Igiena în școli este obligatorie, iar cea mai mare parte a regulilor de igienă se învață acasă, în primii ani de viață ai copiilor. Totuși, de-a lungul timpului regulile de igienă s-au schimbat, iar în prezent totul a culminat cu necesitatea de a ne proteja de viruși și bacterii, folosind și alte produse, în afară de binecunoscutul săpun. Iată care sunt regulile de igienă pe care trebuie să le respecte copiii în școli.
Purtarea măștilor de protecție
Pentru a nu favoriza răspândirea virușilor, mai ales în timpul sezonului rece atunci când răcelile se transmit cu repeziciune, este nevoie de purtarea unei măști de protecție. Nu doar copiii trebuie să poarte măști, ci și profesorii și personalul adiacent, pentru că măștile chirurgicale au proprietatea de a reține particulele de salivă care s-ar răspândi în aer, în cazul tusei și a strănutului.
Spălarea frecventă a mâinilor
Mâinile curate sunt cel mai simplu mod prin care te poți feri de virusuri și bacterii, iar adesea chiar și cel mai simplu săpun te poate ajuta să te protejezi. Spălarea trebuie făcută cu săpun, de preferat antibacterian, dar nu numai.
De asemenea, este recomandată spălarea mâinilor după folosirea în comun a unor anumite produse, mai ales că în cazul copiilor acest lucru se întâmplă în mod frecvent. Astfel, după fiecare oră, în pauze, spălarea mâinilor este o necesitate, pe care trebuie să o prezentăm copiilor într-un mod cât mai plăcut. Nu trebuie uitat nici faptul că după folosirea toaletei trebuie curățate mâinile, toaletele fiind comune și fiind medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Dezinfectarea mâinilor
Pe lângă curățarea efectivă a mâinilor este nevoie și de dezinfectarea acestora, în momentul în care spălarea nu este o posibilitate. Este așadar nevoie de un dezinfectant pe care copiii să îl aibă fie în școală, fie în ghiozdane, pe care să îl folosească atunci când au nevoie.
Dezinfectantul trebuie să aibă un grad destul de mare de alcool, pentru că doar o concentrație mare a acestuia va avea proprietatea de a elimina bacteriile și virusurile.
În lipsa unui dezinfectant se recomandă folosirea șervețelelor dezinfectante, cu care vei putea să dezinfectezi atât mâinile, cât și suprafețele cu care intri în contact. Firește, șervețelele sunt o soluție temporară, deoarece nimic nu poate combate pericolele așa cum o face spălarea mâinilor.
Însușirea regulilor de strănut și tuse
În colectivitate virusurile se transmit cel mai ușor. Este recomandat ca cei mici să fie învățați să strănute în zona cotului sau în dosul palmei. Este simplu de înțeles de ce ar trebui să știe copiii aceste lucruri, pentru că dacă ar strănuta sau tuși direct în palmă, atunci virusurile și microbii s-ar răspândi foarte ușor din cauza faptului că punem mâinile pe suprafețe.
Folosirea obiectelor individuale
În colectivitate este important ca fiecare individ să își folosească propriile produse, începând de la prosoape și șervețele și terminând cu penare, pixuri, cutii pentru pachet sau alte elemente utile în cadrul școlilor.
Fiecare din aceste reguli de conduită igienică trebuie să fie explicată copiilor, însă și adulți au obligația să le respecte. Dacă aceste reguli sunt respectate, începând cu purtarea măștii și folosirea dezinfectantului, este mai puțin probabilă îmbolnăvirea colectivă, iar acest lucru înseamnă mai puține întreruperi în programul educațional și copii mai sănătoși și mai bine protejați.