Toate persoanele care poartă ochelari știu cât de enervant este să ai praf sau grăsime pe lentile și cât de jenant e când ramele se murdăresc și ele. În acest articol poți afla cum să îți îngrijești ochelarii eficient și fără să îi deteriorezi.
De ce e atât de important să cureți ramele?
Ochelarii sunt expuși, pe toată durata purtării, la praf, sebum și tot felul de particule organice sau anorganice. Oricât de grijuliu ai fi, murdăria se acumulează si poate deveni o sursă de disconfort și o posibilă sursă de îmbolnăvire, căci există studii care demonstrează că inclusiv specii patogene de stafilococi pot prolifera pe ochelarii care nu sunt întreținuți corespunzător. Cel mai adesea, pernițele nazale, respectiv puntea nazală, sunt cele mai expuse la murdărie [1].
Cât de des se curăță ochelarii?
Conform sfatului specialiștilor, lentilele ochelarilor trebuie curățate în fiecare zi, iar ramele cel puțin o dată pe săptămână. Persoanele care au obiceiul de a ridica ochelarii pe cap / pe frunte vor avea, nevoie, probabil, să îi curețe mai des de atât [2].
Cum să cureți eficient ramele ochelarilor?
Ceea ce îngreunează curățarea ramelor de ochelari este multitudinea de segmente de dimensiuni reduse, șuruburi minuscule, articulații, care se pot îmbâcsi cu transpirație, praf și sebum. Este motivul pentru care se consideră că igienizarea ramelor este importantă inclusiv pentru igiena personală, ele fiind în contact aproape permanent cu pielea. Înainte de a căuta noi rame pentru ochelari în Suceava sau în localitatea în care stai, asigură-te că te ocupi așa cum trebuie de cele pe care le ai deja.
Inclusiv persoanele care au obiceiul de a-și îngriji atent ochelarii, uită de pernuțele nazale, de exemplu, ceea ce poate genera probleme dermatologice minore, dar inconfortabile, fiind vorba despre față: puncte negre, coșuri, iritații.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:
- Pune ramele în apă caldă. Folosește un săpun blând și aplică-l pe toate zonele ramei cu ajutorul buricelor degetelor. Astfel, nu riști să agăți componentele minuscule cu buretele sau cu laveta;
- Clătește bine ramele sub jetul de apă caldă;
- Folosește un șervețel îmbibat în alcool pentru a curăța pernuțele nazale și brațele, în special în zona în care se sprijină pe ureche [2].
Greșeli comune în igienizarea ochelarilor
Există o serie de greșeli comune pe care le fac mulți dintre cei care poartă ochelari și care riscă să deterioreze prematur aceste dispozitive:
- Utilizarea unor materiale nepotrivite pentru curățare: prosoapele de hârtie, șervețelele de hârtie, tricoul pe care îl porți par soluții rapide pentru a curăța mizeria de pe lentile, dar aceste materiale sunt aspre și zgârie – superficial – materialele. În timp, lentilele își pierd transparența, iar ramele se uzează [1];
- Utilizarea produselor pe bază de acetonă: acetona – cel mai des se folosește acetona din produsele pentru îndepărtarea lacului de unghii – este extrem de distructivă pentru toate componentele unei perechi de ochelari, inclusiv pentru lentilele din plastic [2];
- Utilizarea salivei pentru curățare: atunci când ai o urmă de murdărie în mijlocul lentilei și nici o altă soluție la îndemână pentru a o curăța, folosirea salivei pentru a lubrifia poate părea o idee bună. Din păcate, nu e deloc așa: împrăștii bacterii pe toată suprafața ochelarilor, întinzi murdăria pe o suprafață mai mare, riști să zgârii lentilele și cu siguranță nu e o metodă adecvată nici pentru rame [1].
Curățarea profesională periodică a ochelarilor
Optometriștii, opticienii și chiar magazinele care comercializează ochelari oferă serviciul de curățare profesională a ochelarilor, la care e bine să apelezi periodic. Ar trebui să faci asta cel puțin o dată pe an, când mergi la controlul periodic, dar există și alte momente în care alegerea acestui serviciu e o decizie inspirată:
- Dacă eforturile tale de a curăța pernuțele nazale sunt doar parțial încununate de succes;
- Dacă în zonele de contact cu ochelarii apar iritații, coșuri, puncte negre etc.
Curățarea ochelarilor trebuie să facă parte din rutina ta. Astfel, vei vedea mai bine, vei preveni o serie de infecții și complicații inconfortabile și vei asigura o viață mai lungă ramelor pe care cu siguranță le-ai ales după multă gândire.
Bibliografie:
- Fritz, Birgit, et al. “A View to a Kill? – Ambient Bacterial Load of Frames and Lenses of Spectacles and Evaluation of Different Cleaning Methods.” PLOS ONE, vol. 13, no. 11, 28 Nov. 2018, p. e0207238, 10.1371/journal.pone.0207238, accesat la 24.11.2022;
- “How to Clean Glasses Properly, and What Not to Do.” Healthline, 26 May 2020, www.healthline.com/health/how-to-clean-glasses, accesat la 24.11.2022.