Îngrijirea necorespunzătoare a danturii poate duce la apariția cariilor dentare, care se pot agrava până la punctul în care dinții nu mai pot fi salvați și este necesară extracția. Este de preferat ca orice fel de probleme să fie tratate din timp, pentru a se evita astfel de complicații și apariția unor simptome neplăcute. Însă, dacă totuși situația se agravează, este important să se administreze cât mai repede un tratament.
Identificarea cariilor dentare grave
Dinții noștri acumulează zilnic placă bacteriană, care poate fi îndepărtată prin mai multe metode de igienizare. În cazul în care aceasta nu este îndepărtată în mod corespunzător, ea se transformă treptat în tartru care, la rândul său, evoluează și astfel apar cariile. Aceste carii dentare grave sunt de fapt cariile obișnuite care nu au fost tratate la timp și a căror stare s-a agravat.
Vorbim, practic, despre niște găuri pe smalțul dinților, care se adâncesc. Atunci când se ajunge la pulpa dentară, vorbim deja despre un caz grav. Dacă tratamentul întârzie, caria poate ajunge până la rădăcina dentară și, dacă aceasta este afectată în mod serios, este posibil ca singura soluție să fie extracția dentară.
Cariile sunt vizibile sub forma unor șanțuri sau găuri pe suprafața dinților, de culoare închisă. Cu cât se agravează, apar durerile persistente, care se pot intensifica sau care pot deveni mai evidente în cazul contactului cu alimente și băuturi reci sau calde.
Cum se tratează cariile profunde?
Odată ce este afectată pulpa și rădăcina dentară, tratamentul recomandat al cariilor grave este cel endodontic. Pentru un grad înalt de precizie, acesta se poate realiza la microscop și presupune îndepărtarea țesutului afectat și, dacă este necesar, și a nervului. Înainte de începerea tratamentului, va fi necesară realizarea unei radiografii dentare, pentru a se confirma gradul de deteriorare a dintelui și nevoia pentru această intervenție.
Pentru ca procedura să aibă loc fără disconfort, se va începe cu administrarea de anestezie locală. Pentru a evita răspândirea bacteriilor, dintele afectat va fi izolat cu o digă dentară, iar abia apoi va putea începe procedura în sine. Acesta poartă numele de obturație de canal și presupune curățarea și dezinfectarea spațiului și canalelor din interiorul dintelui, urmate de umplerea acestora, pentru a preveni apariția unor infecții viitoare. La final, pentru a putea sigila dintele în mod eficient, se vor aplica încrustații sau coroane, după caz.
Realizarea tratamentului endodontic la microscop are numeroase avantaje. Pe lângă gradul mult mai înalt de precizie, procedura este mult mai rapidă astfel, mult mai sigură și mai puțin invazivă, iar riscul de recidivă și de apariție a complicațiilor este scăzut. În plus, vorbim și de o eficiență și o rată de succes ridicată, fiind posibilă salvarea dinților chiar și în cazurile dificile.
Prevenirea cariilor dentare grave
Cel mai bun mod de a preveni formarea și agravarea cariilor este prin respectarea cu strictețe a regulilor de igienă dentară. Va trebui să îți periezi dinții de două ori pe zi și să folosești ața dentară și apa de gură, pentru o curățare în profunzime. Utilizează și periuța interdentară pentru a îndepărta resturile de alimente și placa bacteriană și din locurile mai greu accesibile.
O altă regulă de bază constă în vizitele regulate la stomatolog. Acestea joacă un rol important în prevenirea cariilor dentare grave, deoarece orice problemă poate fi depistată la timp și poate fi tratată. În cadrul fiecărui control, se va realiza profilaxia, pentru a preveni afecțiunile dentare. Poți urma diferite proceduri de profilaxie dentară la clinica Smilevision.ro, precum detartraj, periaj profesional, fluorizare, sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare.
Apelează la o clinică de încredere și la un medic stomatolog cu experiență, pentru a avea parte de lucrări dentare de calitate. Nu neglija controalele regulate și procedurile de profilaxie și asigură-te că respecți și tu regulile zilnice de igienă dentară. Astfel, vei putea preveni formarea cariilor sau agravarea acestora.