Depozitele bancare reprezintă o soluţie optimă de economisire a banilor. Banca îţi păstrează banii o anumită perioadă şi îţi oferă dobândă la termen. Rămâne să alegi moneda în care îţi păstrezi economiile: depozit în lei sau în valută. Consultă un convertor valutar, verifică raportul dintre suma pe care o ai, principalele monede de schimb şi alege tipul de depozit care ţi se potriveşte. Fiecare dintre variante are avantaje şi dezavantaje, pe care ţi le prezentăm în cele ce urmează.
De ce să economiseşti în contul bancar
Cel mai important lucru atât la depozitele în lei, cât şi la cele în valută, care nu depăşesc valoarea de 100.000 în ambele cazuri, este că sunt garantate de stat prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Aşadar, indiferent ce se va întâmpla în peisajul economic, banii tăi sunt asiguraţi. De altfel, siguranţa este cuvântul de ordine când vine vorba de economiile păstrate în bănci. Dacă la nivel european tranzacţiile cash se îndreaptă deja spre extincţie, şi România se aliniază la aceste încercări de stopare a spălării banilor.
Deocamdată pragul este limitat la 50.000 de lei pe zi plătiţi în numerar. Aşadar, pentru orice bun achiziţionat sau vândut cu mai mult de 10.000 de euro, spre exemplu, banii trebuie să circule la vedere, dintr-un cont bancar în altul. În plus, atunci când banii sunt adăpostiţi în depozit bancar, nu eşti expus riscurilor jafului din locuinţe, accidentelor casnice sau distrugerilor provocate de inundaţii, incendii, cutremure sau alte calamităţi.
Depozitele în lei
Dobânzile pe care băncile le oferă pentru depozitele în lei variază între 0.8% şi 3.6% pe an. Cele mai multe instituţii nu percep comisioane pentru constituirea de depozite. Pentru a încuraja utilizarea platformelor de internet banking, băncile pot oferi bonusuri faţă de dobânda standard, aşadar ai un avantaj dacă eşti prieten cu tehnologia. Pentru deschiderea unui depozit nu există limită maximă de depunere, unele bănci oferind dobândă chiar din primul moment.
Atunci când prelungeşti colaborarea cu banca, dobânda oferită poate creşte. Există însă şi câteva dezavantaje ale depozitelor în lei. În primul rând, dobânzile sunt impozitate cu 16%, cotă unică. Inflaţia este un alt mare pericol, deoarece creşte în fiecare an, ducând la deprecierea sumelor economisite. Nerespectarea scadenţei convenite cu banca atrage comisionarea retragerilor din cont.
Economii în valută
În linii mari, toate avantajele de mai sus sunt valabile şi pentru depozitele în monedă străină: garantarea de către stat pentru sume mai mici de 100.000 de euro (dolari, lire străine, franci elveţieni etc.), lipsa comisioanelor pentru constituire, bonusuri pentru interacţiunea cu banca prin aplicaţia de internet banking. La acestea se adaugă un bonus aproape sigur: aprecierea valutei faţă de leu. Cursul valutar este într-o continuă evoluţie, iar Banca Naţională menţine cu greu valoarea monedei naţionale.
Este greu de crezut că leul se va aprecia atât de mult încât să recupereze din diferenţele acumulate în timp. Aşadar, pe lângă dobânda calculată la termen, valoarea depozitului tău va creşte şi datorită diferenţei de curs valutar. Este şi motivul pentru care dobânzile în valută sunt mult mai mici, între 0.05% şi 0.5%.
Atunci când alegi un depozit bancar, trebuie să ştii în primul rând ce doreşti să faci cu acei bani şi cât de mult depinzi de ei. Dobânzile la termen funcţionează şi dau randamentul dorit doar atunci când respecţi intervalul scadent dintre retrageri. Orice nerespectare a termenului convenit cu banca este în defavoarea ta din punct de vedere financiar. La început nu pierzi decât dobânda, însă dacă situaţia se repetă poţi ajunge la dobânzi negative, adică la scăderea sumei din sold. Cel mai bun sfat pe care îl poţi primi este să păstrezi principiul economiei la depozite, adică să nu foloseşti acei bani înainte de termen.