Deputatul Dumitru Mihalescul împreună cu PNL Rădăuţi şi TNL Rădăuţi lansează campania caritabilă „Donathlon„. Miercuri pe data de 19 Decembrie 2018, începând cu ora 08:00 sunt invitaţi toţi cei care doresc să doneze sânge la punctul de recoltare sânge din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi.
Conform unor studii, sângele unui donator poate salva până la 3 vieți . Pe lângă aceste 3 vieți salvate, campania “ Donathlon – Donează din inimă pentru o inimă“ urmărește să ofere un sprijin altor 3 familii prin folosirea bonurilor de masă obținute în urma donării de sânge + donații în bani și electrocasnice din partea grupului Organizaţia PNL Rădăuţi, TNL Rădăuți și domnului deputat Dumitru Mihalescul.
Informaţii despre cele 3 familii ce vor fi ajutate:
- Simona Ungurean– o mămică ce își crește singură fetița în vârstă de 10 anișori. Simona de aproximativ 9 ani face dializă . Recent s-au strâns bănuții pentru operația de care ea are atât de multă nevoie, dar, din păcate, îngrijirile postoperatorii necesită alte cheltuieli .
- Bogdan Pânzariu în vârstă de 36 de ani, tatăl a doi băieței în vârstă de 6 respectiv 9 ani. Bogdan a suferit un AVC în luna Aprilie 2017 când a constatat că i-au fost furate niște bunuri. Momentan se reface printr-un program de kinetoterapie la domiciliu. Are de plătit o chirie lunară în valoare de 500 RON . Bogdan este un tătic ce își crește copiii, ajutat fiind doar de mama lui ( bunica copiilor ), singura lor sursă de venit fiind pensia bunicii în valoare de 840 ron și alocațiile copiilor .
- Istratoaie Veronica este o mamă ce își crește singură cei doi copii: o fetiță în vârstă de 5 ani și un băiat în vârstă de 20 de ani. Singurul venit al familiei este salariul mamei . Aceștia locuiesc într-o locuință socială oferită de către stat .
Pentru a deveni donator de sange trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
– greutate peste 50 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
– să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
– hepatită (de orice tip);
– TBC;
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie si alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer.
Înainte de a dona:
- Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe;
- Nu fumati înainte şi după donare cu o oră;
- De asemenea veniti la donare , odihnit si nu dupa o noapte pierduta la serviciu sau in fata calculatorului !
Recomandări după donarea de sange:
- repaus in sala de asteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scari , pe holuri si ranirea donatorului);
- evitarea în urmatoarele 12 ore a efortlui fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat;
- se recomanda multe lichide; iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (oua, carne).
Drepturile donatorilor:
Dupa fiecare donare de sange beneficiati de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO si Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica).