Depigmentarea pielii – 5 cauze frecvente

783
Depigmentarea pielii - 5 cauze frecvente
banner mobila la comanda suceava

Depigmentarea pielii presupune aparitia unor zone mai deschise la culoare comparativ cu tonul normal al pielii. Ea poate aparea sub forma unor pete sau poate fi generalizata pe intregul corp, fiind cauzata de o scadere a productiei de melanina, substanta ce ofera pielii culoarea sa caracteristica. Identificarea cauzei este esentiala pentru stabilirea conduitei de tratament [1]. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai frecvente cauze ale depigmentarii!

Vitiligo

Vitiligo se numara printre cauzele depigmentarii pielii cu determinare genetica, insa afectiunea se poate instala si ca urmare a stresului, traumatismelor fizice sau a unei boli autoimune [1]. Melanocitele, celulele de la nivelul pielii responsabile de productia de melanina, isi pierd capacitatea de a sintetiza acest pigment, provocand aparitia unor pete mai deschise la culoare. Cel mai frecvent, depigmentarea este localizata la nivelul pliurilor (de exemplu, in zona axilei), in jurul cavitatilor sau pe mucoase (de exemplu, la nivelul mucoasei nazale sau bucale), in zonele expuse la soare sau care au fost supuse anterior unui traumatism [2]. In plus, vitiligo poate afecta parul provocand albirea acestuia, inclusiv la nivelul genelor, sprancenelor si al barbii.

Oamenii pot fi afectati de vitiligo indiferent de rasa sau gen, totusi afectiunea este mai vizibila la cei cu o culoare mai inchisa a pielii [3]. 

Tinea versicolor

Tinea versicolor, cunoscuta si sub numele de pityriasis versicolor, reprezinta o afectiune a pielii cauzata de infectia cu Malassezia, o ciuperca aflata la suprafata pielii ce nu provoaca probleme de sanatate in mod normal. In anumite conditii, ciuperca poate incepe sa se inmulteasca necontrolat, afectand pigmentarea pielii. Printre factorii ce pot favoriza aparitia tinea versicolor se numara:

  • clima umeda si calda;
  • transpiratia excesiva;
  • tenul gras;
  • functionarea deficitara a sistemului imunitar;
  • schimbarile hormonale [4].

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus este o afectiune dermatologica necontagioasa a carei cauza nu este cunoscuta in prezent. Depigmentarile pot aparea in orice zona a corpului, insa sunt mai frecvent intalnite la nivelul organelor genitale. De obicei leziunile sunt insotite de mancarime si pot fi usor traumatizate prin frecare sau scarpinare, conducand la aparitia sangerarii [5].

Psoriasis

Psoriasisul este caracterizat de inmultirea rapida a celulelor de la nivelul pielii, pe fondul unei functionari exagerate a sistemului imunitar. Leziunile apar cel mai frecvent la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului si pe spate si pot fi de culoare roz-rosiatica, alba sau argintie. Uneori, leziunile pot fi insotite de mancarime sau durere, severitatea variind in limite largi de la pacient la pacient [6]. Depigmentarea poate aparea in perioada de vindecare a leziunilor [7].

Pityriasis alba

Pityriasis alba afecteaza in special copiii si adolescentii, insa cauza bolii nu este cunoscuta. De obicei este intalnita la persoanele cu piele uscata si dermatita atopica si poate fi declansata de expunerea la soare. Leziunile apar cel mai frecvent la nivelul fetei, in special pe obraji si barbie, insa pot fi intalnite si la nivelul gatului, umerilor si bratelor. Mancarimea este minima sau absenta, iar hipopigmentarea este mai vizibila in timpul verii [8].

In concluzie, depigmentarea pielii poate aparea in cadrul unei game largi de afectiuni dermatologice, provocate fie de dereglari ale sistemului imunitar sau infectii, fie de cauze inca necunoscute. Daca ai observat aparitia pe piele a unor pete mai deschise la culoare, discuta cu un medic dermatolog pentru a afla cauza depigmentarii si cea mai buna modalitate de tratare a acesteia!

Surse informative

  1. Cherney, Kristeen. “Hypopigmentation: Causes, Risk Factors, Treatments, More.” Healthline, Healthline Media, 29 Sept. 2018, www.healthline.com/health/skin-disorders/hypopigmentation#pictures. 
  2. Conrad Stoppler, Melissa. “Vitiligo: Symptoms, Causes, Treatments.” WebMD, 26 Apr. 2022, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/vitiligo-common-cause-loss-skin-pigment. 
  3. Silver, Natalie. “Depigmentation on the Face: Symptoms, Causes, and Treatments.” Healthline, Healthline Media, 21 Feb. 2019, www.healthline.com/health/skin-disorders/depigmentation-on-face. 
  4. Burke, Darla. “Tinea Versicolor: Causes, Symptoms, & Treatment.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/tinea-versicolor. 
  5. “Lichen Sclerosus.” NHS Choices, NHS, 8 Oct. 2021, www.nhs.uk/conditions/lichen-sclerosus/. 
  6. “Psoriasis.” NHS Choices, NHS, 8 Apr. 2022, www.nhs.uk/conditions/psoriasis/. 
  7. “Hypopigmentation: What It Is, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 27 June 2022, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23363-hypopigmentation. 
  8. Oakley, Amanda. “Pityriasis Alba.” DermNet, Sept. 2020, dermnetnz.org/topics/pityriasis-alba. 
Pizza Suceava