Daca ai facut recent curat in garderoba ta, este posibil sa fi adunat o multime de haine vechi, deteriorate sau care nu se mai potrivesc stilului tau vestimentar, pe care intentionezi sa le arunci la cosul de gunoi. Expertii recomanda sa te gandesti de doua ori inainte de a face acest lucru.
Ei sustin ca aruncarea tesaturilor este un obicei nociv si nu doar pentru ca hainele vechi ar fi putut fi reutilizate sau reciclate, mai degraba decat sa se alature deseurilor care sufoca pamantul. Problema este ca ele nu raman acolo pentru totdeauna, ci se descompun. Cand asta se intampla, piesele vestimentare elibereaza poluanti toxici in atmosfera, inclusiv dioxid de carbon si metan, care afecteaza sanatatea.
Ce poti face cu hainele pe care nu le mai porti
Activistii de mediu sunt de parere ca, in ciuda eforturilor pe care le depui pentru a ajuta mediul inconjurator, daca arunci hainele de care nu mai ai nevoie la gunoi, contributia ta la incalzirea globala este mai mare decat ai putea realiza. Doar productia de piese vestimentare este responsabila de 10% din totalul emisiilor de carbon de pe planeta. Si, din moment ce nu se va opri, este important sa stii ce poti face pentru a compensa aceste statistici prin reutilizarea, reciclarea si cumpararea mai putinor articole de imbracaminte.
De exemplu, pentru a fabrica o pereche de blugi, este nevoie de pana la 6.814 litri de apa. Este o cantitate mult mai mare decat poti sau vei bea in urmatorii cinci ani. De asemenea, tot in acest proces se foloseste mai multa energie electrica decat cea pe care ai consuma-o daca ai lasa luminile aprinse in toata casa timp de o intreaga noapte. Tocmai de aceea, expertii recomanda sa incerci sa reconditionezi produsele de acest gen in loc sa le trimiti la groapa de gunoi. Poate fi vorba despre probleme precum un tiv desfacut, care se poate remedia simplu si rapid cu ata de brodat, o taietura sau ruptura, pe care sa o repari cu un petice vesel, sau doar un fermoar care trebuie schimbat.
Chiar daca nu le mai vrei, indiferent daca sunt de buna calitate, folosite, uzate sau reconditionate, exista o multime de persoane care au nevoie de hainele pe care tu nu le mai imbraci. Le poti duce unei familii sarmane pe care o cunosti, intr-un centru de donatii sau in diverse magazine, care se vor folosi de respectivele tesaturi pentru a crea noi articole vestimentare si care iti vor da la schimb diverse vouchere.
Datele arata ca 30% dintre materialele hainelor donate sunt refolosite pentru producerea lavetelor de curatare, deci, daca detii o multime de articole patate sau sfasiate, de ce sa nu le folosesti in gospodarie si sa economisesti bani? Poti crea saci de depozitare din bluzele vechi, covorase pentru baie si chiar accesorii, care iti vor fi de mare folos.
Peste trei sferturi din hainele utilizate la nivel global nu sunt reciclate si, tocmai de aceea, este primordial ca responsabilitatea sa apara pe tot lantul utilizarii unui articol vestimentar, de la cumparare pana la incheiere ciclului sau de viata.