet a venelor care se întind uniform pe suprafața albă a rocilor. Marmura Liliac se extrage din Turcia și este ideală pentru realizarea blaturilor pentru bucătărie sau baie dar și pentru placarea suprafețelor.
- Blanco Ibiza–poate fi ușor confundată cu Volkas datorită venelor gri, însă în acest caz vorbim despre o marmură mult mai rezistentă. Datorită rezistenței sale, ea este folosită în special la placarea pardoselilor și a scărilor, atât la interior cât și la exterior.
Marmura neagră
Conferă oricărui interior o notă de lux și eleganță, însă totodată poate diminua din luminozitate. De aceea, se folosește în special în spațiile vaste, bine iluminate, sau în combinație cu alte tipuri de marmură în nuanțe mai deschise. Două dintre cele mai cunoscute tipuri de marmură neagră sunt:
- Nero Calatorao: extrasă din provincia spaniolă Zaragoza, Nero Calatorao este apreciată pentru gradul ridicat de rezistență, motiv pentru care este folosită în special la placarea pardoselilor.
- Nero Marquina: este o marmură tot de origine spaniolă care provine, de această dată, din zona Țării Bascilor. Are o suprafață mai lucioasă cu vene albe care nu estompează, însă intensitatea culorii negre a suprafeței.
Marmura gri
Marele său avantaj este acela că poate fi folosită în combinație cu orice nuanțe, griul fiind o culoare neutră.
- Grey Marengo: este un tip de marmură gri închis care se pretează foarte bine pentru pardoseli, fiind vorba despre o culoare rezistentă la murdărie.
- Pietra Gray: este extrasă din provincia iraniană Isfahan și are o nuanță gri-grafit, cu suprafața brăzdată de vene albe foarte subțiri. Are un aspect estetic deosebit, fapt pentru care este potrivită pentru living, dar și pentru amenajarea băilor și bucătăriilor.
Marmura scapitată
O categorie aparte o constituie marmura scapitată, care, spre deosebire de celelalte tipuri care sunt netede, are o suprafață cu mici denivelări și crăpături. Nu există marmură naturală scapitată, rocile fiind supuse unui procedeu mecanic pentru a conferi suprafeței acest aspect. Amenajarea cu marmură scapitată este folosită în special în cazul locuințelor decorate în stil rustic sau natural. Având o suprafață denivelată, marmura scapitată nu se pretează pentru pardoseli, însă este foarte potrivită pentru placarea pereților, a șemineului și a altor elemente care trebuie să iasă în evidență.
La tipurile de marmură amintite mai sus se mai adaugă și diferite varietăți de marmură roșie, crem, galbenă, maronie și verde.
De asemenea, nu putem încheia fără a aminti și de marmura de sorginte românească. Este vorba despre marmura de Rușchița, extrasă din cariera cu același nume de pe raza județului Caraș-Severin. Principale tipuri de marmură extrase de le Rușchița sunt alb, gri, roz, roz-gălbui și roșiatic.