Ochii pot fi primul aspect pe care îl observi la o persoană, iar nuanțele și intensitatea privirii sunt uneori cu adevărat captivante. Descoperă ce anume determină culoarea irisului, cum poate fi modificată aceasta temporar și cum o poți pune în evidență prin machiaj.
Ce influențează culoarea ochilor?
Există mai multe tipuri de culori de ochi, în funcție de anumite gene care sunt moștenite de la părinți. Aceste gene controlează producția și distribuirea melaninei în iris – membrană circulară și colorată din partea anterioară a globului ocular. Melanina este un pigment care dă culoare pielii, ochilor și părului și protejează țesuturile de razele soarelui.
Ochi căprui
Cea mai răspândită culoarea a ochilor este cea căprui – aproximativ 70-79% din populația globului are nuanțe de maro ale irisului, potrivit Medical News Today. Cantitatea de melanină prezentă în țesut este ridicată și protejează mai bine vederea, însă acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să porți ochelari de soare cu filtru UV.
Ochi albaștri
Irisul albastru conține o cantitate foarte mică de melanină, fapt care determină culoarea deschisă a ochilor. Dacă te încadrezi în această categorie, poți avea o sensibilitate mai mare la lumină și trebuie să îți protejezi mai atent vederea de razele UV.
Nou-născuții au adesea ochii albaștri, însă se pot închide la culoare în primii 2 ani de viață, odată cu intensificarea producției de melanină.
Ochi verzi
Atât cantitatea scăzută de melanină, cât și prezența unui pigment de culoare galbenă, numit lipocrom, determină culoarea verde a ochilor.
Lumina joacă și ea un rol important în percepția culorilor. De exemplu, o persoană cu ochi verzi poate părea că are irisurile mai albastre într-o lumină mai slabă și mai verzi într-o lumină mai puternică.
Culori rare ale ochilor
Există o varietate de culori de ochi, iar unele dintre acestea sunt foarte rare, conform Medical News Today:
- ochi gri – aproape 3% din populație are această culoare a irisului; cantitatea de melanină este scăzută sau chiar inexistentă, însă este prezent mai mult colagen într-unul din straturile corneei;
- ochi roșii sau violet – aceștia sunt determinați de lipsa melaninei din iris (albinism);
- heterocromie (culori diferite ale ochilor sau ale unuia dintre irisuri) – mai puțin de 1% din populație are această anomalie.
Cum îți poți schimba culoarea ochilor?
Dacă îți dorești o nuanță mai intensă a ochilor sau vrei să schimbi complet culoarea acestora, poți opta pentru lentile de contact colorate, cu sau fără dioptrii. Alege modele discrete pentru purtarea de zi cu zi și variante de tip Halloween pentru petreceri tematice, festivaluri sau ședințe foto inedite.
Cum evidențiezi culoarea ochilor prin machiaj?
Alege cu atenție machiajul ochilor, pentru a pune în evidență culoarea irisului și a intensifica privirea. Spre exemplu:
- pentru ochi căprui, aplică farduri în culori îndrăznețe și luminoase (verde smarald, albastru cobalt, mov intens, magenta etc.);
- pentru ochi albaștri, folosește farduri aurii, de culoarea cuprului, piersicii sau în nuanțe maronii;
- pentru ochi verzi, optează pentru culori contrastante, precum roz și nuanțele teracotei sau prunelor.
Culoarea ochilor este influențată de multipli factori genetici și poate fi evidențiată prin machiaj sau modificată temporar prin purtarea lentilelor de contact colorate.